Šimuniću, tebi treba lekcija

Izvor: B92, 20.Nov.2013, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Šimuniću, tebi treba lekcija"

Ministar sporta i obrazovanja u vladi Hrvatske Željko Jovanović kritikovao je Josipa Šimunića zbog ustaškog pozdrava sa navijačima u utorak veče.

Šimunić je nakon pobede Hrvatske nad Islandom (2:0) i overe plasmana na Mundijal uzeo mikrofon i vikao "Za dom", na šta su navijači odgovarali "Spremni".

"E moj Šimuniću, tebi treba lekcija iz istorije. Ako želiš lično ću ti pomoći da dobiješ dobrog profesora istorije i shvatiš kakav je poklič "Za dom spremni!", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napisao je Jovanović na tviteru.

Pomenuti poklič koristile su ustaše tokom Drugog svetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) i bio je elokvent nacističkom pozdravi "Zig hajl" (Seig Heil) kojim je pozdravljan Adolf Hitler.

Ovaj poklič poreklo vodi iz 16. veka kada je Nikola Šubić Zrinski predvodio Hrvate u odbrani Sigeta od brojnije turske vojske, kada su umesto predaje krenuli u poslednji juriš i uzviknuli "Za dom sad u boj!"

Kasnije je poklič u 19. veku koristio ban Josip Jelačić koji je svoje vojnike motivisao uzvikom "Za dom!", a oni bi odgovorili "Spremni umreti!"

Šimuniću ne smetaju kritike javnosti i moguća kazna koju bi HNS mogao da dobije od FIFA.

"Oduvek sam ovo želeo da uradim. Kakve tužbe, kazne, nemam čega da se stidim. Zbog ‘Za dom spremni’ i to? Igrao sam za svoj dom, oni kojima to smeta mogli bi nešto da pročitaju i prouče istoriju. Ako to nekome smeta, onda je to njegov problem", rekao je štoper hrvatske.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Šimuniću, tebi treba lekcija"

Izvor: B92, 20.Nov.2013

Ministar sporta i obrazovanja u vladi Hrvatske Željko Jovanović kritikovao je Josipa Šimunića zbog ustaškog pozdrava sa navijačima u utorak veče...Šimunić je nakon pobede Hrvatske nad Islandom (2:0) i overe plasmana na Mundijal uzeo mikrofon i vikao "Za dom", na šta su navijači odgovarali...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.