Skupština prekinula zasedanje zbog sumnje na požar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2016, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština prekinula zasedanje zbog sumnje na požar

Skupština Srbije prekinula je večeras raspravu o izboru članova Saveta REM-a nakon što su poslanici osetili miris paljevine i napustili salu. Pojedini poslanici rekli su Tanjugu da je miris paljevine bio sličan mirisu nagorele plastike ili gume. Pripadnici Sektora za vanredne situacije su, nakon dojave o mirisu paljevine izvršili pregled i tom prilikom nisu pronašli tragove požara. Sednica neće biti nastavljena večeras, već je nastavak zakazan za sutra u 10 časova.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se navodi u saopštenju MUP-a, izvršena je kontrola kompletnog prostora, kao i ventilacionih kanala i uređaja. Pretpostavlja se da je neprijatni miris došao spolja kroz ventilacione otvore.

U saopštenju se, takođe, navodi da su netačne su tvrdnje koje su pojavile u pojedinim medijima da su poslanici i zaposleni u Narodnoj skupštini evakuisani.

Do kraja meseca rasprava o Kosmetu

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najavila je danas da će se do kraja meseca u parlamentu razgovarati o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

"Dogovorićemo se sa predsednikom vlade da svi budu prisutni i utvrdićemo datum", rekla je Gojković u skupštini.

Ona je dodala da će na sednici moći da se postavljaju pitanja kako bi se dobile relevantne informacije.

"Nema tajnih pregovora, tako da očekujem da ćemo razgovarati o toj temi", rekla je Gojković.

Ranije je šefica poslaničke grupe DSS Sanda Rašković Ivić zatražila da se u Skupštini Srbije održi posebna sednica na kojoj bi se razgovaralo o novonastaloj situaciji na KIM i o Briselskom sporazumu.

Rasprava o izboru članova REM-a, odbijeni svi predlozi opozicije

Skupština Srbije počela je danas raspravu o izboru članova Saveta REM-a nakon nešto više od dva sata utvrđivanja dnevnog reda sednice.

Procedura utvrđivanja dnevnog reda je trajala dva sata jer su poslanici opozicije imali oko 40 predloga o kojima su želeli da se raspravlja. Svi predlozi su odbijeni.

Odbijen je predlog da se formira anketni odbor koji bi utvrdio činjenice o padu helikoptera u kojima je poginulo sedam osoba, među kojima i novorođena beba.Odbijen je i predlog da se formira anketni odbor koji bi utvrdio činjenice o rušenju objekata u beogradskom kvartu Savamala, a odbijeno je i formiranje anketnog odbora koji treba da utvrdi okolnosti i činjenica tokom izbornog procesa 2016. godine.

Pored izbora članova REM-a, u tačke dnevnog reda su uvršćene izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju koje je podnela Vlada Srbije radi produženja studiranja od dve godine za stare studente.Na dnevni red su uvršćene i izmene i dopune Sporazuma Vlade Srbije kao zajmoprimca i Vlade Azejberdžana kao zajmodavca za finansiranje izgradnje deonice Ljig-Boljkovci, Boljkovci-Takovo i Takovo-Preljina.

Na dnevnom redu je i Predlog za donošenje autentičnog tumačenja odredbe člana 6. Zakona o sticanju prava svojine na zemljištu, objektima i vodovima Privrednog društva za proizvodnju i preradu čelika Železara Smederevo.

Poslanici pitali o Trepči i Briselskom sporazumu

Lider SRS Vojislav Šešelj pitao je danas na sednici skupštine zašto se ne otkažu oba paketa Briselskog sporazuma koja su, kako je rekao, u suprotnosti sa Ustavom i pravnim poretkom.

Šešelj je rekao da je jasno da nijedan sporazum koji se tiče interesa Srba na Kosovu i Metohiji neće biti realizovan, a da su ti paketi, dodaje, bili prevara kojom se pljačka imovina Srbije.

"Srbija se izlaže novim pritiscima, žele da je opljačkaju, otmu Telekom, Trepču, veliko veštačko jezero Gazivode. Treba doneti odluku da Vlada Srbije odbija dalji pregovarački proces dok se ne realizuje koncept ZSO i to bi vladi dalo manevarski prostor", smatra Šešelj.

"Onima koji nam ubijaju nacionalno biće mi se dodvoramo", rekao je Šešelj.

Srbija je, kaže on, do sada uvek bila u defanzivi i sada bi trebalo da napravi korak u ofanzivnom smeru. Dodaje da bi predstavnicima EU trebalo reći da će se nastaviti pregovori o članstvu ukoliko se Srbiji garantuje teritorijalni integritet.

Rašković Ivić je tražila zakazivanje posebne sednice skupštine o situaciji na Kosovu i Metohiji

"Smatram da je ta sednica neophodna jer treba iskreno da porazgovaramo šta je to Briselski sporazum - koji je po nama jako loš za Srbiju. Otvorio je pravni prostor da dođe do otimačine srpske imovine", rekla je Rašković Ivić.

Ona je zatražila da na toj sednici bude prisutna vlada sa premijerom i da kažu "šta je javno, a šta tajno pregovarano, šta EU od Srbije traži".

Rašković Ivić smatra da bi trebalo napraviti pregovaračku platformu koja će biti usvojena i u kojoj bi stajalo da "ne mogu tajno ili javno da se dogovaraju samo dva čoveka".

Prema njenim rečima, ta partija smatra da se treba povući pregovarački proces u Briselu.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović pitao je premijera Srbije Aleksandra Vučića ko je glavni pregovarač Srbije o Kosovu i Metohiji i zašto se ne reaguje na kršenje imovinskog prava kada je u pitanju kompanija Trepča i imovina Telekoma Srbije.

"Pitam premijera i zašto misli da je bilo šta u vezi imovine Telekoma Srbije, kako je sam rekao, zakucano. Osnovne vrednosti u svim zemljama su zaštita vladavine prava, pravo na imovinu i poštovanje ugovora", rekao je Radulović.

On je naveo i da Skupština Kosova može da donese zakon koji god hoće, ali da je prisvajanje imovine kršenje međunarodnih prava i upitao da li je postavljeno pitanje EU i SAD zašto "gromoglasno ćute" zbog kršenja tih prava.

Jovanović: Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić da objasne koje su to "crvene linije u kosovskoj politici"

Lider Liberalno demokratske stranke Čedomir Jovanović zatražio od predsednika Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića da objasne parlamentu koje su to "crvene linije u kosovskoj politici".

Jovanović je rekao i da je u Skupštini Srbije usvojeno niz dokumenata koji se tiču sprovođenja politike prema Kosovu, ali da niko nije pominjao crvene linije.

Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić upitao je ministarku državne uprave i lokalne samouprave Anu Branbić koje konsekvence će snositi predsednici opština iz SNS koji su u poslednjih godinu dana zaposlili brojne stranačke aktiviste i pored zabrane zapošljavanja.

Poslanici su nakon postavljanja pitanja počeli da utvrđuju dnevni red sednice, a ta procedura mogla bi da potraje s obzirom da je opozicija podnela oko 45 predloga zakona da se stavi na dnevni red.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SKUPŠTINA SRBIJE NASTAVLJA ZASEDANJE: Poslanici danas o izboru članova REM

Izvor: Kurir, 11.Okt.2016

...Pred parlamentarcima će se naći izbor članova Saveta regulatornog tela za elektronske medije (REM) sa liste kandidata koje su podneli ovlašćeni predlagači - udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece, udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.