Fetel najbrži u Valensiji

Izvor: RTS, 27.Jun.2010, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fetel najbrži u Valensiji

Vozač Red Bula Nemac Sebastijan Fetel pobednik je trke za Veliku nagradu Evrope, koja je danas vožena ulicama Valensije, a vođstvo u generalnom plasmanu zadržao je Britanac Luis Hamilton, koji je osvojio drugo mesto.

Trku je obeležio težak udesa drugog vozača Red Bula Australijanca Marka Vebera, koji je u desetom krugu u pokušaju da pretekne Heikija Kovalainena zakačio njegov bolid, leteo kroz vazduh pedesetak metara, a potom svom silinom udario u zašitnu ogradu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Iako je u prvom trenutku izgledalo da bi Veberu mogao da bude ugrožen život, on je, na sreću, posle desetak sekundi ustao i izašao iz potpuno uništenog bolida.

Veber je, inače, krenuo iz prvog reda, ali je imao problema na startu i do kraja prvog kruga pao je na deveto mesto. Potom je morao da ode u boks na zamenu guma, a kada se vratiio na stazu pokušao je da nadoknadi izgubljeno vreme, ali je to radio sa isuviše rizika.

Ispadanje Vebera iskoristio je Hamilton, koji je krenuo sa treće pozicije. Vozač Meklarena je tada zaostajao za Fetelm svega sekundu i po i očekivao se njegov napad.

Hamilton je, međutijm, prilikom zaneme guma nepropisno ušao u pit stop, zbog čega je kasnije kažnjen novim prolaskom kroz boks. Kaznu je odradio u 28. krugu, ali je do tada stekao veliku prednost u odnosu na trećeplasiranog Japanca Kobajašija, pa se na stazu vratio kao drugoplasirani.

Plasman nije pokravio, ali je izgubio sve šanse da se sa Fetelom bori za prvo mesto, jer je Nemac prednost uvećao na više od 14 sekundi i sigurno zabeležio sedmu gran pri pobedu u karijeri.

Drugi vozač Meklarena Dženson Baton uspeo je da se sa sedmog startnog mesta probije do treće pozicije na cilju i da tako zadrži drugo mesto u generalnom plasmanu.

Zahvaljujući odličnim vožnjama Hamiltona i Batona, Meklaren je zadržao vodeću poziciju sa 248 bodova, 30 vise od Red Bula.

Rezultat trke za Veliku nagradu Evrope

1. Sebastijan Fetel (Nemačka, Red Bul) 1:40,29, 571

2. Luis Hamilton (V. Britanja, Meklaren) + 5 sekundi

3. Dženson Baton (V. Britanija, Meklaren) +7,6

4. Rubens Barikelo (Brazil, Vilijams) +20

5. Robert Kubica (Poljska, Reno) + 22,1

6. Adrijan Sutil (Nemačka, Fors Indija) +25,1

7. Kamui Kobajaši (Japan, Zauber) +30,9

8. Sebastijan Buemi (Švajcarska, Toro Roso) +31,2

9. Fernando Alonso (Španija, Ferari) +32,8

10. Pedro de la Rosa (Španija, Zauber) +42,4

Generalni plasman:

1. Hamilton 127

2. Baton 121

3. Fetel 115

4. Veber 103

5. Alonso 96

6. Kubica 83

Plasman konstruktora

1. Meklaren 248

2. Red Bul 218

3. Ferari 163

4. Mercedes GP 108

5. Reno 89

6. Fors Indija 43

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

F1: Pobeda Fetela, Hamilton vodi

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jun.2010

Vozač ekipe Red Bul Nemac Sebastijan Fetel pobednik je devete trke sezone u šampionatu Formule jedan za Veliku nagradu Evrope, koja je danas vožena ulicama Valensije...Fetel je trijumfom u Valensiji stigao do sedme pobede u karijeri. Drugo mesto osvojio je vozač Meklarena Britanac Luis Hamilton,...

Nastavak na Vesti-online.com...

27.06.2010 ::: F1 - U Valensiji žario Red Bull: Vettel pobedio, Webber leteo! + VIDEO

Izvor: AutoMagazin, 27.Jun.2010

Nemac Sebastian Vettel pobednik je trke za VN Evrope, koja je danas održana na stazi u Valensiji. Ovo je druga pobeda Vettela u sezoni 2010 i sedma u karijeri. Vozač Red Bulla odolevao je pritisku Lewisa Hamiltona (McLaren) sve do 27. kruga, kada je Britanac dobio kaznu zbog prestizanja bezbednosnog...

Nastavak na AutoMagazin...

Alonso o manipulacijama stjuarta

Izvor: B92, 27.Jun.2010

Španac Fernando Alonso posle trke za Veliku nagradu Evrope optužio je stjuarte za manipulacije tokom devete trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1...Alonso je trku pred svojim navijačima završio kao osmi pošto je bio jedan od najvećih gubitnika tokom perioda kada je "sejfri kar" bio na stazi...Vozač...

Nastavak na B92...

Fetelu pobeda u Valensiji, Veber preživeo horor

Izvor: S media, 28.Jun.2010, 12:05

Vozač Red Bula Sebastijan Fetel pobednik je trke za Veliku nagradu Evrope koja je u okviru šampionata Formule 1 vožena u Valensiji. Nadmetanje je obeležio veliki udes Marka Vebera, koji je srećom ostao nepovređen iako je isprva delovalo da će dramatični incident imati daleko veće posledice po...

Nastavak na S media...

Fetel: Bilo je vreme da pobedim, Veber: Za tango treba dvoje

Izvor: S media, 28.Jun.2010

Sebastijan Fetel je imao puno razloga za zadovoljstvo posle trijumfa na Velikoj nagradi Valensije..."Bilo je vreme da pobedim. Dobro sam vozio od samog strta. Iskreno nismo bili sigurni da će bolid ovako dobro da se ponaša. Možda je na sve malo uticao ulazak sejftija na stazu ali na kraju mislim da...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.