IN MEMORIAM: Bora Kostić

Izvor: Sportski Žurnal, 10.Jan.2011, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IN MEMORIAM: Bora Kostić

Legendarni Zvezdin bombarder Bora Kostić, preminuo je posle duge i teške bolesti u 81. godini. Bio je izraziti levak, strah i trepet za mnoge golmane širom sveta, uključujući i legendarnog Lava Jašina, kome je „pocepao mrežu“ sa više od trideset metara.
U crveno-belom dresu odigrao je 580 utakmica (samo je Džajić ispred njega i to za samo sedam mečeva), ali zato je nepriksonoven kada su u pitanju golovi – postigao je neverovatnih 537 pogodaka, dok je drugi na večnoj listi Kosta Tomašević postigao 372 gola. Ujedno, sa 158 prvenstvenih golova treći je najbolji strelac u istoriji, iza Slobodana Santrača (218) i Dušana Bajevića (164).
Za reprezentaciju SFRJ Bora je odigrao 33 utakmice, postigao je 26 golova, a bio je i kapiten tima koji je 1960. godine igrao u finalu EP u Parizu, a iste godine osvojio je olimpijsko zlato u Rimu. Iako nije vođena precizna statistika svi su uvereni da je postigao više od 1.000 golova.
Bora je rođen 14. juna 1930. godine u Obrenovcu, a kao sedamnaestogodišnjak debitovao je za prvi tim lokalnog Radničkog....

Nastavak na Sportski Žurnal...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo Bora Kostić

Izvor: Blic, 10.Jan.2011

Legenda Crvene zvezde Borivoje Bora Kostić preminuo je danas posle duge i teške bolesti u 81. godini, potvrdila je njegova porodica...Kostić je nastupao za crveno-bele od 1951. do 1961. godine i 1962. do 1966. godine, a godinu dana je nastupao za Vićencu...On je i dan danas najbolji strelac u istoriji...

Nastavak na Blic...

Džajić o Bori Kostiću: ''Zaslužio je da bude Zvezdina zvezda''

Izvor: Sportske.net, 11.Jan.2011, 19:25

Legendarni Bora Kostić, koji je juče preminuo u 81. godini, ostavio je veliki trag u Crvenoj zvezdi, a njegov nekadašnji saigrač Dragan Džajić ističe da je šteta što Bora za života nije bio proglašen za Zvezdinu zvezdu.

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.