Najstariji igrač NBA lige ugasio prvog pika

Izvor: Mondo, 28.Okt.2016, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najstariji igrač NBA lige "ugasio" prvog pika

Tri četvrtine sedeo je i posmatrao šta i kako radi, a onda je rekao - dosta! Pogledajte kako je Karter ostavio 18 godina mlađu zvezdu bez poena iz igre u poslednjih četvrtini.

Foto: YouTube screenshot

Najstariji igrač lige, gospodin rođen 1997. u Dajtoni, draftovan kao 5. pik davne 1998. godine, potom ruki sezone u NBA ligi i kasnije osam puta Ol-star učesnik "ugasio" je pre dve noći 18 godina mlađeg prvog pika sa drafta održanog pre dve sezone.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />Inserti iz četvrte četvrtine prve utakmice u sezoni i Memfis Grizlisa i Minesote Timbervulvsa i dalje su hit, ali ne samo hit, već i potvrda da u ovom neobaveznom i svečarskom periodu sezone, kada se igra za poene, publiku i TV špice, svaka dodatna energija uložena u odbrani uglavnom bude nagrađena pobedom.

Tako su i Grizlisi, kada je legendarni Vins Karter "uzeo" raspoloženog i pet centimetara višeg Endrjua Viginsa, napravili preokret u meču sa Vulvsima i počeli sezonu pobedom – 102:98.

Nje, sasvim je izvesno, ne bi bilo da pred Viginsa nije bio postavljen 198 centimetara neprobojni zid, koji ga je u poslednjih 12 minuta igre ostavio bez poena sve do rezultatski nevažnih slobodnih bacanja na 1,9 sekundi pre kraja, kada Minesota nije više mogla da se vrati u meč.

Pre sudara sa Karterom, legendarnim Toronta, Viginsovog rodnog grada, skočni bek Minesote imao je 23 poena i šut iz igre 7/12. Do kraja utakmice ostao je najefikasniji u oba tabora, ali je za vreme provedeno na parketu uspeo samo DVA puta da se digne na šut, naravno preko Karterove ruke, i oba puta omaši.

Vigins ima 21 godinu, izabran je kao prvi pik 2014. godine i utakmica u najvećem gradu države Tenesi bila mu je 164. u NBA karijeri, koja u Karterovom slučaju znači – za sada – 1.357 mečeva i 23.472 poena za 23. mesto na večnoj listi strelaca, do čega je došao kao igrač Toronto Reptorsa (1998-2004), Nju Džersi Netsa (2004-09), Orlando Medžika (2009-10), Finiks Sansa (2010-11), Dalas Meveriksa (2011-14) i sada Memfis Grizlisa za koje nastupa treću sezonu u nizu.

Ali, 203 centimetara visoki mladić neverovatnog odraza i brzog prvog koraka, i jedan od najperspektivnijih igrača današnjice, delovao je potpuno nemoćno u duelima sa Karterom, sa i bez lopte.

"Znao sam da skače malo više od mene, sada, kao i da je malo brži. U mom slučaju to je značilo da samo treba da se držim plana, ne nasedam i učinim da mu postane teže", rekao je preiskusni Karter, koji je otkrio da je tri četvrtine posmatrao Viginsa kako se kreće, odakle se diže na šuteve, kako ide na ulaz i da mu dodatni skauting nije bio potreban kada je odlučio da kaže "neka, treneru, ja ću".

Izvor: Twitter/Sports Center

"On će uvek pogađati teške šuteve", rekao je Karter posle meča.

"Videli smo to i ranije tokom utakmice. Sedeo sam sa strane, posmatrao i shvatio kako bi trebalo da igram protiv njega da mu otežam posao. Isplatilo nam se".

U ligi u kojoj su igrači, kao strelci i asistenti, uvek i svuda najvažniji, malo kada odaju se priznanja za odbrambene podvige, a često oni naprave razliku. Tako je Karter ogromnu energiju uloženu u čuvanju Viginsa, a nekad je teže čuvati ga pre nego što dobije loptu, nego potom, "platio" skromnim učinkom u napadu od svega tri poena uz jedan pogođen šut iz igre od četiri, ali...

Ne samo da je imao sedam skokova, asistenciju, ukradenu loptu i blokadu, već je imao najveći "plus-minus" učinak u oba tima, drugim rečima Memfis je napravio plus od deset poena za njegovih 28 minuta na parketu.

Otkuda je i Minesota ispustila 15 poena prednosti iz prve i 11 iz druge četvrtine, a kada su pored Kartera stegli i Majk Konli, dokazani defanzivac, kao i ostali članovi "finalne" petorke Memfisa usledila je ubitačna serija koja je 91:93 pretvorila u 102:96.

Tek tada, Vigins je poslat na liniju za penale i ubacio je 24. i 25. poen.

"Samo sam se trudio da budem u dobroj poziciji u odnosu na njega, da ga izazovem i budem jak fizički, u duelima".

Povlačenjem Andrea Milera, koji doduše i dalje čeka da ga neki tim pozove upomoć, Karter je preuzeo nezahvalnu ulogu najstarijeg u ligi, a u godinama u kojima se nalazi nema ništa protiv da se troši u odbranu zarad tuđih šuteva u napadu. To i jeste dodatna snaga Memfisa zbog koje Dejvid Fizdejl nije želeo ni da priča o rastanku sa 39-godišnjim košarkašem.

"U situaciji sam da ofanzivno nemam više šta kome da dokazujem", poručio je Karter, jedan od najatraktivnijih igrača svoje generacije, zbog čega je zaslužio nekoliko laskavih nadimaka poput "Air Canada", "Vincanity" ili "Half-Man, Half-Amazing" i dodao:

"Ali, u isto vreme, znam i šta mogu da uradim u napadu u bilo kom trenutku. Kada im budem potreban i kada alarm bude zazvonio, ima da pogodim te šuteve", rekao je Karter, namignuo i napustio "FedEx Forum".

U prvoj sezoni od opraštanja Kobija Brajanta, Tima Dankana i Kevina Garneta, lepo je videti da se jedan od njihovih saboraca i dalje pojavljuje na naslovnim stranama svetskih medija.

Ovako-onako, ali zasluženo!
Pogledaj vesti o: NBA

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.