Islamska država menja propagandu

Izvor: RTS, 20.Feb.2017, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamska država menja propagandu

Sa gubitkom teritorije u Iraku i Siriji, teroristička grupa Islamska država promenila je svoju propagandu odstupajući od ideje islamske utopije i fokusirajući se na napade, javlja "Glas Amerike".
Većina nedavnih video-snimaka prikazuje borbu za irački grad Mosul – a pozivi stranim borcima da se pridruže džihadistima nisu više toliko primetni, navodi se u tekstu.

Jedan od poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << propagandnih video-snimaka koje je objavila džihadistička Islamska država prikazuje samoubilačke bombaške napade na iračku vojsku u Mosulu.
"Došlo je do velikog odstupanja od ideje islamističke utopije ka nečemu oko ratovanja. Ovaj snimak, i slični snimci, svi pokazuju da, jeste, Islamska država možda gubi teritoriju, ali će je braniti i neprijatelj će skupo platiti", kaže Čarli Vinter iz Centra za studije radikalizacije sa sedištem u Londonu, koji godinama prati medijsku kampanju ID.
Na vrhuncu snage, kada je kontrolisala veliki deo teritorije, mnogi video-snimci Islamske države su bili usredsređeni na utopistički san o islamskom kalifatu– prikazujući mirnodopske pejzaže i manje borbi. Jedan film iz 2014. prikazuje britanskog vojnika koji moli druge muslimane da putuju u Siriju i Irak.
"Ta grupa i dalje pokušava da komunicira sa stranim borcima, ali je kvalitet drugačiji. To više nisu pozivi na "hidžrah" – odnosno na migraciju u Irak i Siriju.
"Sada kažu: ostanite u svojim zemljama i odande napadajte", primećuje Vinter.
Islamska država je sprovela nekoliko terorističkih napada izvan Bliskog istoka, između ostalog u Francuskoj, Nemačkoj i Turskoj. Međutim, san o islamskom kalifatu bledi, a propaganda je sve slabija, kaže Vinter.
"Imaju manje mesta o kojima mogu da prave propagandu, kao i manje mesta u kojima mogu da prave propagandu. Osim toga, koalicija takođe napada njihove ljude koji se bave propagandom, tako da slabe na svakom polju", navodi Vinter.
Vinter ističe da Islamska država nastavlja da izbacuje ultra-nasilnički video materijal, ali da televizije sve ređe objavljuju takve video-snimke, što je promena za koju analitičari kažu da je dodatno oslabila medijsko prisustvo Islamske države, prenosi Glas Amerike.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Islamska država mijenja taktiku, fokusira se na terorističke napade

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Feb.2017

VAŠINGTON - Sa gubitkom teritorije u Iraku i Siriji, Islamska država promjenila je svoju propagandu odstupajući od ideje islamske utopije i fokusirajući se na napade, javlja Glas Amerike, pozivajući se na stručnjake za terorizam...Većina nedavnih snimaka prikazuje borbu za irački grad Mosul –...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.