Slobodni mediji put ka slobodnom društvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Maj.2017, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodni mediji put ka slobodnom društvu

Slobodni, nezavisni i objektivni mediji neizostavana su i nezamenjiva osnova društva koje pretenduje da bude demokratsko i teži ostvarenju ljudskih i građanskih prava, poručuje na Svetski dan slobode medija vršilac funkcije zaštitnika građana Miloš Janković.

Uprkos proklamovanoj i zakonima i međunarodnim aktima garantovanoj slobodi medija, Srbija i dalje nije društvo slobodne reči.

Zaštitnik građana to uviđa i na svom primeru, budući da je veliki broj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << medija ne samo potpuno zatvoren za ovu instituciju, već je kontinuirano dezavuiše čestim napadima i etiketiranjem, zloupotrebljavajući tako dobijene nacionalne frekvencije.

Takođe, vlasnici pojedinih medija, ignorišući Ustavom utvrđenu ulogu Zaštinika građana, neposrednu ga napadaju sa jasnim ciljem njegove dikreditacije.

Pritisci na medije su, upozorava Zaštitnik građana, očigledni i vidljivi na različite načine, uključujući i direktne napade na novinare.

Loš ekonomski položaj novinara, prepoznatljiv po niskim i neredovnim primanjima, nepovoljnim i lošim ugovorima, „radu na crno" i siromašnoj ponudi posla, uz finansijsku i političku zavisnost samih medija, doveli su toga da cenzura i autocenzura postanu glavni urednici srpskih medija, dok je visoka profesionalna etika preseljena na nivo pojedinačnih slučajeva.

Zaštitnik građana je više puta upozoravao na gušenje medijskih sloboda, pretnje novinarima, cenzuru i autocenzuru i zato poziva javnost, a posebno nosioce političkih i javnih funkcija da se uzdrže od svakog oblika pritiska i uticaja na medije, urednike, uređivačku politiku i novinare, a medije da neguju i razvijaju princip odgovornog, nepristrasnog i istinitog novinarstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Janković: Srbija i dalje nije društvo sloboden reči

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Maj.2017

Slobodni, nezavisni i objektivni mediji neizostavana su i nezamenjiva osnova društva koje pretenduje da bude demokratsko i teži ostvarenju ljudskih i građanskih prava, saopštio je danas vršilac zaštitnika građana u Srbiji Miloš Janković, povodom Svetskog dana slobode medija. On ističe da uprkos...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.