Borba veka: Mejveder ili Pakjao?

Izvor: B92, 02.Maj.2015, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba veka: Mejveder ili Pakjao?

U čuvenoj MGM dvorani kazina u Las Vegasu u nedelju (oko 06.00 časova) na programu je dugo očekivani meč Flojda Mejvedera i Manija Pakjaa.

Brojke i podaci koji se spominju za 'borbu veka' impozantni su u svakom smislu, a samo će, primera radi, organizatori od televizijskih prava inkasirati 400 miliona dolara.

Samo 1.000 karata se našlo u javnoj prodaji, ostatak od 15.500 karata podeljen je borcima, sponzorima i promoterima, a one su rasprodate za samo 45 sekundi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Karte koje su puštene u prodaji koštale su između 1.500 i 7.500 dolara, a pojedini kupci odmah su ih ponudili na internet po ceni od čak 141.000 dolara.

Kada se u obzir uzme prihod celog događaja, čeka nas najverovatnije i probijanje granice od pola milijarde američkih novčanica.

Takođe, nevezano za to ko bude izašao kao pobednik, obojica boraca zaradiće frapante svote novca samim ulaskom u ring, s tim da će se brojke povećavati u zavisnosti od broja odrađenih rundi.

Zvanično merenje pred meč obavljeno je u petak ujutru, uz pristustvo 11.500 hiljada navijača i Majka Tajsona, a Mejveder (66, 2245 kilograma) je malo manje od polo kilograma teži od Pakjaa (65,7709 kilograma). Za 'zapaljive situacije pobrinuli su se 'Gvozdeni Majk', udaranjem fana koji je želeo da se slika sa njim bez pitanja, i izjava trenera Filipinca Fredija Roča.

"Nije mi uopšte jasno zašto se Flojd primirio pred baš ovaj duel, čak se pitam da li će se uopšte pojaviti u ringu. Na konferenciji u Los Anđelesu rekao sam mu da ću da ga razbijem, a nisam dobrio odgovor. Mislim da zapravo nije ni želeo ovu borbu, već su ga ga naterali da boksuje protiv Pakjaa", rekao je Roč.

U dosadašnjoj karijeri, američki bokser pobedio je u svih svojih 47 mečeva, od toga 26 nokautom. Ipak, Mejveder, koji je najavio povlačenje iz ringa za septembar, ne razmišlja o napadu na rekord od Rokija Marćana – koji je sredinom pedesetih upisao 49 pobeda, od čega 43 nokautom.

"Subota je samo još jedan običan dan na poslu. Radiću ono šta inače radim i biću 'dobar' 200 miliona dolara. To je po 50 miliona za svako od moje dece. Shodno tome, smatram da je ovo pametan potez. Ljudi me često pitaju za rekord Rokija Marćana, ali vreme je da se povučem. A, mogu van reći da mi boks neće nedostajati. Možda je rezultat od 50 borbi bez poraza za nekoga važan i značajan, ali meni lično ništa ne znači. Novac mi je važniji od rekorda, moje ćerke ne mogu da se hrane od 'nule'", rekao je momak koji nosi nadimak 'Novac'.

S druge strane, popularni 'Pek men' ima skor od 57 pobeda, pet poraza i dve nerešene, a prema njegovim rečima – uveren je trijumf, za koji ima spremnu taktiku.

"Osećam se opušteno, jer znam da ću pobediti. Ako Mejveder hoće da se bori, to je dobro za mene. Ali, ako hoće samo da trči po ringu, spreman sam i za tu varijantu. Svi borci su protiv njega došli sa idejom da ga napadnu i zadaju mu što više udaraca. U prethodnih 19 godina i 47 tuča to nije nikome od njih nije donelo uspeh", rekao je Pakjao, "Sve što sam postigao, postigao sam zahvaljujući Bogu koji mi je podario snagu. Nekada sam spavao po ulicama, gladan, pa prosto ne mogu da verujem da me je gospod doveo do ovde".

Pored ovolikog novca, jedina dobra stvar je da je, od karata prodavanih za zvanično merenje, 10 dolara od svake ulaznice namenjeno je u humanitarne svrhe.

"Ovo je najveća borba u istoriji boksa, a ja sam njen deo, što je samo po sebi ogromna stvar. Smatram se blagoslovenim zbog toga gde sam uspeo da stignem. Osećam se snažno i nadam se da se vdimo u subotu", zaključio je Mejveder.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mejveder dobio 'borbu veka'!

Izvor: B92, 03.Maj.2015, 06:12

Flojd Mejveder pobedio je Manija Pakjaa na poene posle 12 rundi u 'borbi veka', kako je nazvan njihov dugo očekivani duel u Las Vegasu...Mejveder je pobedu odneo jednoglasnom odlukom sudija: 118-110, 116-112, 116-112 i tako došao do titule prvaka sveta u verzijama WBO, WBA, WBC i The Ring u velter...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.