Srpska trobojka maše Biku sa Majorke u njegovoj koridi: Čekamo najveće finale pre finala svih vremena!

Izvor: MozzartSport.com, 23.Maj.2015, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska trobojka maše Biku sa Majorke u njegovoj koridi: Čekamo najveće finale pre finala svih vremena!

Ako bi se skupili svi stručnjaci sveta i potrudili se da mu naprave jedan ultimatvan izazov kojim će pokazati od kakvog je materijala satkan – dali bi mu za protivnika Nadala u Parizu

Rolan Garos! Po mišljenju mnogih ljubitelja tenisa najlepši turnir za gledanje, po oceni većine igrača najlepši za igranje. Prvi je od grend slem turnira koji je ušao u „Open eru", 1968. godine.

Sada je na redu jedno od najzanimljivijih izdanja u istoriji turnira. Možda i istorijski >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << s obzirom da će sve oči teniske javnosti s nestrpljenjem očekivati okršaj Rafaela Nadala i Novaka Đokovića. Odigrali su mnogo antologijske duele, ali nikada ovolika tenzija nije vladala. Nikada se jedan njihov okršaj nije više priželjkivao kao sada.

Da bi Novak Đoković definitivno sebi zacrtao mesto u istoriji tenisa, koje niko nikada neće moći da izbriše, trebalo bi da osvoji Rolan Garos, jedini grend slem koji mu nedostaje! Da bi ga osvojio mora da pobedi sedam mečeva. U petom po redu od tih sedam mečeva, prepreka će mu najverovatnije biti ON. Čovek koji ima najviše trofeja u istoriji ovog turnira. Čovek koji bolje poznaje svaki kutak terena Filip Šatrije nego svoju spavaću sobu. On je pobeđivao na Rolan Garosu u svih devet finala u kojima se pojavljivao, što je apsolutni rekord po pobedama jednog tenisera na jednom od četiri najveća turnira. On je 2005. godine na ovom istom turniru osvojio svoj prvi grend slem i to pobedom nad Marijanom Puertom - koji je bio dopingovan! On u Parizu ima skor od 66 pobeda i samo jedan poraz. On je Kralj šljake i najbolji igrač na ovoj podlozi u istoriji tenisa. On je Rafael Nadal, bik iz Majorke u svojoj koridi, i to ne bi smelo da se zaboravi, pa makar igrao i u najlošijoj formi u životu.

Najgori scenario: Đoković protiv Nadala već u četvrtfinalu, Mari u polufinalu!

Ta nikada lošija forma u karijeri je dovela Nadala do toga da prvi put u poslednjih devet godina nije glavni favorit grend slema u Parizu. U prethodnih deset godina, Nadal je uvek uoči Rolan Garosa osvajao makar jedan turnir na šljaci iz Masters serije. Ovoga puta nije nijedan. Odigrao je četiri turnira tokom sezone na najsporijoj podlozi i doživeo poraze od Đokovića, Fonjinija, Marija i Vavrinke. Nikada mu se to ranije nije desilo na šljaci.

Sve to ga je koštalo velikog pada na svetskoj rang listi i težeg žreba u Parizu s obzirom da nije među prva četiri nosioca. Tako je došao u situaciju da sa Đokovićem može da uksrti rekete već u četvrtfinalu, što bi definitrvno bilo najveće finale pre finala u istoriji Rolan Garosa.

Uostalom i naše kvote tako kažu. Kvota da će Đoković osvojiti Rolan Garos je 1,80. Nadalov trijumf se plaća 4,50. Mari je treći favorit sa kvotom 10,00, a Nišikori četvrti sa koeficijentom 16,00. Kvota na Federera je čak 21,00.

Srpski toreador Đoković nikada nije tako dobro baratao svojim crvenim plaštom i sa lakoćom i gracioznošću tukao sve zverke koje su mu se našle na putu. Čak ni 2011. godine kada je imao 38 uzastopnih pobeda. Verovatno je svima, osim njegovim brojnim navijačima, tenis postao jedna dosadna igra u kojoj se zna šampion. Ako je Gari Lineker rekao da je „fudbal igra u kojoj uvek pobeđuju Nemci“, nije potrebno mnogo da se shvati da tenis postaje igra u kojoj uvek pobeđuje Novak Đoković!

Svi u svetskom tenisu znaju da će Đoković osvojiti RG!

Bolje je čak i nego 2011. godine kada je u Pariz došao bez poraza u sezoni. Sada ima jedan poraz, ali onaj benigni od Federera u Dohi. U najvažnijim mečevima je bio nezaustavljiv, osvojio je sve bitne turnire na kojima je igrao. U odnosu na isti period u 2011. godini, Novak sada deluje moćnije. Beleži više asova, ima bolji procenat ubačenog prvog i drugog servisa i osvojenih poena na te servise. Iskusno čuva energiju i skraćuje poene, što samim tim dovodi do zaključka da nikad u boljoj fizičkoj spremi nije stigao na Garos.

Ove godine prosto je nepobediv, ali ne treba smetnuti s uma da je on i na kraju prošle godine bio jednako dominantan, a kulminacija svega toga bio je završni turnir u Londonu i gaženje svih protivnika „bez po muke“. Ali, ako bi se skupili svi stručnjaci sveta i potrudili se da mu naprave jedan ultimatvan izazov kojim će pokazati od čega je zaista sazdan – dali bi mu za protivnika Nadala na Rolan Garosu. To je fakat.

I to jednostavno prepreka koju će morati da preskoči, ako želi u besmrtnost. Međutim, stvari nisu toliko jednostavne. Ni blizu...

Kvote za pobednika Rolan Garosa: Đoković prvi favorit - 1,80! Ako verujete Ani Ivanović kvota je čak 39

Rodžer Federer, čovek koji ima 17 osvojenih grend slemova, o kome ne treba trošiti reči i koji je poput Novaka bio pod velikim pritiskom da osvoj Rolan Garos što mu je konačno pošlo za rukom 2009. godine. Kei Nišikori, izuzetno nezgodni Japanac kome šljaka jako odgovara po stilu igre. Tu je i Endi Mari, koji ima neke čudne psihološke prelaze, pa mu je saradnja sa Jonsaom Bjorkmanom toliko podigla formu da je lagano savladao Nadala u Madridu i osvojio prva dva turnira na šljaci u karijeri. Servisi Džona Iznera će donekle biti neutralisani podlogom, ali i dalje ima top u ruci što ga čini protivnkiom za izbegavanje. Tu je i David Ferer, čovek koji je ustanju da trči duže nego što neko može da priča. A, ne treba otpisati mlade i još nedokazane nade Nika Kirjosa, Grigora Dimitrova, pa i iskusnog Tomaša Berdiha. Takođe, pored svih navedenih, nikada ne treba smetnuti sa uma ponosne Francuze koji igraju bar za 30 odsto bolje pred svojim navijačima. Žil Simon, Gael Monfis, Žo-Vilfrid Conga imaće ogromnu pomoć publike.

Kada se sve uzme u obzir, biće ovo sjajan turnir. Iscrpljujući mečevi na tri dobijena seta iziskivaće pored snažne koncetracije i ogromnu snagu. Dosta će zavisiti i od vremena. Toplije vreme doneće malo veći odskok lopte, dok bi vlažno vreme pogodovalo onima koji vole da prebacuju lopticu do iznemoglosti. Vrlo je moguće da će svako od favorita odigrati barem po jedan meč na terenu Suzan Lenglan, što bi moglo da bude potencijalni problem zbog privikavanja na drugačiju atmosferu od centralnog terena.

Ne treba zaboraviti ni dame. Svi se sećamo 2008. godine, pobede Ane Ivanović nad Dinarom Safinom, i intoniranja "Bože pravde". Sada joj se našim teniserkama ne daju velike šanse (kvota na Anu je 39,0, dok je na Jelenu 90,0), ali ne treba zaboraviti da su one svojevremeno bile prve teniserke sveta. Glavni favorit je Serena Vilijams, a očekuje se da će ona voditi najveće borbe sa Marijom Šarapovom i Simonom Halep.

Bulonjska šuma naredne dve nedelje biće centar teniskog sveta. Videćemo da li će favoriti opravdati svoje ime i da li će biti velikih iznenađenja i ranih eliminacija.

Počinje Rolan Garos, počinje borba za Trofej musketara!

Ale, Ale, Ale!

Piše: Strahinja Klisarić

strahinja.klisaric@mozzartbet.com

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.