Srbija gubi mesto u ABA ligi?

Izvor: B92, 22.Nov.2011, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija gubi mesto u ABA ligi?

Posle osam odigranih kola u regionalnoj ABA ligi, srpska košarka bliža je perspektivi da naredne sezone bude zastupljena sa samo tri predstavnika.

Alarmantna situacija posledica je neočekivano lošeg starta našeg kvarteta, prevashodno Crvene zvezde i kragujevačkog Radničkog, što može da dovede do gubitka četvrtog mesta.

Po trenutnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacionalnom koeficijentu, koji se dobija deljenjem pobeda brojem učesnika iz jedne zemlje, Hrvatska je ubedljivo prva (5,33), dok je Srbija druga sa velikim zaostatkom (3,50).

U izmenjenom sistemu popunjavanja lige za sezonu 2012/2013, te dve države vode bitku za dodatno četvrto mesto samo na osnovu učinka u tekućoj takmičarskoj godini, dok paralelno traje dvoboj Slovenije i Bosne i Hercegovine za još jednog predstavnika. Ukoliko se dogodi da se ti odvojeni dueli završe identičnim koeficijentom, pobediće zemlja koja ima najbolje plasirani klub.

Promena u određivanju prava nastupa inicirana je željom da se broj Slovenaca ograniči na najviše tri kluba, a Srbija i Hrvatska ne mogu da imaju više od četiri. Po jedno mesto garantovano je Budućnosti i šampionu BiH, izraelski Makabi ima trogodišnji ugovor, dok će specijalnu pozivnicu dobiti debitant iz Makedonije, MZT Skoplje.

Na korak od trećine sezone, srpski klubovi ostvarili su 43,4 odsto uspešnosti (14 pobeda i 17 poraza). Partizan je skorom 6-2 negde na granici očekivanja, podmlađeni Hemofarm (4-3) čak i iznad, ali su potpuno podbacili Crvena zvezda i Radnički (2-6). Ukoliko u nastavku ne dođe do velikog preokreta, lako je zamisliti kako će izgledati borba naših timova u završnici domaćeg prvenstva za samo tri jadranske ulaznice.

Osim toga, trenutna pozicija naših predstavnika nagoveštava još jednu godinu bez takmičenja u Evropi, u kojoj će Partizan voditi evroligaške okršaje. Hemofarm, Zvezda i Radnički daleko su od mesta koja vode u evropska takmičenja, imajući u vidu da će ABA liga, najverovatnije, dobiti samo jedno mesto u kvalifikacijama za Evroligu i dva za učešće u Evrokupu.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija gubi mesto na Jadranu?

Izvor: Sportske.net, 22.Nov.2011

Zbog lošeg starta Crvene zvezde i Radničkog u ABA ligi, Srbija bi mogla da sledeće sezone ostane bez jednog mesta u ABA ligi.

Nastavak na Sportske.net...

Srpska košarka gubi jedno mesto u ABA ligi?

Izvor: Vesti-online.com, 22.Nov.2011

Posle osam odigranih kola u regionalnoj ABA ligi, srpska košarka bliža je perspektivi da naredne sezone bude zastupljena sa samo tri predstavnika...Alarmantna situacija posledica je neočekivano lošeg starta našeg kvarteta, prevashodno Crvene zvezde i kragujevačkog Radničkog, što može da dovede...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.