LJUDSKA GREŠKA UZROK PROPASTI KONKORDIJE

Izvor: Kurir, 15.Jan.2012, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LJUDSKA GREŠKA UZROK PROPASTI KONKORDIJE

Veliki kruzer težak 114.500 tona nasukao se na greben koji je udaljen samo 300 metara od obale zbog toga što je prišao suviše blizu tog toskanskog ostrva na putu za Savonu, u severnoj Italiji, navodi AF

RIM - Rizični običaj kruzera da prođu blizu ostrva Điljo da bi pozdravili stanovnike, po svemu sudeći je doprineo tome da se luksuzni turistički brod "Kosta Konkordija" u petak uveče nasuče u blizini obala Toskane, rekli su zvaničnici i očevici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Veliki kruzer težak 114.500 tona nasukao se na greben koji je udaljen samo 300 metara od obale zbog toga što je prišao suviše blizu tog toskanskog ostrva na putu za Savonu, u severnoj Italiji, navodi AFP.

Italijanski ministar odbrane Đampaolo di Paola, koji je bivši admiral italijanske mornarice, kazao je da je uzrok katastrofe "ogromna ljudska greška".

"Brodovi takvih dimenzija ne mogu da plove toliko blizu obale zato što se tamo, kao što je poznato, nalaze stene", izjavio je ministar na televiziji "RAI 3".

Neki očevici su ispričali da je posada kruzera priredila stanovnicima sp ektakularnu paradu dok je brod prolazio pored ostrva.

U prilog ovoj teoriji, list "Stampa" je objavio pismo, napisano u avgustu prošle

godine, u kome se gradonačelnik Đilja, Serđo Orteli, zahvaljuje kapetanu "Kosta Konkordije" na "neverovatnom spektaklu" koji je priredio stanovnicima ostrva prilikom jednog prethodnog prolaska tim putem.

U nesreći je u petak poginulo najmanje pet ljudi, a 67 je povređeno, dok spasilačke ekipe tragaju za još 15 putnika i članova posade.

Na brodu se nalazilo četvoro državljana Srbije - troje putnika i jedan član posade - i svih su dobro.

Kapetanu "Kosta Konkordije" tužilaštvo je u subotu odredilo pritvor nakon višečasovnog ispitivanja.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljudska greška uzrok brodoloma kod Toskane

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Jan.2012

RIM - Rizični običaj kruzera da prođu blizu ostrva Djiljo da bi pozdravili stanovnike, po svemu sudeći je doprinio tome da se luksuzni turistički brod "Kosta Konkordija" u petak uveče nasuče u blizini obala Toskane, rekli su danas zvaničnici i očevici.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Ljudska greška uzrok brodoloma kod Toskane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2012

RIM -..Rizični običaj kruzera da prođu blizu ostrva Điljo, da bi pozdravili stanovnike, po svemu sudeći je doprineo tome da se luksuzni turistički brod "Kosta Konkordija" u petak uveče nasuče u blizini obala Toskane, rekli su danas zvaničnici i očevici...Veliki kruzer težak 114.500 tona nasukao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Greška u proceni kapetana

Izvor: RTV Pink, 15.Jan.2012

Prondajeno telo sedme žrtve brodoloma kod Toskane. . . Spasioci su danas pronašli još jedno telo u olupini luksuznog turističkog broda "Kosta Konkordija", koji se u petak uveče nasukao u blizini obala Toskane, pa se broj žrtava popeo na sedam.

Nastavak na RTV Pink...

Spektakl i običaj koštao putnike kruzera Costa Concordia

Izvor: NaDlanu.com, 16.Jan.2012, 02:14

Rizični običaj kruzera da prođu blizu ostrva Điljo da bi pozdravili stanovnike, po svemu sudeći je doprineo tome da se luksuzni turistički brod "Kosta Konkordija" nasuče u blizini obala Toskane, rekli su zvaničnici, ali i očevici. ..Neki očevici su ispričali da je posada kruzera Concordia...

Nastavak na NaDlanu.com...

"Kosta Konkordija": Kapetan neodobreno odstupio od kursa!

Izvor: S media, 16.Jan.2012

Brodolom velikog turističkog broda kod Toskane u petak uveče rezultat je "ljudske greške", pošto je kapetan napravio neodobreno odstupanje od programiranog kursa kruzera.To je dovelo da se brod nasuče na greben, izjavio je danas Pjer Luiđi Foski predsednik kompanije "Kosta Kruzis"...Brodovi kompanije...

Nastavak na S media...

Kapetan Konkordije nije želio da mu se dogodi Titanik

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Jan.2012

PRAG- Kapetan luksuznog turističkog broda "Kosta Konkordija", koji se u petak uveče nasukao u blizini Toskane, Frančesko Sketino, izjavio je u jednom intervjuu 2010. godine da nikada ne bi želio da se suoči sa scenarijom koji je zadesio Titanik, prenijele su danas agencije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.