Ljudska greška uzrok brodoloma kod Toskane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2012, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljudska greška uzrok brodoloma kod Toskane

RIM -

Rizični običaj kruzera da prođu blizu ostrva Điljo, da bi pozdravili stanovnike, po svemu sudeći je doprineo tome da se luksuzni turistički brod "Kosta Konkordija" u petak uveče nasuče u blizini obala Toskane, rekli su danas zvaničnici i očevici.

Veliki kruzer težak 114.500 tona nasukao se na greben koji je udaljen samo 300 metara od obale zbog toga što je prišao suviše blizu tog toskanskog ostrva na putu za Savonu, u severnoj Italiji, navodi AFP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Hvala vam na neverovatnom spektaklu"

Italijanski ministar odbrane Đampaolo di Paola, koji je bivši admiral italijanske mornarice, kazao je da je uzrok katastrofe "ogromna ljudska greška".

"Brodovi takvih dimenzija ne mogu da plove toliko blizu obale zato što se tamo, kao što je poznato, nalaze stene", izjavio je ministar na televiziji "RAI 3".

Neki očevici su ispričali da je posada kruzera priredila stanovnicima spektakularnu paradu dok je brod prolazio pored ostrva.

U prilog ovoj teoriji, list "Stampa" je danas objavio pismo, napisano u avgustu prošle godine, u kome se gradonačelnik Đilja, Serđo Orteli, zahvaljuje kapetanu "Kosta Konkordije" na "neverovatnom spektaklu" koji je priredio stanovnicima ostrva prilikom jednog prethodnog prolaska tim putem.

U nesreći je u petak poginulo najmanje pet ljudi, a 67 je povređeno, dok spasilačke ekipe tragaju za još 15 putnika i članova posade.

Prva tri nađena tela su bila tela dva Francuza i jednog Peruanca, člana posade. Ostale žrtve su starije osobe koje još nisu identifikovane.

Na brodu se nalazilo četvoro državljana Srbije - troje putnika i jedan član posade - i svih su dobro.

Kapetan napustio nasukan brod pre putnika

Kapetan broda Frančesko Sketino uhapšen je juče pod optužbom da je počinio višestruko ubistvo i napustio brod.

"On je napustio brod mnogo pre nego što je evakuisan poslednji putnik", rekao je danas tužilac zadužen za istragu ove nesreće.

Uhapšen je i prvi oficir broda Ćiro Ambrozio, jer je napustio brod pre nego što je poslednji putnik evakuisan, saopštilo je tužilaštvo.

Upitan tokom razgovora za televiziju SkyTG24 da li je kapetan napustio brod mnogo pre nego što su svi putnici sa njega evakuisani, tužilac Frančesko Veruzio rekao je: "Nažalost moram to da potvrdim".

Dvoje mladenaca iz Južne Koreje i muškarac iz Italije pronađeni su danas živi, prilikom dodatne pretrage broda koji je juče evakuisan.

Brod je nagnut pod uglom od 90 stepeni, zbog čega nadležni strahuju da će skliznuti s podvodne stene i potonuti.

Vlasti su počele da analiziraju "crnu kutiju" koju su pronašli spasioci, prenose italijanski mediji.

U trenutku nesreće na luksuznom turističkom brodu nalazilo se 3.200 putnika i 1.023 člana posade od kojih je većina evakuisana čamcima za spasavanje, helikopterima i drugim brodovima koji su se zatekli u tom području.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.