Đere za SPORTAL.RS: Igranje uz Novaka - jedinstven i fascinantan doživljaj!

Izvor: Sportal.rs, 27.Feb.2015, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đere za SPORTAL.RS: Igranje uz Novaka - jedinstven i fascinantan doživljaj!

Od dopisnika SPORTALA iz Dubaia - Lepim sportskim gestom prvog igrača sveta Novaka Đokovića, jedan od naših najboljih mladih profesionalnih igrača Laslo Đere, dobio je priliku da „ukrsti rekete“ sa nekim od najboljih igrača iz aktuelnog teniskog vrha. Poziv koji mu je Nole uputio da u Dubaiu nastupe zajedno u dubl konkurenciji omogućio mu je da dobije „vajld kard“ za kvalifikacije u singl takmičenju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportal.rs << motiv koji ga je podstakao na dosada najveći uspeh njegove karijere - pobedu protiv nekadašnjeg osmog igrača sveta i još uvek prisutnog u prvih 100 takmičara ATP rang liste, Jirgena Melcera.

Nažalost, meč protiv još jednog pripadnika „dolazećih generacija“, Francuza Lukasa Puila nije doneo prolazak u glavni žreb turnira, iako je osvajanje prvog seta nagovestilo prvorazrednu senzaciju. Pobednik nad svojim znatno više afirmisanim zemljakom sa prvog Grend slema sezone u Melbunu Benoe Pera, u punoj meri se revanširao Laslu na izgubljenom prvom setu, i stabilnom igrom i ranim brejkom u odlučujućem setu obezbedio sebi meč protiv „komšije sa Pirineja“ Bolelija u prvom kolu Dubai Djuti Fri Teniskog Šampionata.

Iako bi trijumf protiv Melcera opravdano mogao da se vrednuje kao „ostvarena misija“ našeg mladog asa, poraz protiv Puila, ni po čemu neminovan, uz blagu notu razočarenja ga je ponovo usmerio na njegovu prvobitnu ulogu u Dubaiju - nastup u dublu sa Đokovićem. Vetrovit i nekarakteristično hladnjikav prirodni ambijent na periferiji neboderima omeđanog Dubaia svakako nije mogao da prija niti pomogne igračima na obe strane da prikažu željeni nivo tenisa na početku turnira u dublu. A protivnici, višestruki osvajači brojnih turnira u ovoj konkurenciji, prekaljeni majstori Bopana i Nestor, u svom prvom zajedničkom nastupu u Dubaiju nisu bili skloni da išta prepuste slučaju. Iako se osetio blaži pad u njihovoj igri sredinom drugog (odlučujućeg) seta, čemu je doprinelo opuštanje posle nešto lakše osvojenih prethodnih gemova, kao i trenutno pojačani vetar na njihovoj strani – sve što su „dopustili“ bilo je da srpski tandem izjednači rezultat posle uvodnih 5:2 i upriliči neizvesniji završetak meča. Ipak, tada Nole i Laslo ponovo gube svoj servis, i „Bop i Deni“ odnose prevagu nad novoformiranim „dublom sa Dunava“. Time je ova sjajna zamisao našeg velikog šampiona, čije ime krasi naziv kluba na beogradskom Ušću u kome Laslo veoma često trenira, dobila i svoju statističku zabelešku u analima ATP takmičenja i pružila ovom izuzetnom i posvećenom momku dragoceno iskustvo i čast da istovremeno uči i prikaže sadržaj svog teniskog umeća na sceni turnira koji je i ove godine ugostio preko 10 igrača i igračica iz najužeg svetskog vrha.

U razgovoru sa dopisnikom SPORTALA, Laslo Đere nije propustio priliku da izrazi neizmernu zahvalnost na ukazanoj prilici, i pozitivnu igračku fascinaciju držanjem i uticajem koje Novak Đoković ostvaruje na terenu.

- Imao sam prilike da treniram sa njim, što mi je bila velika želja, jer sam znao da će to iskustvo biti jedinstveno. Novakovo postavljanje na terenu, po sredini i tik uz osnovnu liniju, daje vam utisak da ga ne možete nikako „proći“ ili „izbaciti sa terena“, ma šta god da učinite. I, zaista, kroz igru sa njim shvatite da on može doći do loptice koju odigrate bilo gde, u dva-tri koraka. Način na koji vodi igru, kako se kreće – zaista su fascinantni, i trudiću se da sve što sam naučio i doživeo ovom prilikom iskoristim za napredak moje igre i razvoj taktike odigravanja poena.

Podstrek koji je dobio pobedom protiv Melcera, kao i igrom protiv istinskih velikana dubla, rame uz  rame sa suverenim vladarom teniske scene današnjice, Lasla vodi ka velikom radu u ostvarenju (po njemu) opravdanih ambicioznih planova za aktuelnu sezonu.

- Moj ovogodišnji cilj je da uđem u prvih 150 igrača sveta – a ako budem igrao dobro u kontinuitetu i izbegnem povrede (blago osećajući zglob desne ruke dok to izgovara) mislim da bi bilo moguće nadati se i ulasku u prvih sto. Videli ste da su to već ostvarili igrači mojih godina, poput Australijanca Kirgiosa i Hrvata Čorića, i time nagovestili da će ponovo nešto mlađi igrači ranije ulaziti u svetski teniski vrh nego što je to možda bio slučaj do nedavno.

A kada „kucne čas“ i postane kandidat za nastupe u Dejvis Kup reprezentaciji Srbije, Laslo Đere će se odazvati pozivu selektora, sa velikim zadovoljstvom i ponosom.

- Naravno, san mi je da jednoga dana zaigram za našu Dejvis Kup reprezentaciju, i nastavim tradiciju ove izuzetne šampionske generacije. Nadam se da ću što pre doći u tu situaciju, ali to, pre svega, treba zaslužiti velikim radom i dobrim rezultatima. Za ostvarenje tog cilja ću u narednom periodu dati sve od sebe, i nadam se da će me moja dobra igra preporučiti u tom smislu!

Tako je naš Laslo „lavljeg srca“ odigrao svoje prve gemove na najsvetlijoj svetskoj sceni, podstaknut plemenitim delom velikana svetskog tenisa čije je srce uvek bilo moćnije od bilo kakvih zloslutnih okolnosti, ukorenjene tradicije, nerazumevajuće publike, impozantnih protivnika. Prilika za učenjem i sazrevanjem koju je mladi teniser iz Sente dobio u Dubaiu od Novaka i ljubaznih domaćina turnira jeste jedna velika životna lekcija, čiji legat može biti samo jedan – da jednoga dana naš sledeći veliki šampion Laslo Đere učini isto za svoje naslednike. Tako bi ovaj vizionarski gest začeo tok blagorodne teniske energije neograničenih moći, uz samospoznaju snage koja proističe iz verovanja u dobro – u duhu ubeđenja po kojima je živeo i stvarao najveći uzor najpoznatijeg Srbina današnjice – Nikola Tesla!

(Foto: MN Press)

Nastavak na Sportal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.