Incko se obratio SBUN: „Nezavisnost Republike Srpske politički cilj Dodika i partije koju vodi“

Izvor: Blic, 18.Maj.2017, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko se obratio SBUN: „Nezavisnost Republike Srpske politički cilj Dodika i partije koju vodi“

Iako je u poslednjih šest meseci smanjena retorika predsednika Republike Srpske Milorada Dodika o secesiji tog entiteta, postizanje nezavisnosti RS i dalje ostaje politički cilj partije koju vodi (SNSD) jer ističe da će se referendum o nezavisnosti uskoro i organizovati – naveo je Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko u današnjem obraćanju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN).

- Činjenica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je takva retorika Dodika uzrokovala da mu Sjedinjene Američke Države uvedu sankcije pokazuje da međunarodna zajednica može imati uticaj kada odluči da pošalje snažnu poruku liderima koji otvoreno nepoštuju vladavinu prava i otvaranju rane iz prošlosti - kazao je Incko osvrćući se na održavanje referenduma o Danu RS.

S obzirom na činjenicu da BiH u oktobru 2018. godine čekaju opšti izbori, Incko je istaknuo da za sada nema konsenzusa među liderima BiH kada je u pitanju izmena Izbornog zakona što potencijalno može izazvati nove političke nesuglasice.

On je ipak, između istalog, rekao i da je BiH u poslednjih šest meseci demonstrirala opredeljenost na putu ka članstvu u Evropskoj uniji kao i opredeljenost za postizanje pune stabilnosti u zemlji, prenose Vijesti.ba.

On je danas podneo izveštaj generalnom sekretaru UN o statusu provođenja mira u BiH koji se odnosi na period od 22. oktobra 2016. godine do 21. aprila 2017. godine.

Govoreći o putu BiH ka EU podsetio je da je u decembru Evropska komisija dostavila Upitnik, dodajući da je odgovaranjem na pitanja omogućeno svim nivoima vlasti u BiH da pokažu opredeljenost na tom putu.

Dodao je da se na regionalnom planu odnosi između BiH i Srbije i dalje kreću uzlaznom putanjom čemu su doprineli premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić. Ipak, naveo je, da su se pojavili problemi - podnošenje revizije presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu "BiH protiv Srbije" za genocid što je podelilo političke lidere.

Kao još jedan primer u kojem je bilo političkih nesuglasica Incko je naveo i „neimplementaciju odluke Ustavnog suda BiH koji je dan Republike Srpske proglasio neustavnim, a bilo je i predloga za federalizacijom države što su neki shvatili kao daljnju etničku podelu zemlje.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Incko u izveštaju SB UN: U BiH se povećala korupcija i nepoverenje

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Maj.2017

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko ocenio je izveštaju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o stanju u BiH da je u poslednjih šest meseci došlo do povećanja korupcije, nestabilnosti institucija i povećanja nepoverenja..."Zbog podnošenja revizije presude protiv Srbije...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.