Sve dalje od Francuske

Izvor: Politika, 29.Mar.2015, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve dalje od Francuske

Portugalija – Srbija 2:1 (1:1), naša reprezentacija nije uspela da iznenadi favorizovanog domaćina, Rikardo Karvaljo najbolji akter meča. – Fenomenalan gol Matića. – Na „La Lušu” blizu 60.000 gledalaca

Od našeg specijalnog izveštača

Lisabon – Sve glavne smernice našeg tima brzo su pale u vodu posle primljenog gola. Pala je i taktika koju je zamislio selektor Ćurčić, palo je i samopouzdanje kod igrača, jednostavno, Srbija nije uspela da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se legitimiše onako kako je želela. Čemu sada možemo da se nadamo, kada je pogled na tabelu sraman. Srbija je ponovo pokazala velike slabosti u odbrani, na trenutke i nedopustivo paničnu igru, pa je domaćin znalački stigao do važne pobede, sa kojom je večeras dobrim delom zakoračio ka Francuskoj. Za nas, još uvek, bar teoretski postoji šansa, ali, ako nam je ona jedina nada, teško nama.

Srbija se odvažila da na početku utakmice krene odlučnije ka golu protivnika, uz nešto agresivniju igru, kao i striktno pokrivanje protivničkih igrača. Ali, nažalost ta taktika je bila kratkog daha. Sve se promenilo još u početnoj fazi igre, kada je Portugalija, umela da kazni naše greške Ronaldo i drugovi su znalački čuvali loptu, do najsitnijih detalja ispoštovali sve zamisli selektora Fernanda Santosa, pa njegov pomoćnik koji ga je sinoć menjao na klupi, nije ni imao težak zadatak. Jednostavno, igra domaćina tekla je u željenom i reklo bi se očekivanom pravcu.

Naši su dobro kombinovali pokušavajući da uspostave željenu ravnotežu, ali ta igra odvijala se daleko od gola protivnika, praktično na periferiji najvažnijih zbivanja.

Taman kada smo pomislili da će naša odbrana delovati čvrsto, da neće biti grešaka, usledila je katastrofalna reakcija. Dušan Basta je valjda iz samo njemu znanih razloga jednu mirnu akciju pretvorio u pravi u košmar. Umesto da vrati loptu golmanu Stojkoviću, da je ovaj mirno degažira u polje, Basta praktično poklanja korner domaćinu a iz te akcije Portugalija dolazi do vođstva. Igrao se 11. minut. Portugalci su se brzo organizovali, Koentrao je sa desne strane levom nogom uputio sjajan centaršut, naša odbrana je delovala bezvoljno, pomalo i iznenađeno, pre svih kapiten Ivanović, koji je morao da izađe na centaršut, jer se opasni Karvaljo našao u punom naletu. Usamljeni Nastasić na petercu nije mogao ništa pored Karvalja i još nekoliko domaćih igrača, usledio je oštar i neodbranjiv udarac glavom. Stojković je možda mogao u toj situaciji i bolje da reaguje. Srbija je primila jeftin gol, i sebi znatno otežala situaciju u nastavku utakmice: Portugalija – Srbija 1:0!

Ipak, iako smo se našli u teškom nokdaunu, naši fudbaleri su brzo podigli glavu. Tadić je sa distance pokušao da ugrozi gol domaćina, ali se Patrisio nije dao prevariti. Od tog momenta lopta je ponovo u našem posedu, dok su domaćini strpljivo čekali svaku našu grešku.

Rikardo Karvaljo, koji je sjajno počeo utakmicu, morao je već u 16. minutu da izađe iz igre zbog povrede a umesto njega ušao je Fonte koji sa našim Tadićem igra u engleskom Sautemptonu.

Kad god je Ronaldo dobijao loptu u našoj odbrani nastajala je panika. Najbolji fudbaler na svetu, i prva zvezda Reala je u samom špicu napada stalno čekao priliku, doduše, veoma često imao je i previše slobodnog prostora, kao da naši fudbaleri nisu ozbiljno računali na njegovu umešnost.

Gol nas je potpuno poremetio, iako je bilo nekih pokušaja da se ugrozi gol Portugalaca. U dva navrata Ljajić i Tadić su iz dobrih pozicija slabo šutirali. A onda je Ronaldo pokazao kakav je fudbaler, igrač najveće svetske klase. Sredinom prvog poluvremena, uzeo je loptu na našoj polovini, lako se oslobodio Ljajića, krenuo odlučno koji korak dalje a onda kao iz topa gađao je ugao gde se spajaju prečka i stativa. Golman Stojković se izvio koliko je mogao, i sjajnom paradom spasao čist pogodak. Ronaldo je od tog momenta bio sve opasniji, dobrim delom i zbog činjenice da nije imao nikakvog čuvara oko sebe. Zašto je selektor dozvolio punu slobodu najboljem portugalskom igraču?

Naš srednji red je bio potpuno ukopan. Petrović je delovao veoma rezervisano, dok Matić nije uspevao da se legitimiše na najbolji način. Zato su Ljajić a posebno Tadić, i Mitrović dobrim delom bili ,,odsečeni,, od glavnih akcija. U samom finišu prvog poluvremena borba se rasplamsala na sredini terena, domaćin je ljubomorno čuvao stečeno vođstvo. Kao da naši fudbaleri nisu znali šta žele.

Portugalci su glavnu snagu u nastavku utakmice usmerili na brze kontranapade, gde, su Ronaldo i Nani dolazili do punog izražaja. Zapravo, Srbija sinoć nije pokazala ništa bolju igru nego u prethodnim mečevima, jednostavno, kao da su naši fudbaleri limitirani. Pokušao je Mitrović u 53. . minutu posle centaršuta Tadića da ozbiljnije ugrozi gol Patrisia, ali je na našu žalost lopta otišla daleko iznad prečke.

Videlo se da Portugalci nemaju snagu za nešto više, njegovi fudbaleri su uglavnom vrebali naše greške, ali, Srbija se nije predavala. Kolarov je u trenucima naše dominacije odlično izveo korner, Petrović je dobro skočio, lopta je došla do Matića koji u stilu najveći asova postiže prelep pogodak. Gol nade i gol radosti.

Ali, skupo plaćamo greške u ovim kvalifikacijama. Odmah posle velikog slavlja usledila je nova tuga. Srbija je, početnički dozvolila da se protivnik ponovo vrati u igru, i to u trenucima kada smo se nadali potpunom preokretu Po desnoj strani prošao je opasni Mutinjo, zatim je usledio centaršut na drugu stranu, lopta je prošla kroz kompletnu našu odbranu i na kraju iza Baste, koji je sinoć pokazao velike slabosti, došla do Koentraa kome je ostalo samo da podmetne nogu : Portugalija – Srbija 2:1! Tu Stojković nije mogao ništa.

Očekivalo se da će ulazak Đuričića umesto Markovića doneti bar nešto novo u našoj igri, bar koju šansu više pred golom Portugalaca, ali, slaba je to vajda bila. Neumorni Perović je u 76. minutu oprobao šut, ali je lopta išla pravo u golmana.

Fabio Koentrao, asistent god prvog gola i strelac za pobedu Portugalaca morao je u 78. minutu zbog povrede da napusti teren, prepustivši svoje mesto Kvarežmi. Nemanja Matić se opasno razigrao u drugom delu, ali nažalost nije imao pomoć od saigrača, od kojih se većina ponašala kao da prvi put igra ovako značajnu utakmicu....

Stadion : La Luš,. Gledalaca: 58.430.- Sudija: Đanluka Roki (Italija).- Strelci: Karvaljo 11, Matić 61, Koentrao 65. minut. Žuti kartoni: Koentrao, Mutinjo (Portugalija) Matić, Ljajić, Kolarov, Z. Tošić, Đuričić (Srbija)

Portugalija: Patrisio 6, Vosvinga 6,5, Bruno Alveš 7, Karvaljo 7 (od 16. Fonte 7), Eliseu 6, Tiago 7, Koentrao 8 (od Kvarežma -), Mutinjo 7,5, Ronaldo, 7,5 Dani 7 (od 86. V. Karvaljo -), Nani 7.

Srbija: Stojković 6,5, Basta 5, Ivanović 6, Nastasić 6, Kolarov 6, Matić 7,5, Petrović 7, Tadić 5,5 (od 78. Z. Tošić 5), Ljajić 6 (od 84. Škuletić -), Marković 6 (od 65. Đuričić -), Mitrović 6.

Igrač utakmice: Rikardo Karvaljo (Portugalija) .

 Aplauzi Matiću i Markoviću

Domaći navijači, mahom pristalice Benfike su prilikom predstavljanja naših igrača ovacijama pozdravili Nemanju Matića i Lazara Markovića, koji su ovde sa dosta uspeha nosili dres ,,orlova,,. Nema sumnje da ovdašnji ljubitelji fudbala pamte dobre igre srpskih asova, koji sada igraju u Engleskoj.

Malo naših navijača

Naši fudbaleri sinoć nisu imali neku značajniju podršku sa tribina. Jednostavno, zbog daljine, na tribinama velelepnog stadiona viđeno je na severnoj tribini tek nekoliko naših zastava. 

Dragan Todorović

objavljeno: 29.03.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.