Đorđević: Nisu bitni pojedinci, bitna je Srbija

Izvor: B92, 23.Avg.2016, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević: Nisu bitni pojedinci, bitna je Srbija

Selektor srpskih košarkaša Aleksandar Đorđević i kapiten tima Miloš Teodosić istakli su ponos zbog osvajanja srebrne medalje na Olimpijskim igrama.

To je prva medalja našeg trofejnog sporta od osamostaljenja Srbije 2006, na prvom nastupu na Igrama.

"Velike čestitke svim olimpijcima, savezima koji su poslali takmičare. Ne znam da li smo svesni kolika je čast za sportiste i trenere predstavljati zemlju na OI. Čestitam svim učesnicima i osvajačima medalja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre svega majstorima vaterpolistima koji su prvaci, pa posle svima nama, koji imamo malo slabija odličja. Više nije bitno koji je sport doneo medalju, koji pojedinac. Bitno je da je Srbija osvajala medalje, tako smo se osećali, bili smo tim, podržavali jedni druge", rekao je Đorđević.

Selektor košarkaša je posebno naglasio zajedništvo svih srpskih sportista u Riju.

"Ne znam da li je tako bilo svuda, ali mi smo osećali pravu podršku. Bila nam je i te kako potrebna da postignemo ovakve rezultate. Bila je vetar u leđa svim olimpijcima. Srbija od osamostaljenja nije ni nastupila na OI u košarci, pa je plasman bio cilj koji smo uspeli da ostvarimo. Hvala svima koji su nam organizovali kvalifikacioni turnir jer je to bio ključ da se nađemo u Riju. Zahvalnost Milošu i saigračima jer su oni napravili ovu medalju. Svaki dan su dolazili sa pravom željom da treniraju. Svi sportisti su pravi heroji Srbije", rekao je selektor.

Đorđević je tako postao tek četvrti čovek koji je osvojio olimpijsku medalju i kao trener i kao igrač (Atlanta 1996, srebro).

"Ja se i ne sećam toga najbolje, mnogo je prošlo. Bilo je naravno fenomenalno, u ovakvim trenucima sećaš se samo pozitivnih stvari. Postoji dosta paralela između dva tima, pred ovom muškom reprezentacijom je velika budućnost. Ono je bila mala kruna te generacije, a ovo je bila jedna od najmlađih ekipa na turniru", zaključio je Đorđević.

Kapiten Miloš Teodosić se posebno zahvalio na dobrodošlici na aerodromu "Nikola Tesla", a nije odvajao mušku i žensku košarkašku selekciju.

"Bili smo daleko pa nismo mogli ni da zamislimo da će ovako da izgleda. Sigurno da je ovo veliki uspeh srpske košarke, i muške i ženske. Ponosan sam na obe reprezetancije. Ja sam posle utakmica u grupi govorio da sam ponosan na igru, saigrače jer smo igrali sjajno. Pobede nisu dolazile, ali su stigle kad je bilo najpotrebnije. Veliki uspeh, ponosan sam na ekipu, ceo stručni štab. Svaka čast svim momcima na velikom uspehu", rekao je Teodosić.

Sjajni plejmejker je opet naglasio da je tim medalju posvetio Nemanji Bjelici, koji zbog povrede nažalost nije bio u Riju.

"Vama je možda simpatična ta tema, ali za nas je tužna. Nemanja je svih ovih godina bio s nama i više od svih nas je želeo da bude u Riju. Poklonili smo mu ovu medalju jer je želeo mnogo. Nadam se da će narednih godina biti uz nas", zaključio je kapiten košarkaša.

Drugu srebrnu olimpijsku medalju za srpsku košarku doneli su: Miloš Teodosić, Marko Simonović, Bogdan Bogdanović, Stefan Marković, Nikola Kalinić, Nemanja Nedović, Stefan Birčević, Miroslav Raduljica, Nikola Jokić, Vladimir Štimac, Stefan Jović i Milan Mačvan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.