Zaoštrava se konkurencija u svetskom vaterpolu

Izvor: Politika, 01.Avg.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaoštrava se konkurencija u svetskom vaterpolu

Dejan Savić ukazuje da su se Srbiji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Italiji i Hrvatskoj na Svetskom prvenstvu u Kazanju ozbiljno približili Grčka, Australija, SAD i Brazil, a da će iduće godine na Olimpijskim igrama verovatno da igra i sve bolja Španija

Od našeg izveštača

Kazanj – Rezultatski, Dejan Savić nema razloga da bude nezadovoljan. Srbija je osvojila prvo mesto, rutinskim trijumfom protiv Crne Gore, goleadorskim treningom sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Japanom i uz mnogo muke pobedom protiv Australije. Juče je prvi dan „aktivnog odmora” protekao u jednom treningu, susretu sa novinarima, a uveče su vaterpolisti dobili slobodno.

– Taj odmor je pod navodnicima. Posmatraćemo rad rivala, na dan osmine finala odigraćemo i sparing sa nekom od ekipa koja se odmara. To su ili Hrvati ili Grci, – rekao je Dejan Savić.

Vraćamo se srpskom izdanju. Posle osvojene Svetske lige i olimpijske vize naša reprezentacija je rasterećena došla na Svetsko prvenstvo, ali i sa jasnim stavom da je cilj medalja.

– Jesmo rasterećeni, ali nećemo da stanemo. Odnosno daćemo sve što možemo da nastavimo na željeni način.

Na pitanje da li je Barselona dovoljna opomena i motiv, selektor je odgovorio potpitanjem:

– Na koju Barselonu mislite?

Za neupućene: na Svetskom prvenstvu 2003. SCG je stala u polufinalu sa Italijom posle koje su Savić i Šapić dobili vremenske kazne zbog protesta na kriminalno suđenje pre svega Klemansoa. Pre dve godine Srbija je poražena u četvrtfinalu od Crne Gore i na kraju, nemotivisana, bila sedma.

– Pre dve godine je naš protivnik u četvrtfinalu bila izuzetna ekipa, kasnije vicešampion. I danas su Crnogorci odličan sastav. Mi se spremamo za četvrtfinale bez obzira ko će nam biti protivnik. Brazil postaje ozbiljna ekipa, u godini Olimpijskih igara biće još bolji.

Novinare je interesovalo mišljenje o Americi:

– Izgubili smo četiri utakmice od njih i to nije bilo slučajno. Tačno je što njihov selektor Dejan Udovičić govori da im je akcenat bio na Panameričkim igrama. Sada su rasterećeni, a upravo ta rasterećenost uz činjenicu da ih vodi naš  bivši selektor mnogo znači. To su im najveći aduti. Ako dođe do tog meča oba tima će sigurno imati drugačije sisteme igre. Ali da sačekamo taj meč.

Nestrpljivi predstavnici „sedme sile” su nastavili sa polufinalem što je selektora skoro naljutilo:

– To je tako daleko da o tome uopšte neću da razmišljam.

O srpskim dobrim stranama na prvenstvu Savić je rekao:

– Zadovoljio me je u potpunosti ritam sa Crnom Gorom, povratak u ritam u meču sa Australijom i neki segmenti odbrane.

Ima i delova igre koji nisu bili dobri:

– Primili smo veliki broj golova iz igre. Igrač više još nije kako treba i oscilacija u igri ima previše. To sve moramo da popravimo.

Savić se ne slaže da je osmina finala manje više formalnost i da jedino uzbuđenje može da se dogodi u susretu između Amerike i Brazila:

– Znam da su Crna Gora protiv Kazahstana i Australija protiv Južne Afrike favoriti. Za ostala dva meča nisam siguran. Vama je možda logično da Amerikanci i Italijani prođu bez problema. Ne bih se složio.

U polufinalu će se sigurno naći ili Grčka (prvi put od 2005) i Australija (samo 1998). Savić komentariše:

– Ozbiljno rade, podižu kvalitet svetskog vaterpola. Tu, pre svega, mislim na Grke. Pored već poznatik odličnih ekipa poput Mađarske, Crne Gore, Italije, Hrvatske i Srbije, sada smo dobili mnogo bolje Grke, Australijance, Amerikance, posebno Brazilce i ne zaboravite da će u Riju verovatno igrati sve kvalitetnija Španija. To je 10 od 12 ekipa.

Podsetio je i na rezultate;

– Ne znam da li su Italijani kalkulisali, ali je njihov rezultat iznenađujući. Bilo je i drugih neočekivanih utakmica poput remija Kine i Brazila, uspeha Australije protiv Crne Gore i odlične njihove utakmice sa nama, pa dueli Hrvatske i Brazila, Grčke i Amerike. Ozbiljan turnir kao što treba da bude svako svetsko prvenstvo.

Razočarenje:

– Rusija je sigurno morala više.

Dejan Stevović

-----------------------------------------

Rudić ili Udovičić protiv Savića

Danas se igra „krnja” osmina finala na Svetskom prvenstvu za vaterpoliste, a pobednici grupa čekaju suparniek u četvrtfinalu

Danas će biti odigrana osmina finala. U gotovo svim susretima ne bi trebalo da bude dileme, osim, možda u meču SAD – Brazil. Za Srbiju je ova utakica izuzetno značajna, jer je pobednik tog meča rival našoj selekciji u četvrtfinalu.

BRAZIL – SAD (16,30 č):  Dolazak Rudića, angažovanje Peronea i Vrlića je donelo snagu Brazilu. To je tim koji nije još spreman za velika dela, ali može da bude vrlo nezgodan. Čini se da su, ipak, u padu forme posle bronze u Svetskoj ligi i srebra na Panameričkim igrama. S druge strane Amerikanci su savladali Italijane i Ruse, imaju obezbeđenu vizu za Rio. Pobeda im donosi ulazak među osam i u tom meču nemaju šta da izgube. Azevedo kod Amerike i Perone u Brazilu najbolji strelci sa 11 golova. Mozes je na golu ostavio daleko bolji utisak od Brazilca Antonela. Prednost Americi i Dejanu Udovičiću.

KANADA – ITALIJA (12,30 č): Mnogi smatraju da je taktikom, igrom i nezalaganjem Kampanja pošto-poto želeo da izbegne Srbe u četvrtfinalu i da mu je za prolaz među četiri najbolje ekipe na svetu bolje da se odmeri sa Mađarima. Kanada je savladala Brazil i čini se da je tu kraj svih njenih nadanja. Rendal brani izvanredno (77 odsto), ali može da se očekuje da će veteran Tempesti znati da postavi zid ispred sebe i omogući Đorđetiju (6 golova) da dovede igru u napadu u pravom smeru. Prognoza: Italija, koja bi u četvrtfinalu igrala sa Mađarskom

KAZAHSTAN – CRNA GORA (17,50 č): Ovde nema nikakvde dileme. Na Kupu fine u Almatiju je domaćin savladao šarenu crnogorsku ekipu i stigao do Svetskog prvenstva. Ovde je kraj svih nadanja. Kazahstanci će se sa Aksjonovom (10) i Pekovićem (6) boriti za plasman od 9. do 12. mesta . Za Crnu Goru je ovo poslednja prilika da vrati atmosferu, motiv, napad. Poraz bi bio senzacija i verovatno kraj za Perovića kao selektora. Prognoza Crna Gora koju očekuje Hrvatska.

AUSTRALIJA – JUŽNA AFRIKA (19,10 č): Nema dileme. Australija je apsolutni favorit, toliki čak da bi Fatović mogao i da odmara Jangera i Kembela pred duel u četvrtfinalu. Južna Afrika će od 9. do 12. mesta i to će za ovu ekipu biti veliki uspeh za kvalitet koji poseduje. Prednost ogromna Australiji koja već može da razmišlja o Grčkoj.

Za plasman od 13. do 16. mesta razigravaće Kina i Rusija odnosno Argentina i Japan. Rusi, najveće razočarenje, jedva čekaju kraj blamaže. Argentini se čini zagarantovan fenjer, a azijske ekipe će pokušati sa stignu do što boljeg rezultata i plasmana realnog njihovom kvalitetu.

D. S.
Pogledaj vesti o: Vaterpolo

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.