Radionica o IPA projektima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2015, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radionica o IPA projektima

Sredinom septembra raspisan je prvi poziv za podnošenje predloga projekata u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija–Srbija. Prvi poziv biće otvoren do 15. januara, a za strateške projekte do 15. marta 2016. godine. Tim povodom, u opštini Kikinda, organizovana je jednodnevna informativna radionica, kako bi se svi zainteresovani bliže upoznali sa detaljima i uslovima konkursa.

U okviru aktuelnog konkursa IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija – >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbija, na raspolaganju je ukupno 26 miliona evra, dok je za strateške projekte obezbeđeno 22 miliona evra. Kako naglašava Elizabeta Stanimirov, šefica Zajedničkog tehničkog sekretarijata Vršac, najveći problem u planiranju i realizaciji projekata su finansije, odnosno obaveza predfinansiranja.

"Predfinansiranje podrazumeva da se od 85 odsto iznosa donacije koja se dobija po projektu, samo 15 procenata dobija unapred. Za sav ostali iznos troškova projekta mora se obezbediti predfinansiranje. Upravo to i jeste osnovni razlog činjenice da su najčešći korisnici sredstava iz IPA programa lokalne samouprave." – dodala je Elizabeta Stanimirov.

U aktuelnom pozivu prioriteti su podrška zapošljavanju, zaštita životne sredine i reagovanje u vanrednim situacijama, putna infrastruktura i razvoj turizma. Kikindska opština, kao i pojedine institucije i ustanove kulture već su uspešno realizoli više prekograničnih projekata. Jedna od ustanova kulture koja ima dobra iskustva u realizaciji projekata sa partnerima iz Rumunije je i kikindski Narodni muzej. Kako naglašava Lidija Milašinović, direktorica Muzeja, već su usledile ponude muzeja iz Rumunije za novu saradnju.

"Mi već imamo određene refernce i mogućnost da budemo i vodeći partneri u projektu. Ono što smo uradili u međuvremenu je izrada projekltne dokumentacije, jer je za konkurisanje kod bilo kog evropskog fonda to osnovno", dodala je Lidija Milašinović.

Rumunski grad Veliki Semikloš i mesto Mokrin, odlično sarađuju duže vreme. Realizacijom infrastrukturnog projekta duž toka reke Zlatice, pozitivni efekti prekogranične saradnje bili bi višetruki.

"Uređenjem korita reke Zlatice, očuvanjem biodiverziteta reke koja povezuje više mesta u Srbiji i Rumuniji, značajno bismo doprineli razvoju turizma i očuvanju same reke", kaže Goran Dumitrov, predsednik MZ Mokrin.

Budžetom za 2016. godinu, opština Kikinda trebalo bi da isplanira i sredstva namenjena predfinansiranju prekograničnih projekata. Uz podršku lokalne samouprave u predfinansiranju projekata, kao i podrške Pokrajine i resornih ministarstava, raspoloživi fondovi bili bi dostupniji. Zvanična statistika kaže da je dosadašnja Iskorišćenost sredstava u okviru IPA programa blizu 98 procenata, što je izuzetan rezultat na evropskom nivou.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.