Dačić: Nesuglasice ne ugrožavaju ciljeve vlade

Izvor: Studio B, 23.Avg.2013, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nesuglasice ne ugrožavaju ciljeve vlade

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da su nesuglasice unutar vladajuće koalicije normalne, ali da one ne ugrožavaju ciljeve vlade, već da postoje različita mišljenja.

Komentarišući medijske napise o nesuglasicama unutar vladajuće koalicije Dačić je istakao da je to potpuno normalno i da Socijalistička partija Srbije nije isto što i Srpska napredna stranka i obrnuto. "To nisu nesuglasice koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ugrožavaju ciljeve vlade. Mi o nekim stvarima mislimo različito, to je poznato", rekao je Dačić za RTS objašnjavajući da "restriktivna finansijska politika, štednja, ali i ekonomski i privredni razvoj i strane investicje i dalje ostaje politika vlade". 

Dačić je najavio da će večeras imati sastanak sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, na kojem bi, kako je rekao, trebalo da bude završen dogovor vezan za rekonstrukciju vlade. "Ja ću večeras imati nastavak razgovora sa vicepremijerom Vučićem i nadam se da ćemo završiti ceo taj dogovor vezan za rekonstrukciju vlade", rekao je Dačić. 

Dačić je naveo i da rekonstukcija vlade ulazi u završnu fazu, u kojoj, kako je rekao, očekuje eksperte, najuglednija imena bez obzira iz koje su stranke. On je istakao da je suština izgradnja sistema i promena Srbije, i da, kako kaže, ne treba praviti fetiš od pojedinih imena. "Ja hoću eksperte u vladi, najuglednija imena bez obzira iz koje su stranke", istakao je Dačić i naveo da će i sam predložiti neke eksperte da budu ministri.  Kako kaže, ne moraju da budu stranacki angažovani, ali napominje da ako su ti eksperti bolji od političara onda treba oni da se kandiduju na izborima. 

On je izrazio uverenje da je šestomesečna rekonstrukcija ušla u završnu fazu, jer predstoje izmene Zakona o ministarstvima, odlučivanje stranačkih organa o kandidatima za nove članove vlade i sednica parlamenta na kojoj će morati prvo da bude promenjen zakon, konstatovane ostavke sadašnjih ministara, a zatim da usledi izbor novih ministara. Ističući da SPS i SNS imaju iste političke ciljeve, premijer Dačić je naveo da će za vikend vlada predložiti Izmene zakona o ministarstvima, nakon čega će stranački organi odlučivatio o kandidatima. 

Na pitanje da li će Tomislav Jovanović biti kandidat SPS-a za ministra prosvete, kako su najavili pojedini mediji, Dačić je rekao da to "može da se desi", ali da će se o tome raspravljati u okviru SPS-a naglašavajući da je suština rekonstrukcije da se predlože najbolji kandidati.  Prema njegovim rečima, glavna politička borba vodi se između SPS-a i SNS-a što znači da je opozicija potpuno politički neaktivna. "Izvučen joj je (opoziciji) tepih ispod nogu, jer su godinama govorili da se razlikuju od nas po evropskoj politici, a danas moraju da traže neku drugu politiku", rekao je Dačić i demantovao da iza rekonstrukcije stoje izbori. "Rekonstrukcija se upravo radi da ne bi bilo izbora", naveo je premijer. 

On je ocenio i da je došlo do nerazumevanja izjave kandidata SNS-a za ministra finansija Lazara Krstića oko stezanja kaiša. "Stezanje kaiša ne treba da ide na uštrb socijalne zaštite, što je rekao i Krstić", objasnio je Dačić.

 

Logo neprihvatljiv na glasačkim listićima

 

Dačić je ponovio da Srbi ne mogu učestvovati na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji 3. novembra ako oni nisu statusno neutralni. "Ne možemo učestvovati u lokalnim izborima ako postoje detalji koji ne govore o statusnoj neutralnosti, za nas je to neprihvatljivo i oko toga dijaloga nema", rekao je Dačić za RTS i istakao da još nije video zemlju gde je logo države koja sprovodi izbore na glasačkom listiću. 

Dačić je rekao da je i ambasadorima zemalja članica Kvinte i Misije EU preneo da je za Srbiju neprihvatljivo da na lokalnim izborima na Kosovu na glasačkim listićima bude bilo kakva oznaka Kosova. 

On je naveo da je ovo bila tema i rasprave radnih grupa u Briselu, a pred nastavak dijaloga sa Prištinom koji je zakazan za 27. avgust rekao da srpska želja za dijalogom nije slabost, i da se vara svako ko to pomisli. "Ako neko u Briselu ili Prištini misli da je naša želja za dijalogom naša slabost, vara se", poručio je Dačić.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Ako su eksperti bolji...

Izvor: B92, 23.Avg.2013

Beograd -- Novi ministar prosvete bi mogao da bude profesor Medicinskog fakulteta Tomislav Jovanović, ali ne mora da znači, izjavio je za RTS premijer Srbije Ivica Dačić...Predsednik Vlade je poručio da o tome ne treba raspravljati u medijima, već unutar Socijalističke partije Srbije...On je u...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.