UN zabrinute zbog kontakata Izraela i sirijskih pobunjenika

Izvor: N1 televizija, 19.Jun.2017, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN zabrinute zbog kontakata Izraela i sirijskih pobunjenika

U poslednjih sedam meseci snage UN na Golanskoj visiji primetile su značajan porast kontakata izraelskih oružanih snaga i pobunjeničkih organizacija na granici Izraela i Sirije, a posebno na planini Hermon, navodi se u izveštaju generalnog sekretara svetskog tela Antonija Gutereša namenjenog članovima Saveta bezbednosti.

U izveštaju se prvi put izražava zabrinutost Gutereša jer bi to moglo dovesti do eskalacije i povređivanja posmatrača UN, javljaju izraelski mediji >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << na dan kada je preneto pisanje Vol strit džornala da Izrael u tajno pomaže i finansira sirijske pobunjenike.

Ovaj nedavni izveštaj odnosi se na aktivnost UN posmatrača od početka marta do sredine maja. U tom periodu oni su nadgledali sastanke i kontakte izraelske vojske i pobunjenika u pograničnom području svakih par dana i zabeležili da ih je bilo 16 i to nedaleko od punktova UN u području Kuneitre i u centralnom delu Golana kraj sela Jonatan.

U najnovijem takvom dokumentu opisuju se sastanci u području Hermona u poslednja tri meseca i navodi da su svi sastanci održani u jednom od punktova izraelske vojske i da su se svi odvijali na sličan način. Neidentifikovani ljudi, očito povezani s pobunjeničkim organizacijama, neki od njih naoružani, su stizali na mazgama i tamo su ih dočekivali vojnici.

"U nekim slučajevima primećen je transfer osoblja i zaliha u oba pravca. U svim slučajevima individue i mazge su se vratile na Bravo stranu", navodi se u izveštaju uz aluziju na sirijsku stranu granice.

Gutereš je objasnio da se priroda tih kontakata nije mogla nadgledati, a da je izraelska vojska rekla da su oni humanitarni i medicinski. Međutim i pored takvih tvrdnji Izraela UN su u poslednjim mesecima počele da se brinu i da upozoravaju da kontakti mogu dovesti do eskalacije.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.