Predstavnici zemalja Zapadnog Balkana saglasili su se da Evropskoj komisiji šalju mesečne izveštaje o novim merama koje će preduzeti kako bi smanjili broj zahteva za azil u državama Evropske unije, među kojima ih je najviše iz Srbije i Makedonije, saznaje Danas u kabinetu komesarke za unutrašnje poslove EU Sesilije Malmstrom.


Na osnovu tih izveštaja, EK će u februaru sazvati sastanak visokih zvaničnika EU kako bi zajedno procenili da li je ostvaren napredak u rešavanju problema sve većeg broja zahteva za azil.

Kako nam je rečeno, EK je 12. novembra održala sastanak visokih zvaničnika u Briselu na kome je razgovarano o tome kako politička obećanja o smanjenju broja zahteva za azil, koja su usvojena na susretu ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa zemalja EU i Zapadnog Balkana prošle sedmice u Tirani, pretvoriti u konkretne operativne akcije.

„Na sastanku koji je održan 12. novembra u Briselu učesnici, uključujući i predstavnike zemalja Zapadnog Balkana u kojima je na snazi bezvizni režim, ali i države članice EU koje se najviše suočavaju s problemom povećanog broja zahteva za azil, kao i agencije Unije, razmatrali su nedavno primenjene i planirane mere za smanjenje broja zahteva za azil”, rečeno je Danasu u kabinetu komesarke Sesilije Malmstrom.

Kako je naš list juče najavio, predstavnici vlasti Nemačke trebalo bi da posete Beograd u ponedeljak, 19. novembra, kako bi sa zvaničnicima Srbije razgovarali o najnovijem povećanju broja zahteva za azil srpskih građana i mehanizmima za njihovo smanjenje. Razlog tome je što se broj podnosilaca zahteva za azil iz Srbije u oktobru skoro udvostručio u odnosu na septembar.

Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu saopštilo je u ponedeljak da su u oktobru 2.673 državljana Srbije zatražila azil u Nemačkoj, dok ih je u septembru bilo 1.395, a 496 u avgustu.

„Sigurna zemlja“

Prema ranijim saznanjima Danasa iz Ministarstva spoljnih poslova u Berlinu, Nemačka neće insistirati na ponovnom uvođenju šengenskih viza Srbiji, jer je ranije bilo čak i više takozvanih lažnih azilanata, „ali će morati da se pronađe rešenje da se njihov broj smanji, a to rešenje treba tražiti u Beogradu“. Takođe, Nemačka planira da stavi Srbiju i Makedoniju na listu zemalja „sigurnog porekla“, čime bi se značajno ubrzale procedure rešavanja zahteva njihovih državljana za azil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari