Vesti

0

Dačić: Uvođenje viza bila bi pogrešna odluka

Autor: SA

Izvor: Beta/Novi magazin

Dačić: Uvođenje viza bila bi pogrešna odluka

Dačić je bio gost na Danu istočnoevropske privrede koji organizuje Udruženje za istočnu i centralnu Evropu, a posle sastanka s privrednicima razgovarao je i s grupom nemačkih i stranih novinara.

"Mi želimo ekonomski sistem u skladu sa evropskim standardima i tu nema mesta za oligarhe, oni su malo istočnije od nas", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje koliko u oligarsi ugrožavaju ekonomski napredak Srbije.

Na pitanje o tome kakvi su uslovi poslovanja u Srbiji, Dačić je odgovorio da su "isti kao i u Nemačkoj", te da Srbija ima "otvoreno tržište bez carinskih barijera" i "politički stabilnu vladu koje ide evropskim putem s ciljem da što pre dobije datum otpočinjanja pregovora o članstvu u EU".

U vezi s mogućnošću da se ponovo uvedu vize za građane Srbije, Dačić je rekao i da Beograd "ima u Briselu konstruktivan stav u vezi sa mnogo većim problemima" i ukazao da je on "u dijalogu sa (kosovskim premijerom Hašimom) Tačijem".

"To bi bilo potpuno kontraproduktivno, sada nije trenutak za ovu temu, nego za teme kao što je otpočinjanje pregovora o ulasku Srbije u EU", rekao je Dačić. 

Predsednik Vlade je naveo i da u slučaju građana Srbije koji traže azil u Nemačkoj "nije reč o političkim azilantima, već o ljudima koji žele da zarade sumu veliku u odnosu na to koliki je iznos prosečne plate u Srbiji".

U razgovoru s novinarima u Berlinu Dačić je rekao da se radi o "Romima i Albancima prema kojima ne mogu da se preduzimaju mere koje bi mogle da se okarakterišu kao kršenje ljudskih prava".

Dodao je da "poziva nemačke kolege da dođu u Srbiju i da u zajedničkim nastupima obeshabre lažne azilante da dalje dolaze u Nemačku".

Nemačku je Dačić nazvao "ključnim partnerom Srbije u EU" i rekao da se "nova vlada trudi da ima dobru komunikaciju s Nemačkom", te da smatra da je u tom pogledu već mnogo urađeno. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR