Na današnji dan ušli smo u istoriju košarke!

Izvor: Mondo, 24.Maj.2015, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na današnji dan ušli smo u istoriju košarke!

Pre tačno 45 godina okončano je Svetsko prvenstvo u Ljubljani. Zauvek će ostati upamćeno po istorijskom uspehu naše selekcije i uspostavljanju dominacije jugoslovenske košarke.

Foto: promo photo

Krešimir Ćosić, Dragutin Čermak, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac, Damir Šolman, Aljoša Žorga, Ivo Daneu, Ljubodrag Simonović, Ratomir Tvrdić, Dragan Kapičić, Petar Skansi  i Trajko >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Rajković.

Tačno pre 45 godina, 25. maja 1970, na Svetskom prvenstvu u Ljubljani, reprezentacija Jugoslavije u citiranom sastavu završila je veliko takmičenje sa prvim zlatom u istoriji naše košarke.

Na čelu sa selektorom Rankom Žeravicom, kultna selekcija postavila je zlatni grumen u temelj uspeha mnogih generacija koji su nosile dres sa "šest baklji", a zatim i reprezentacije SR Jugoslavije i Srbije.

U hali "Tivoli" u odlučujućem meču, ekipa koju je predvodio kapiten Ivo Daneu dan ranije (23. maja 1970) pobedila je reprezentaciju SAD i postala prvak sveta i pre poslednjeg kola turnira. Tada još nije bilo finala.

Američka selekcija pobeđena je 70:63, a zlato je potom darivano tadašnjem predsedniku Josipu Brozu Titu, kao poklon.

Odlučujuću utakmicu počela je petorka u sastavu Plećaš, Tvrdić, Šolman, Skansi i Ćosić, ali su zbog problema startera sa ličnim greškama veliku šansu dobili i iskoristili Simonović i Kapičić. Ceo svet je tog 23. maja video nadolazeću silu.

Dan kasnije, 24. maja, planeta je imala novog košarkaškog vladara.



Izvor: Youtube

Sa osvojenom titulom, Žeravičinih 11 moglo je sebi da dan kasnije dopusti lošu igru i da izgubi od reprezentacije Sovjetskog saveza, u utakmici bez rezultatskog značaja. Turnir je igran po bod sistemu, a šampioni su beležili ove rezultate:

Jugoslavija -  Italija 66:63

Brazil - Jugoslavija 55:80

Čehoslovačka - Jugoslavija 84:94

Jugoslavija - SAD 70:63

Jugoslavija - SSSR 72:87

Konačan plasman: Jugoslavija 5-1, Brazil 7-2, SSSR 7-2, Italija 5-4, SAD 6-3, Čehoslovačka 4-5, Urugvaj 2-7...

Na SP u Ljubljani, u hali Tivoli titulu je branio Sovjetski savez. To zlato osvojio je tri godine ranije, u Urugvaju, gde je Jugoslavija bila druga, a Daneu MVP.

"To je bio veoma važan rezultat. To je život i to je košarka. Toliko dugo vremena je prošlo, toliko događaja... To prvenstvo je bilo, pored ostalih, možda i najvažnije", rekao je Bora Stanković posle prve projekcije dokumentarnog filma o zlatu iz 1970.

Osvajanje ljubljanske titule ekranizovano je i u igranom filmu reditelja Darka Bajića, nazvanom "Bićemo prvaci sveta", premijerno prikazanom ove godine.

Nažalost, turnir je na neki način ostao upamćen i po dve tragedije. Jedna mu je prethodila i dogodila se godinu ranije, u Sarajevu, gde je tragično život izgubio lider generacije Radivoj Korać. Druga se zbila samo tri dana posle osvajanja zlata, kada je šampionski centar Trajko Rajković preminuo zbog srčane mane. Daneu je posle turnira govorio kako se visoki Leskovčanin žalio na bol u grudima i tokom turnira.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.