ANALIZZA: Drugi krug Zapada - San Antonio i Oklahoma za prste polizati, Portland želi da iznenadi Golden Stejt

Izvor: MozzartSport.com, 30.Apr.2016, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANALIZZA: Drugi krug Zapada - San Antonio i Oklahoma za "prste polizati", Portland želi da iznenadi Golden Stejt

Još se nije završio prvi krug plej-ofa, a već kreću prve utakmice drugog kruga...

I dok će se kvartet putnika u polufinale Istoka zaokružiti tek u nedelju uveče kada ćemo saznati ko će se priključiti Klivlendu i Atlanti, na Zapadu je već sve poznato. Portland je pobedom protiv Klipersa izborio dvoboj protiv Golden Stejta, dok je par San Antonio – Oklahoma već odavno poznat. Sparsi i Tanderi će svoju seriju početi u noći između subote i nedelje, Voriorsi i Blejzersi >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << sledeće veče, a mi vam donosimo našu analizu parova polufinala Zapada.

SAN ANTONIO – OKLAHOMA

(Ishod u ligaškom delu sezone: 2-2)


I jedni i drugi su dobili sedam dana odmora uoči ove serije, a nijedna ekipa nije imala većih problema u prvom krugu. Sparsi su se prošetali protiv Grizlija, Tanderi su se tek malo više namučili protiv Dalasa, pa su oba sastava potpuno spremna, odmorna i bez povređenih igrača uoči prvog duela u ovom dvoboju.

A dvoboj bi trebalo doneti spektakl. Samo letimični pogled na međusobne susrete u ligaškom delu sezone pokazuje kako su obe ekipe slavile oba puta na domaćem terenu. Utakmice su bile dosta neizvesne, a jasno je da jedni drugima ne odgovaraju i da ćemo gledati dosta uzbudljivih utakmica, te verovatno prilično zanimljiva taktička rešenja.

Sparsi su ove sezone definitivno napravili prelazak iz Dankanove u Lenardovu ekipu. Kavaji je, osim što je još jednom izabran za najboljeg defanzivca lige, definitivno postao prva napadačka opcija svog tima. Ta njegova transformacija iz "radilice" u igrača koji na trenutke izgleda kao Lebron Džejms je definitivno nešto što može da usreći sve u stručnom štabu, jer su dobili igrača s kojim će lakše premostiti godine nakon Dankanove penzije. Ako on ikad ode u penziju.

U saradnji s Oldridžom, Lenard je nosilac napadačke igre Sparsa, a samim tim je omogućeno Dankanu, Parkeru i Đinobiliju da iz drugog plana obavljaju svoj posao. Dodajte njima Denija Grina, Petija Milsa, te svu silu veterana i dobićete sjajno uigran stroj koji u svakom trenutku zna šta treba da radi.

S druge strane Oklahoma nije ove sezone promenila mnogo toga u odnosu na protekle godine kada ih je vodio Skot Bruks koji je često bio kritikovan zbog svoje monotone igre. Kevin Durant i Rasel Vestbruk spadaju u sam vrh najboljih igrača na svetu, ali ni ove sezone nisu dobili pravu pomoć saigrača. Serž Ibaka je kvalitetan igrač, ali sve manje izgleda kao neko ko bi pravio razliku, a ostali igrači su uglavnom dobri samo u jednom smeru – Enes Kanter i Dio Vejters, na primer, samo u napadu, a Andre Roberson u odbrani. I dalje u redovima Tandera sve zavisi od planetarno popularnog dvojca što i nije loše kako izgleda jer su oni u stanju da pobede svakog ko im se nađe na putu.

Atletski i individualni kvaliteti Oklahome protiv uigranosti i širine Sparsa. U toj kombinaciji dosta će toga zavisiti o "meč-apa", a njih Sparsi ipak imaju na svojoj strani.

Malo koja ekipa u svojim redovima ima igrača koji može zaustaviti Duranta u fazi odbrane, te ga namučiti na drugoj strani parketa, a San Antonio ima to u liku i delu Lenarda. Još jedan "ubica kamenog lica" u stanju je da kvalitetno odigra celu utakmicu u oba smera i biće zanimljivo videti kako će se Tanderi prilagoditi na njegovu igru. Što se Vestbruka tiče, njega Parker sigurno ne može da čuva, ali Sparsi će verovatno napraviti zaokret i prepustiti ga Grinu, dok će se Parker u odbrani "odmarati" na ofanzivno gotovo potpuno nebitnom Robersonu.

No, ima i Oklahoma odgovore na najjača oružja Sparsa. Durant ne igra lošu odbranu pa može da čuva Lenarda, a ne bi nas čudilo da u nekim trenucima utakmice na njega ode i Roberson. Što se tiče Oldridža, njega će preuzeti Ibaka pa krilni centar San Antonija ne bi trebalo previše da senaigra. Dankan, realno, nije više toliko važan faktor da bi pravio toliku razliku pa da možemo istaći da će njegova prednost na centarskoj poziciji doneti Oklahomi ukupnu pobedu.

Prolazak u finale Sparsima bi trebalo da donese ta širina u igračkom kadru. Bez obzira što je ove sezone bilo vidljivo da je Lenard izuzetno važan u San Antoniju i da bez njega to ne izgleda baš najbolje, ipak Sparsi sebi mogu da dozvole luksuz da on ne odigra baš svaku utakmicu na najvišem nivou. Isto se odnosi i na Oldridža, jer Greg Popović ima dosta igrača u rotaciji čije role mogu usmeriti utakmicu na njegov mlin. S druge strane, Durant i Vestbruk će morati svaku utakmicu da budu na maksimumu jer ne vidimo kako bi drukčije uspeli da dobiju seriju.

Prognoza: 4-3. Biće teško, svakako i izuzetno uzbudljivo, ali verujemo kako Sparsi ipak imaju više oružja za prolazak u finale Zapada. Očekujte mnoštvo sjajnih utakmica, mi tipujemo na sedam, a nemojte zaboraviti da je Karijevom povredom otvoren dodatni prozor za obe ekipe da se nadaju tituli.

GOLDEN STEJT  – PORTLAND TREJLBLEZERS

(Ishod u ligaškom delu sezone: 3-1)


Kontekst je čudna stvar. Uoči prvog kruga doigravanja napisali smo da ćemo navijati za Portland jer je neverovatno kako je ova ekipa uopšte došla do plej-ofa, ali kako ipak nemaju šanse za prolazak u drugi krug protiv LA Klipersa. A onda su se dogodile povrede Krisa Pola i Blejka Grifina.

Demijan Lilard i društvo nisu propustili ukazanu priliku pa su Blejzersi, umesto da se već odavno pripremaju za novi draft, u polufinalu Zapada, a sigurno misle da mogu pomutiti račune i Golden Stejtu. Bez obzira što je Portland uoči sezone ostao bez četiri igrača iz startne petorke, i dalje su "živi" što je samo po sebi pobeda.

A neće biti bez šanse ni u polufinalu. Već u ligaškom delu sezone pokazali su kako ne odgovaraju Ratnicima koji su najubedljiviji poraz ove sezone doživeli upravo od njih. Kada se tome doda činjenica kako će Stef Kari sigurno propustiti početak ove serije, a i kada se vrati na parket neće biti u optimalnoj formi, onda nije čudno da u Oregonu gaje ambicije da budu "košarkaški Leicester". No, to će ipak malo teže ići.

Činjenica jeste da je Kari povređen i da je on odigrao prilično nestvarnu sezonu, ali Voriorsi nisu samo Kari. Drejmond Grin i Klej Tompson su svakako igrači koje bi verovatno svi klubovi doveli samo da imaju tu mogućnost, a Ratmoco su i prilično duboka ekipa s dosta zanimljivih igrača koji mogu odigrati dobre role. Tu je i činjenica da je Stiv Ker imao dovoljno vremena da pripremi tim na igru bez Karija, a da Portland u ovu seriju praktično ulazi neposredno nakon kraja prethodne.

Blejzersima bi dobra opomena za ovu seriju mogla biti poslednja utakmica protiv Klipersa. Bez Pola i Grifina je svima bilo jasno kako Klipersi nemaju previše šansi za prolazak u drugi krug, a kada su Blejzersi dobili petu utakmicu, izgledalo je kao da je ostala samo formalnost. No, Klipersi se nisu predali i vođeni Džamalom Krofordom zamalo došli do iznenađenja u Portlandu i vratili seriju u Stejpls Centar. Čini se da je mlada ekipa Portlanda tu utakmicu ipak shvatila malo neozbiljno, ali srećom po njih nisu kažnjeni. Takav pristup protiv Golden Stejta neće proći nekažnjeno, to je sigurno.

Sigurno je i kako ćemo u ovom duelu gledati utakmice visokog tempa, s velikim brojem koševa. Oba sastava često završavaju akcije jako brzo, nijedna nema izrazito "teškog" centra, a kako Voriorsi imaju najbolji bekovski tandem lige, onda su Blejzersi vrlo blizu tituli njihovih pratioca. Si Džej Mekolum verovatno je najugodnije iznenađenje lige te je zasluženo osvojio titulu igrača koji je najviše napredovao.

Što se tiče "meč-apa", biće zanimljivo videti koliko će Šon Livingston moći da parira Lilardu dok se Kari ne vrati na parket. Isto tako će biti zanimljivo videti hoće li se Tompson nametnuti kao autoritet Mekolumu, ali se serija neće odlučiti na bekovskim, već na drugim pozicijama.

A tu su Ratnici jednostavno "dublji" i kvalitetniji. Drejmond Grin je mnogo bolji od Al Faruka Aminua, Harison Barns ima više kvaliteta nego Morisa Karklsa, a bez obzira na jako dobru igru Mejsona Plamlija, Endrju Bogut se čini korisnijim za igru Golden Stejta od njega. Tu je i bolja klupa – Andre Iguodala, Leandro Barbosa, Mariz Spejts, Festus Ezeli s jedne, a Alen Krabe, Džerald Henderson, Ed Dejvis i Kris Kejman s druge strane. Imaju Blejzersi nešto oružja, ali ipak nedovoljno da bi prošli u finale. Bez obzira na Karijevu povredu.

Prognoza: 4-2. E sad, Portland je još jednu povredu Ratnika, pa i neku blažu, udaljen od senzacije. Karijeva povreda bi Golden Stejtu mogla da naprave u samoj borbi za titulu, ali Blejzersi ne bi trebalo da profitiraju na njoj. Ako se, kao što rekosmo, neko ne priključi najboljem košarkašu sveta u ovoj sezoni.

Preuzeto sa: Germanijak.hr

Piše: Emir Fulurija

(Foto: Action Images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.