Poslednji super-Mesec u 2016. godini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2016, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji super-Mesec u 2016. godini

Ove godine ljubitelji kosmičkih fenomena su mogli da uživaju u dva super-Meseca (od kojih je jedan bio i najimpresivniji čak od 1948. godine), a trojstvo će zaokružiti i super-Mesec koji će se dogoditi sredinom ovog meseca.

Poslednji u nizu fenomena poznatijih kao super-Mesec ove godine imaćemo priliku da posmatramo u noći između 13. i 14. decembra, koji će svoj vrhunac dostići u 1 ujutru po našem vremenu.

Pun Mesec je pojava koja se manifestuje svaki put >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kada se Sunce, Zemlja i Mesec nađu u liniji, sa Zemljom između druga dva nebeska tela, piše Space.

Pojam super-Mesec označava tačku na Mesečevoj putanji oko Zemlje kada joj je najbliži, što ga prividno čini do 14 odsto većim i oko 30 odsto blještavijim na noćnom nebu.

Na nesreću svih zaljubljenika u nebeska dešavanja, decembarski pun Mesec poklapa se sa obilnom kišom meteora koja će prekriti noćno nebo, smanjujući šanse da se uživa u ovom retkom fenomenu.

Naučnici procenjuju da će svetlost Meseca umanjiti vidljivost kiše čak petostruko.

Pod takvim okolnostima, posmatrači noćnog neba imaće, nažalost, priliku da vide tek poneki meteor.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Poslednji Supermesec u noći između 13. i 14. decembra

Izvor: Radio 021, 10.Dec.2016

Ove godine ljubitelji kosmičkih fenomena su mogli da uživaju u dva Supermeseca (od kojih je jedan bio i najimpresivniji čak od 1948. godine), a trojstvo će zaokružiti i Supermesec koji će se dogoditi sredinom decembra...Poslednji u nizu fenomena poznatijih kao Supermesec ove godine imaćemo priliku...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.