Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Jan.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DIK: Grabar Kitarović 50,74, Josipović 49,26

Hrvatska Državna izborna komisija danas je donijela Odluku o potpunim i službenim rezultatima izbora za predsjednika države od 11. januara, na osnovu koje je kandidat HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović osvojila 50,74 odsto, a SDP-ov Ivo Josipović 49,26 odsto glasova.

 Za Kitarovićevu je glasalo 1.114.945, a za Josipovića 1.082.436 birača, prenose hrvatski mediji.

Ako u roku od 48 sati Državna izborna komisija ne dobije prigovore na rezultate, oni će postati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << službeni i konačni, a ako prigovori budu uloženi, počeće da teku ostali rokovi za rješavanje prigovora, odnosno za podnošenje žalbi Ustavnom sudu.

Pravni savjetnik kampanje Ive Josipovića, Sandra Petrović Jakovina rekla je da je pripremila tužbu Ustavnom sudu Hrvatske, od kojeg je zatražila izjašnjenje o rezultatima drugog kruga predsjedničkih izbora.

Prema njenim riječima, Zakon o izboru predsjednika Republike nije usklađen s Ustavom, koji ne pominje drugi krug i propisuje da je za pobjedu potrebna natpolovična većina glasova svih birača koji su izašli na izbore.

Josipović se od njenog tumačenja ogradio i rekao da je još u izbornoj noći priznao poraz, ali i naglasio da ne želi davati nikakve izjave kojima bi mogao uticati na rad institucija nadležnih za kontrolu izbornog procesa.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

DIP saopćio potpune rezultate: Kolinda Grabar - Kitarović predsjednica Hrvatske, osvojila 50,74 posto glasova

Izvor: Cafe.ba, 19.Jan.2015

- DIP Republike Hrvatske danas je donio odluku o potpunim i službenim rezultatima izbora za predsjednika Republike Hrvatske održanim 11. januara 2015. godine prema kojoj je Grabar - Kitarović osvojila 1.114.945 ili 50,74 posto glasova...Kandidatkinja grupe stranaka predvođenih HDZ-om Kolinda Grabar...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.