Poslednji Supermesec u noći između 13. i 14. decembra

Izvor: Radio 021, 10.Dec.2016, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji Supermesec u noći između 13. i 14. decembra

Ove godine ljubitelji kosmičkih fenomena su mogli da uživaju u dva Supermeseca (od kojih je jedan bio i najimpresivniji čak od 1948. godine), a trojstvo će zaokružiti i Supermesec koji će se dogoditi sredinom decembra.

Poslednji u nizu fenomena poznatijih kao Supermesec ove godine imaćemo priliku da posmatramo u noći između 13. i 14. decembra, koji će svoj vrhunac dostići u 1 ujutru po našem vremenu.

Pun Mesec je pojava koja se manifestuje svaki put kada se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Sunce, Zemlja i Mesec nađu u liniji, sa Zemljom između druga dva nebeska tela.

Pojam Supermesec označava tačku na Mesečevoj putanji oko Zemlje kada joj je najbliži, što ga prividno čini do 14 odsto većim i oko 30 odsto blještavijim na noćnom nebu.

Na nesreću svih zaljubljenika u nebeska dešavanja, decembarski pun Mesec poklapa se sa obilnom kišom meteora koja će prekriti noćno nebo, smanjujući šanse da se uživa u ovom retkom fenomenu. Naučnici procenjuju da će svetlost Meseca umanjiti vidljivost kiše čak petostruko.

Pod takvim okolnostima, posmatrači noćnog neba imaće, nažalost, priliku da vide tek poneki meteor.

Autor: Nationalgeographic.rs

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Super mjesec u noći između utorka i srijede

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Dec.2016

Ove godine ljubitelji kosmičkih fenomena su mogli da uživaju u dva super-Mjeseca (od kojih je jedan bio i najimpresivniji čak od 1948. godine), a trojstvo će zaokružiti i super-Mjesec koji će se dogoditi sredinom ovog mjeseca...Poslednji u nizu fenomena poznatijih kao super-Mjesec ove godine imaćemo...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.