Izvor: BalkanRock.com, 10.Jul.2016, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EXIT ’16: Pretposlednje veče festivala ispunilo sva očekivanja

Cock Sparrer, foto: Kristina Ćirić

Šesnaesti po redu Exit festival se polako privodi kraju. Treće večeri festivala ispratili smo nastupe bendova Tinariwen, Disciplin A Kitschme, The Vaccines, Cock Sparrer i Dub Pistols.

Tinariwen

Oko devet sati na Main stage je izašla kultna grupa iz Malija, Tinariwen. Bez mnogo pompe i pred prilično razređenom publikom ovaj gremijem nagrađen bend započeo svoj jednočasovni >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << nastup. Kombinacija raznih žanrova se može čuti u pesmama ovog benda, od Afro ritmova, preko bluza, roka i folka. Predvođeni Ibrahimom Ag Alhabibom prošetali su nas kroz svoju skoro 40 godina dugu karijeru kao i kroz svoj nomadski, pobunjenički život. Ovaj koncert svakako nije bio najposećeniji, niti je Tinariwen najpopularniji bend na ovogodišnjem Exitu, ali je publika bila oduševljena, što je pokazala gromoglasnim aplauzima između svake pesme, kao i na kraju nastupa. U odnosu na to koliko je publike bilo na njihovom nastupu i na ostalim nastupima, oni su možda i najbolju reakciju publike imali do sada.

Disciplin A Kitschme

Nakon nestvarne muzike grupe sa vrelog saharskog peska na binu izlaze muzičari sa vrelog beogradskog asfalta. Disciplina kičme počinje nastup žestoko u svom stilu, pesmom “Zeleni zub”. Potom su usledile “Reci ruke u vis” i “Ovisnik o moći” sa aktualnog albuma “Opet”. Kako ovaj kultni rok bend ima svoju publiku, ma gde svirao, i sinoć su ispred glavne bine prvi redovi bili rezervisani za fanove. Sledeća na redu bila je Neukusu treba reći NE!”, koju je Koja najavio duhovito sa ”A sada ćemo svi zajedno da zapevamo našu poznatu pesmu, starogradsku”. Kako je Zeleni zub uvek u pravu, zaista su svi pevali, od uzavrelih prvih do nešto suzdržanijih poslednjih redova. Usledile su “Hendriks, Hendriks!”, “Spas je fonk”, “Samo disciplina” sa prošlogodišnjeg izdanja, kao i “Prestani da mrziš” i “Ako ti je glasno…” , sa albuma “Uf!”. U publici vlada neverovatna atmosfera i svaki zvuk sa bine pretvoren je u pokret mase, skakanje, ples i pevanje. Koncert završava hitom ”Zaboravili rokenrol!?!” koji je ovaj nastup demantovao jer su muzičari standardno dobrim zvukom i energijom i publika svojom reakcijom dokazali da je stari, dobri rokenrol još uvek živ.

The Vaccines

Na scenu posle domaćih legendi izlaze zvezde večeri, britanski indi rok sastav The Vaccines uz uvodnu temu iz popularne serije Igre prestola. Počinju pesmom “Handsome”, čiji naziv dosta dobro opisuje dešavanja na bini tokom nastupa jer je zaista sve bilo zgodno i privlačno. Pevač Justin Young poželeo je publici dobro veče, predstavio bend i ispričao kako je čuo da je Exit super i da su stvari ovde potpuno lude. Već od prvih taktova publika podignutih ruku prati ritam, tekst i svaki pokret na sceni. “Teenage icon”, “Ghost Town”,  neke su od pesama kojima su prodrmali ljude. Pevač je samouvereno vladao binom i svakim pokretom davao pesmama neku dodatnu čar. Prašili su momci dalje uz “All in White”, “Dream lover”, “Blow it Up”, a publika, zajedno sa Justinom ponavljala tekstove i neprestano skakala. Crveno svetlo na video-bimu stvaralo je neku posebnu atmosferu, pa su ljudi u svim delovima prostora ispred bine plesali i skakali, gotovo kao hipnotisani. Ređale su se potom “Bad mood”, “Post Brake-Up Sex”, “Mellody Calling”. Energični ritmovi, jako osvetljenje i eksplozivne, dobre vibracije zapalile su publiku. Ovaj vatreni nastup završava hitovima “I Always Knew i If You Wanna”. Muzičari odlaze sa bine, a oduševljena masa glasnim vriscima i aplauzima pokušava da dozove bis, što im zbog strogog rasporeda koncerata ne polazi za rukom.

Cock Sparrer

Kultni londonski bend Cock Sparrer nastupio je na Fusionu oko pola jedan. Ovo je ujedno bio njihov prvi nastup u Novom Sadu, a prvi u Srbiji posle sedam godina. Pank legende napravile su sjajnu atmosferu, uz standardnu plejadu proverenih hitova. “Riot Squad“, „Working“, „What’s It Like to Be Old“, „Argy Bargy“ samo su neke od pesama koje su se uglas pevale, dok je raspoloženi Kolin MekFaul pričao s publikom i šalio se. Naravno, od početka do kraja tu su bile neizostavne šutke, a u toku nastupa zapaljeno je i nekoliko baklji. „Take ’Em All“, „Where Are They Now“ i „England Belongs To Me“ bile su neke od pesama koji je sjajan nastup privođen kraju, da bi kao poslednju odsvirali „We’re Coming Back“. Definitivno jedan od nastupa koje ove godine na tvrđavi nije trebalo propustiti.

Još jedno u nizu stranih imena treće večeri Exita bili su Dub Pistols, koji su kao i Cock Sparrer nastupili na Fusionu. Ovo je verovatno bio najposećeniji nastup na ovoj bini treće večeri festivala. Za sve fanove drum ‘n’ bass-a, jungle-a, hip-hop i nešto tvrđe gitarske muzike, samo u bendovskoj formi, ovo je definitivno jedan od najzanimljivijih sastava u svetu, pored kultnih Asian Dub Foundation i Skindred. Predvođeni Berijem Ašvortom, koji je ujedno i idejni tvorac benda, u nešto više od sat vremena napravili su sjajnu atmosferu. Publika je sve vreme skakala uz brze ritmove bubnja, a bilo je naravno i laganijih, kao što i ime benda implicira, dub momenata.

Treće veče Exita je svakako bilo najkompletnije na ovogodišnjem festivalu, a da li je bilo najbolje je subjektivni doživljaj o kome je teško pisati. U svakom trenutku večeri na Main, Fusion i Explosive bini trajali su nastupi sjajnih stranih bendova, uz naravno popularne bendove iz regiona, te je jako teško bilo ispratiti sve.

Poslednje večeri festivala očekuje se najveća gužva zbog nastupa The Prodigy-ja, koji su navodno na oproštajnoj turneji. Pored njih nastupaju i At The Gates, Gramatik, Josipa Lisac i Negura Bunget. Takođe, za sve ljubitelje fudbala od 21 čas na Reggae stejdžu biće organizovan prenos finala Evropskog prvenstva.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.