Hiršeru treći Kristalni globus!

Izvor: B92, 15.Mar.2014, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiršeru treći Kristalni globus!

Austrijanac Marsel Hiršer osvojio je Svetski kup treći put zaredom zahvaljujući četvrtom mestu na poslednjem veleslalomu sezone u švajcarskom Lencerhajdeu.

Hiršeru je bilo potrebno 19 bodova da bi pretekao Norvežanina Aksela Lunda Svindala, ali je osvojio 50 i tako došao do novog velikog Kristalnog globusa trku pre kraja.

Ovogodišnji Svetski kup u alpskom skijanju završava se u nedelju slalomom, a pošto se Svindal ne takmiči u toj disciplini nema šansu da pretekne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Austrijanca. Norvežanin je učestvovao na subotnjem veleslalomu, ali je napravio grešku već u prvoj vožnji i tako ostao bez plasmana.

Hiršer je na taj način kompletirao austrijsku dominaciju u Svetskom kupu ove sezone, pošto je pre njega Ana Feninger stigla do Kristalnog globusa u konkurenciji skijašica. To je prvi put da su Austrijanci trijumfovali u obe konkurenciji još od 2002. godine, kada su Svetski kup osvojili Mihaela Dorfmajster i Štefan Eberharter.

Austrijanac se trijumfom u ovogodišnjem Svetskom kupu izjednačio po titulama u ukupnom poretku sa Šveđaninom Ingemarom Stenmarkom i Fil Mejr iz Sjedinjenih Država. Više velikih Kristalnih globusa od njih imaju samo četvorica skijaša, Mark Đirardeli je rekorder sa pet, dok su po četiri osvojili Gustav Teni iz Italije, Švajcarac Pirmin Curbrigen i Hiršerov sunarodnik Herman Majer.

Trijumf na poslednjem veleslalomu ostvario je Amerikanac Ted Ligeti, koji je na taj način došao do svog petog Kristalnog globusa u toj disciplini. Ligeti se tako izjednačio po bodovima sa Hiršerom u poretku veleslaloma, ali je do titule došao zahvaljujući tome što je u toj disciplini ostvario više pobeda ove sezone od Austrijanca.

Ligeti je pobedio ukupnim vremenom od 2:15.63 minuta, ispred Francuza Aleksija Pantiroa i Feliksa Nojrojtera iz Nemačke. Hiršer je bio 27 stotinki iza Ligetija, a sledili su ga Italijan Roberto Nani, Fric Dopfer iz Nemačke i Luka de Aliprandini iz Italije. Prvu desetoricu kompletirali su Norvežanin Henrik Kristoferson, Mats Olson iz Švedske i Francuz Stiv Misilije.

Hiršer trku pre kraja sezone ima 1.122 boda, a slede ga Svindal sa 1.091 i Pantiro, koji je do sada sakupio 999 bodova. Ligeti i Hiršer na kraju takmičenja u veleslaloma imaju po 560 bodova, dok je Pantiro osvojio 458.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hiršer treći put uzastopno osvojio Svjetski kup

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Mar.2014

Austrijski skijaš Marsel Hiršer osvojio je u subotu, treći put uzastopno, titulu svjetskog šampiona u Svjetskom kupu, pošto je zauzeo četvrto mjesto u veleslalomu koji je vožen u Lencerhajdeu. Hiršeru je za osvajanje titule bilo potrebno da osvoji 19 bodova u današnjoj trci, ali je osvojio...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.