Kineski ministar odbrane u Beogradu

Izvor: B92, Tanjug, 07.Sep.2009, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski ministar odbrane u Beogradu

Beograd -- Ministri odbrane Srbije i Kine, Dragan Šutanovac i Liang Guangli, ocenili su da postoji niz oblasti za proširenje i do sada dobre, bilateralne vojne saradnje.

Posle 25 godina, jedan kineski ministar odbrane posetio je Srbiju. Ministar Liang Guangli sastao se sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije sa kojima je razgovarao o vojnoj saradnji. Sa ministrom odbrane Kine razgovarali su predsednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i ministar odbrane Dragan Šutanovac.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je Srbija veoma zainteresovana za jačanje i unapređenje ekonomskih odnosa sa Kinom i da podržava jačanje vojne i policijske saradnje i saradnju u pravosuđu, kulturi, sportu, prosveti, nauci i tehnologiji.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je, posle razgovora sa kineskim kolegom, da je njegov dolazak veoma važna strateška poseta.

Šutanovac kaže da je u razgovoru konstatovano da su odnosi u oblasti odbrane možda i najbolji u tradicionalno dobrim odnosima dve zemlje.

"Postoji veliko interesovanje za saradnju u oblasti vojne medicine, vojnog obrazovanja i obuke, ali i vojno ekonomske i vojnonaučne saradnje", rekao je Šutanovac.

"Predložio sam jačanje saradnje između dve vojske. Kao prvo, učvršćivanje tradicionalnog prijateljstva dve zemlje i dve vojske, očuvanje prakse poseta na visokom nivou, a kao drugo obogaćivanje sadržaja saradnje. Treće, želeli bismo da povećamo obim saradnje u oblasti obučavanja kadrova", naveo je kineski ministar.

Premijer Mirko Cvetković zahvalio je Kini zbog podrške koju pruža Srbiji za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, i istakao da Srbija, poštujući međunarodno pravo, čvrsto podržava politiku jedinstvene Kine.

Za šta je Kina zainteresovana

Vojni analitačar Aleksandar Radić kaže za B92 da Srbija i Kina tek treba da ugovore novi niz poslova u budućnosti, pošto su u prošlosti u nekoliko navrata imali uspešnu saradnju.

"Iz prošlosti je ostalo nekoliko interesantnih ugovora – pre nekoliko godina iz Srbije je izvršen transfer tehnologije za proizvodnju municije kalibra 30 milimetara u Kinu, bilo je isporuka manje količine patrolnih čamaca iz Srbije”, navodi Radić.

"Kina ne voli da kupuje gotove proizvode iz inostranstva, to čini samo kada mora. Kini je potrebna tehnologija, ona želi da dođe do znanja koja su potrebna u nekim oblastima”, kaže on.

"Za njih je interesantno područje municije svih kalibara, od pešadijske do artiljerijske. Zainteresovani su i za eksplozive, raketna goriva, a bez obzira koliko su već daleko otišli u tim oblastima, to su ipak teme koje su Kinezima uvek aktuelne", zaključuje Radić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar odbrane Kine danas u Beogradu

Izvor: TV Avala, 07.Sep.2009

Ministar odbrane Kine Liang Guangli doputovaće danas u posetu Srbiji, tokom koje će sa najvišim državnim zvaničnicima razgovarati o vojnoj saradnji.

Nastavak na TV Avala...

Kineski ministar odbrane u Srbiji

Izvor: RTS, 07.Sep.2009

Bilateralni odnosi Srbije i Kine podignuti na najviši mogući nivo uspostavljanjem strategijskog partnerstva, rekao predsednik Boris Tadić posle razgovora sa kineskim ministrom odbrane Liangom Guanglijem. Postoji niz oblasti za proširenje vojne saradnje, ocenili ministri Dragan Šutanovac i Liang...

Nastavak na RTS...

Tadić zadovoljan odnosima Srbije i Kine

Izvor: EMportal, 07.Sep.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas sa ministrom odbrane Kine Liang Guangliem i izrazio zadovoljstvo što su sveukupni odnosi dve zemlje i zvanično podignuti na najviši nivo uspostavljanjem strategijskog partnerstva.

Nastavak na EMportal...

Tadić zadovoljan odnosima Srbije i Kine

Izvor: NaDlanu.com, 08.Sep.2009, 11:29

BEOGRAD, 7. septembra 2009. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je u ponedeljak s ministrom odbrane Kine Liang Guangliem i izrazio zadovoljstvo što su sveukupni odnosi dve zemlje i zvanično podignuti na najviši nivo uspostavljanjem strategijskog partnerstva. U saopštenju pres službe...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.