Slučaj Taton: Kraj novog suđenja, presuda Preliću 7. juna

Izvor: B92, 25.Maj.2017, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Taton: Kraj novog suđenja, presuda Preliću 7. juna

Beograd -- Viši sud u Beogradu zakazao je za 7. jun objavljivanje presude navijaču Partizana Đorđu Preliću koji se tereti za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona.

Prethodno je izlaganjem završnih reči okončano ponovljeno suđenje zbog ubistva francuskog državljanina u centru Beograda 2009. godine.

Prelić je u odsustvu bio osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je odobreno ponavljanje suđenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nakon što je uhapšen i izručen iz Španije 2014. posle višegodišnjeg bekstva.

Više javno tužilaštvo je u završnoj reči predložilo sudu da Prelića ponovo proglasi krivim i osudi na maksimalnu kaznu zatvora, a isto je predložio i punomoćnik Tatonove porodice Slobodan Ružić.

Prelićevi branioci tražili su oslobađajuću presudu.

I na novu presudu i tužilaštvo i Prelić će imati pravo da se žale Apelacionom sudu u Beogradu.

Taton je pretučen u masovnoj tuči navijača Partizana i francuskog Tuluza na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine neposredno pred utakmicu Partizan - Tuluz, koju je došao da gleda.

Prelić je u junu 2014. godine izručen Srbiji iz Španije nakon višegodišnjeg bekstva, pa mu je zbog toga što je u odsustvu pravosnažne osuđen na 15 godina zatvora, odobreno ponavljanje suđenja.

On je na početku ovog postupka negirao bilo kakvu vezu sa smrću Tatona, tvrdeći da nije učestvao u tuči.

Viši sud je početkom 2011. godine Prelića prvostepeno osudio na 35 godina zatvora, ali je ta presuda preinačena odlukom Apelacionog suda i kazna mu je smanjena na 15 godina zatvora.

U neredima na Obilićevom vencu u Beogradu neposredno pred početak fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza grupa huligana je 17. septembra 2009. godine pretukla Tatona, koji je od zadobijenih povreda umro 29. septembra u Kliničkom centru.

U procesu za ubistvo Tatona neki od osuđenih su već odslužili kazne.

Suđenje zbog ovog krivičnog dela ponavlja se i Dejanu Puzigaći, koji je u ponedeljak negirao krivicu.

On je uhapšen, nakon višegodišnjeg bekstva, u Atini i potom izručen Srbiji.
Pogledaj vesti o: Bris Taton

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.