Novak dobio rat nerava, ide u finale

Izvor: B92, 30.Jan.2015, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak dobio rat nerava, ide u finale

Prvi teniser sveta Novak Đoković savladao je Stana Vavrinku sa 7:6 (7-1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0 u polufinalu Australijan opena.

Đoković će u finalu igrati sa Endijem Marijem, koji je četiri seta dobio Berdiha. To će biti treće finale Novaka i Marija u Melburnu, a u prethodna dva slavio je srpski teniser (2011, 2013).

U prethodne dve sezone Đoković i Vavrinka takođe su igrali mečeve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u pet setova – prvo je dobio Novak, a zatim prošle sezone Švajcarac.

Za razliku od ta dva spektakularna okršaja, sada smo gledali festival grešaka u kojem su obojica tenisera bili stegnuti tokom najvećeg dela meča. Tenzija se osećala u bukvalno svakom poenu, a i statistika je rečita – Novak je imao 27 vinera i 49 neiznuđenih grešaka, a Vavrinka je meč završio sa 42 direktna poena i 69 grešaka.

U meču punom preokreta, padova na obe strane i ponekog bljeska briljantnosti, jače nerve imao je Đoković, koji je posle tri časa i 30 minuta borbe peti set dobio ’sa nulom’ i obezbedio šansu da se u nedelju bori za svoj osmi Gren slem trofej.

Novak je u prvom setu nadoknadio brejk zaostatka, ali je u desetom gemu svojim greškama propustio dve vezane set lopte. Ušlo se u taj brejk u kojem je Đoković bio smireniji – odigrao je jedan divan lob, imao je i malo sreće, da bi odličnim servisom poveo sa 4:0 i došao do vođstva (7-1).

Na startu drugog seta Đoković je propustio dve vezane brejk lopte, drugu lakom greškom iz forhenda. Vavrinka je to iskoristio da se vrati u meč – u šestom gemu od 30:0 napravio je brejk zahvaljujući dobrom slajsu, ali i pomoći Novaka, koji je na brejk lopti odservirao duplu grešku.

Novak je igrao pasivno, ali se izvrsno branio – spasao je brejk loptu na startu trećeg seta, a onda je poveo sa 3:0. Mogao je i da prelomi set još tada, ali je Vavrinka na brejk lopti odservirao rizičan drugi servis.

Đoković je potom odigrao očajan gem i vratio Stana u set. Nije bilo novog brejka do desetog gema, a tada Novak od 40:15 pravi brejk i osvaja set, uz verovatno svoj najbolji poen u meču, kada je lepo izgradio poen i završio ga forhendom za set loptu. Zatim je vratio prvi servis u polje, a Vavrinka je zakucao forhend u mrežu.

Na startu četvrtog seta Đoković je poveo sa 2:0, ali je sa četiri neiznuđene greške vratio Švajcarca u život, da bi u sledećem gemu propustio 0:40. Vavrinka je tada potpuno preuzeo inicijativu, Novak nije imao plan i vezao je još četiri greške za novi brejk Švajcarca, koji osvaja četvrti set.

Počelo je napeto i u odlučujućem setu, Vavrinka je stvorio brejk loptu u prvom gemu, ali je poslao predugu bekhend paralelu. U sledećem gemu Stan je odservirao dve duple greške, a Novak je slajsom naterao rivala na grešku na brejk lopti.

Sada je Đoković sačuvao servis, Vavrinka je pao, a Novak je konačno počeo slobodnije da udara lopticu i do kraja meča nije izgubio ni gem.

U prva tri gema nije bilo nikakvih problema za igrače na servisu, a Đoković je vodio sa 2:1. U četvrtom gemu Novak je dva riterna na drugi servis poslao u mrežu, pa je Stan izjednačio na 2:2.

Đoković je dobro servirao i poveo je sa 3:2, a u pauzi između petog i šestog gema Vavrinka je iz sada nepoznatog razloga bio ljut - posle se ispostavilo da su mu bile potrebne kapi za oči.

Novak je u šestom gemu propustio šansu – došao je do 0:30, zatim je ritern na drugi servis poslao u aut, a zatim je u sledećem poenu propustio priliku da napadne i dođe do brejk lopti.

Iako mu je prvi servis potpuno stao, Vavrinka je izjednačio na 3:3, a da se nije suočio ni sa jednom brejk loptom.

Svoju šansu Novak nije iskoristio, ali Stan svoju jeste u narednom gemu. Đoković je bio stegnut, napravio je dve greške do 15:30, a onda je Vavrinka preuzeo inicijativu, osvojio još dva poena i poveo sa 4:3.

Međutim, u narednom gemu Stan vraća uslugu – promašuje zicer na mreži i veliki aut forhendom. Usledila je Đokovićeva sjajna defanziva i brejk bez izgubljenog poena – 4:4.

Novak je rutinski proveo sa 5:4, a onda je u narednom gemu propustio ogromnu šansu. Stigao je do 15:40 i dve vezane set lopte – na prvoj je servis od 177 km/h poslao u mrežu, a na drugoj je ušao u poen, ali je već drugi udarac forhendom poslao daleko u aut. Usledila su dva asa – 5:5.

Ubrzo se ušlo u taj brejk, koji je Vavrinka odigrao veoma loše. Na prvom poenu poslao je bekhend dijagonalu za malo u aut, a onda je Novak imao malo sreće – lopta je pogodila mrežu, Stan se snašao, ali ga je potom Đoković maestralno lobovao.

Zatim je Vavrinka očajno zahvatio lopticu forhendom, a Novak je vezao još dva poena, poveo sa 5:0 i zatim osvojio prvi set (7:1).

Već na startu drugog seta Novak je imao odličnu šansu, pošto je stvorio dve uzastopne brejk šanse. Na prvoj nije uspeo da vrati jak servis Vavrinke, na drugoj je ušao u poen, ali je poslao forhend u aut.

Vavrinka, koji je mnogo grešio u prvom setu, polako je ulazio u udarac, bolje jer servirao, a u šestom gemu napravio je i brejk.

Poveo je Đoković sa 30:0, ali se zatim loše izborio sa dva slajsa rivala. Tada je stao i prvi servis, Novak je pogrešio bekhendom, a onda je na brejk lopti odservirao duplu grešku i Vavrinka je poveo sa 4:2.

Novak je bio isuviše pasivan, ali je uspeo da dođe do izjednačenja – tada je u jednom od najlepših poena u meču Vavrinka pogodio bekhend paralelu. Usledila je još jedna Đokovićeva loptica u mreži – 5:2.

To je bila poslednja prilika za Novaka, Stan je bio u naletu i bez izgubljenog poena osvojio je drugi set – 6:3.

Đoković je i dalje bio pasivan, pa je Vavrinka odlučivao o ishodu poena i došao do brejk lopte. Imao je Švajcarac inicijativu u poenu, ali je poslao forhend u aut. Do kraja smo videli napet gem, četiri izjednačenja, ali Novak se izvukao – 1:0.

U sledećem gemu Đokovićevi udarci napokon su dobili dubinu, ritern mu je proradio do kraja, ali Novak je gem dobio zahvaljujući i briljantnoj odbrani – stvorio je dve vezane brejk lopte i već prvu je realizovao nakon što je Vavrinka poslao lopticu u aut.

Poveo je Đoković sa 3:0, imao je šansu i da reši set jer je došao do brejk lopte. Međutim, Švajcarac je odservirao izuzetno rizičan drugi servis i potom je spasao brejk loptu. Usledio je novi neuspešan drop šot Đokovića, treći u tom gemu, pa je Vavrinka smanjio na 3:1.

Novak je propustio priliku, a Vavrinka je snažno odgovorio u sledećem gemu – napravio je brejk bez izgubljenog poena za 3:2.

U vazduhu se osećala tenzija, smenjivali su se vrhunski potezi i neshvatljive greške na obe strane, a do 5:4 za Đokovića nije bilo novih šansi. Poveo je Vavrinka sa 40:15, ali onda je duplom greškom vratio Novaka u gem.

Došao je Đoković do izjednačenja, a zatim je fantastično izgradio poen i napravio viner forhendom tako što je uhvatio protivnika na krivoj nozi. Vavrinka je sjajno odservirao na set lopti, ali Novak se maksimalno istegao i vratio lopticu u polje, da bi Švajcarac zakucao forhend u mrežu – 6:4, 2-1 za Đokovića.

Novak je na pravi način počeo četvrti set – iako je Vavrinku služio prvi servis, srpski teniser je u ranoj fazi seta napravio brejk, iskoristio je drugu šansu dobrom odbranom.

Međutim, taman kada se činilo da je preuzeo kontrolu, Đoković je odigrao traljav gem. Posle početnog servis vinera odservirao je duplu grešku, da bi zatim vezao još tri neiznuđene greške i Vavrinka je smanjio na 2:1.

U sledećem gemu Novak je propustio ogromnu priliku, pošto je imao tri vezane brejk lopte. Na drugoj je Vavrinka odigrao spektakularan volej, ali nijedan od ostalih poena nije dobio snažnim servisom, već pre svega zbog Novakove pasivne igre – 2:2.

I jedan i drugi su dosta grešili, ali je Vavrinka prvi ponovo došao do ritma. Vezao je nekoliko bekhenda za 3:3, a onda je Novak odigrao još jedan užasan gem – napravio je četiri uzastopne neiznuđene greške i poklonio brejk rivalu za 4:3.

Do kraja je Vavrinka bez većih problema odservirao i izborio je peti set (6:4), a neverovatan je podatak da Đoković u četvrtom setu nije imao nijedan viner.

Đoković je bio potpuno van ritma, ni servis ga nije služio, a Vavrinka je bekhend paralelom na liniju došao do brejk lopte na startu odlučujućeg seta. Pokušao je istim udarcem i u narednom poenu, ali je poslao lopticu predugo, da bi Novak zatim u gemu punom tenzije sačuvao servis.

U narednom gemu Vavrinka je pao, odservirao je dve duple greške, pa je Đoković došao do 15:40. Prvu je spasao dobrim servisom, ali je na drugoj Novak niskim slajsom iznudio grešku protivnika – 2:0.

Za razliku od četvrtog seta, Đoković je sada sačuvao brejk viška i poveo sa 3:0. U sledećem gemu Novak se ponovo odlično branio, ali i Vavrinka mu je pomogao – dve greške iz bekhenda i srpski teniser poveo je sa 4:0.

Tu nije bio kraj tenziji, u sledećem gemu Vavrinka je stigao do brejk lopte, ali je Đoković pogodio liniju servisom u telo. U naredne dve Novakove gem lopte Vavrinka je pogađao linije, ali se Đoković smirio, odservirao odlično i poveo sa 5:0.

Tada je definitivno bio kraj, Novak je napravio još jedan brejk i pobedio posle tri i po sata igre.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.