Kiptanui traži oštrije kazne za prevarante

Izvor: Sportal.rs, 18.Dec.2014, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiptanui traži oštrije kazne za prevarante

Trostruki atletski svetski šampion na 3.000 metara stiplčez Kenijac Mozes Kiptanui zatražio je oštrije kazne za sprotiste koji koriste doping i rekao da iza prevaranata stoji "veliki novac". U poslednje dve godine desetine kenijskih ateltičara palo je na doping testovima. Kenijska vlada krivi strane sportske agente, ali I Atletski savez (AK) što nije na pravi način edukovao sportiste.

AK je u ponedeljak saopštio da su dugoprugašice Viola Čelangat Kimeto i Džojs Džemutai Kiplimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportal.rs << suspendovane na dve godine zbog korišćenja nedozvoljenih supstanci, a da su testovi pet drugih atletičara "sumnjivi". Kiptanui, svetski šampion iz 1991, 1993 i 1995. godine, rekao je da je porast doping slučajeva alarmantan i zatražio od vlada da ustanove nove zakone kako bi krivci otišli u zatvor.

- Čelnici, sportisti i njihovi menadžeri su se zaverili i žele prevaru. Novac, veliki novac ide iz ruke u ruku kako bi se pobedili pošteni sportisti. Kada sam upozoravao na to, zvaničnici su me osudili. Bio sam vrhunski sportista i znao sam šta se događa - rekao je Kiptanui, prenosi Beta.

Kenijska maratonka Rita Džeptu, koja je u poslednje dve godine pobeđivala na maratonima u Bostonu i Čikagu, pala je na doping testu koji se obavljao van takmičenja i suspendovana je dok se ne obave testovi B uzorka.

Pobednik ovogodišnjih maratona u Londonu i Njujorku Vilson Kipsang u novembru je propustio obavezno testiranje van takmičenja. On je 23. novembra u sedištu Međunarodne atletske federacije (IAAF) objasnio zbog čega je propustio testiranje. Kipsang je optužio AK za neprofesionalno ponašanje jer je celu stvar objavila. On je rekao da je propustio testiranje jer je predstavljao Keniju na svetskoj atletskoj konferenciji u Južnoj Africi.

(Foto: Beta/AP Photo/Petros Giannakouris)

Nastavak na Sportal.rs...






Povezane vesti

Mozes Kiptanui želi oštrije kazne za doping

Izvor: Sportske.net, 19.Dec.2014, 09:15

Trostruki atletski svetski šampion na 3.000 metara stiplčez Kenijac Mozes Kiptanui zatražio je danas oštrije kazne za sprotiste koji koriste doping i rekao da iza prevaranata stoji "veliki novac".

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.