Valensa: Nećemo u isti red sa Putinom

Izvor: RTS, 05.Maj.2015, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valensa: Nećemo u isti red sa Putinom

Zapad ne želi da slavi 70. godišnjicu kraja Drugog svetskog rata u Moskvi zato što predsednik Rusije Vladimir Putin igra na kartu sile i gazi suštinu evropskog postojanja, kaže bivši predsednik Poljske Leh Valensa.
Leh Valensa je na poljskoj televiziji N24 rekao da ne bi bilo nikakvih problema da svet proslavi pobedu nad Hitlerovom Nemačkom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << baš u Moskvi, da nije aneksije Krima i sukoba u Ukrajini, prenosi Beta.

"Ponašanje Vladimira Putina izazvalo je to da ne želimo da stojimo sa njim u istom redu. On primenjuje silu, dok je savremena sila snaga argumenata, pregovaranja. Svet je zasnovan na dogovorima i slobodama, a on je to pogazio. Putin testira našu solidarnost - evropsku i svetsku", rekao je nekadašnji vođa otpora Poljaka totalitarnom komunističkom režimu.
Valensa je upozorio da dokle god se Zapad povlači, Putin napreduje dalje, i apelovao je da mu se postavi crta koju ne sme da pređe.
"Potrebno je nekoliko muškaraca koji će pozvati Putinove ljude i pokazati im kakve mi imamo 'igračke' i da mu kažu: 'Mi to ne želimo, ali ako pođeš dalje moraćemo da ih upotrebimo. Napraviš li korak dalje, razbićemo te'. Dok se mi povlačimo Putin napreduje, zato mu treba pokazati crtu", rekao je Valensa.
Poljski dobitnik Nobelove nagrade za mir iz 1983. godine uveren je da će se sukob u Ukrajini završiti pobedom zapadne orijentacije.
"Što više mi na Zapadu budemo solidarni, to će se brže završiti sukob. Ukoliko ne budemo solidarni, Putin će napredovati kao Hitler", rekao je Leh Valensa.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.