Izrael i Palestina da pokažu viziju

Izvor: B92, 21.Okt.2014, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael i Palestina da pokažu viziju

Ban Ki Mun pozvao palestinske i izraelske lidere da prekinu, kako je rekao, jednostrane inicijative koje šire nepoverenje i podrivaju napore da se uspostavi mir

Kako je objavila agencija AP, generalni sekretar UN je pod jednostranim inicijativama očigledno mislio na nastavak izgradnje izraelskih naselja i zahtev Palestinaca da se Izrael povuče s palestinskih teritorija do novembra 2016.

Ban je pozvao izraelske i palestinske lidere da iskoriste priliku i pokažu, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekao, hrabrost i viziju, potrebne da prevaziđu međusobne razlike i dogovore sveobuhvatni mirovni sporazum, koji bi doveo do uspostavljanja održive i nezavisne palestinske države.

On je u Savetu bezbednosti UN rekao da nema nade za dugotrajnu stabilnost, bez prekida izraelske okupacije "koja se nastavlja već gotovo pola veka", potpunog ukidanja blokade pojasa Gaze i uvođenja mera koje se tiču opravdane zabrinutosti Izraela za svoju bezbednost.

Generalni sekretar UN, takođe je izrazio duboku zabrinutost zbog izraelskih "jednostranih akcija, restrikcija i provokacija na svetim mestima u Jerusalimu", kao i zbog sve brojnijih napada na izraelske koloniste.

Ban je dodao i da će, ako namera Izraela da izmesti oko 7.000 palestinskih beduina, većinom izbeglica, iz centralne Zapadne obale bude izvedena nasilno, to će predstavljati kršenje međunarodnog prava.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.