Mediji: Učestali sastanci izraelske vojske sa sirijskim pobunjenicima zabrinuli UN

Izvor: Blic, 19.Jun.2017, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Učestali sastanci izraelske vojske sa sirijskim pobunjenicima zabrinuli UN

U poslednjih sedam meseci snage UN na Golanskoj visiji primetile su značajan porast kontakata izraelskih oružanih snaga i pobunjeničkih organizacija na granici Izraela i Sirije, a posebno na planini Hermon, navodi se u izveštaju generalnog sekretara svetskog tela Antonija Gutereša namenjenog članovima Saveta bezbednosti.

U izveštaju se prvi put izražava zabrinutost Gutereša jer bi to moglo dovesti do eskalacije i povređivanja posmatrača UN, javljaju izraelski mediji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na dan kada je preneto pisanje Vol strit džornala (Wall Street Journal) da Izrael u tajno pomaže i finansira sirijske pobunjenike.

Ovaj nedavni izveštaj odnosi se na aktivnost UN posmatrača od početka marta do sredine maja. U tom periodu oni su nadgledali sastanke i kontakte izraelske vojske i pobunjenika u pograničnom području svakih par dana i zabeležili da ih je bilo 16 i to nedaleko od punktova UN u području Kuneitre i u centralnom delu Golana kraj sela Jonatan.

Povećanje broja sastanaka primećeno je u prethodnom izveštaju od 17.marta koji se odnosi na period od 18.novembra prošle do 1. marta ove godine i taj trend se nastavlja.

Sudeći po oba izveštaja UN posmatrača predstavnici vojske Izraela i pobunjenika sastali su se 33 puta. Za razliku od toga od kraja avgusta do polovine novembra prošle godine održana su samo dva takva sastanka, navodi se u izveštaju UN.

U najnovijem takvom dokumentu opisuju se sastanci u području Hermona u poslednja tri meseca i navodi da su svi sastanci održani u jednom od punktova izraelske vojske i da su se svi odvijali na sličan način. Neidentifikovani ljudi, očito povezani s pobunjeničkim organizacijama, neki od njih naoružani, su stizali na mazgama i tamo su ih dočekivali vojnici.

"U nekim slučajevima primećen je transfer osoblja i zaliha u oba pravca. U svim slučajevima individue i mazge su se vratile na Bravo stranu", navodi se u izveštaju uz aluziju na sirijsku stranu granice.

Gutereš je objasnio da se priroda tih kontakata nije mogla nadgledati, a da je izraelska vojska rekla da su oni humanitarni i medicinski. Međutim i pored takvih tvrdnji Izraela UN su u poslednjim mesecima počele da se brinu i da upozoravaju da kontakti mogu dovesti do eskalacije.

U izveštaju se posebno ističe zabrinutost zbog sastanaka na Hermonu koje je generalni sekretar UN definisao kao područje od strateškog značaja jer mogu da "vode do sukoba između naoružanih elemenata i sirijskih arapskih naoružanih snaga".

"Sve vojne aktivnosti u području razdvajanja vođene od strane bilo kog igrača predstavljaju rizik za prekid vatre i lokalnu civilnu populaciju uz osoblje UN na terenu", napisao je Gutereš.

On u najnovijem izveštaju o aktivnostima posmatrača na Golanu, kao i u tri prethodna, kritikuje sirijsku armiju što je dopremila teško naoružanje u pogranično područje, kršeći dogovor o razdvajanju.

UN su kritikovale i Izrael za istu stvar. U četiri poslednja izveštaja se navodi da izraelska vojska drži jednu ili dve baterije protiv raketnog sistema "gvozdena kupola" na Golanu, a takođe je tamo rasporedila topove od 155 milimetara i rampe za ispaljivanje raketa, što je kršenje sporazuma o razdvajanju sa Sirijom.

Izrael je osvojio strateški Golan u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao. Sirija i Izrael su tehnički još uvek u ratu, mada je granica decenijama bila mirna.

Snage UN-UNDOF osnovane su 1974. godine da se primeni rezolucija SB iz prethodne godine koja poziva na momentalan prekid vatre posle Jomkipurskog rata. UNDOF je izrazio protest obema stranama zbog takvih kršenja.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.