Moskva povodom uhapšenih Rusa: SAD da prestanu sa provokacijama

Izvor: Blic, 27.Jan.2015, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva povodom uhapšenih Rusa: SAD da prestanu sa provokacijama

Ruske vlasti su danas zatražile od američke tajne službe da prestane sa serijom provokacija protiv njenih zvaničnika, posle podizanja optužnica u njujorškom sudu, nakon što su uhapšeni trojica ruskih državljana zbog špijunaže.

Takođe, zatražen je adekvatan konzularni pristup pritvorenom predstavniku Vnešekonombank u SAD Jevgeniju Burjakovu, saopštio je danas portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič.

Protiv Burjakova i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << još dvojice bivših zaposlenih u ruskom diplomatskom predstavništvu u Njujorku podignuta je optužnica za protivzakonito prikupljanje obaveštajnih podataka.

"Efekat takvih akcija, otežava atmosferu bilateralnih odnosa i ugrožava izglede za našu saradnju, ostavši kao pitanje savesti svojih inspiratora", rekao je Lukaševič.

On je dodao da Moskva insistira na strogom poštovanju ruskih građanskih prava kao i na oslobađanju Burjakova, navela je agencija Tas s.

Trojicu Rusa američki sud tereti da su razgovarali u šiframa, prenosili poruke skrivene u torbama i časopisima i pokušavali da regrutuju ljude sa njujorškog univerziteta.

Ruski zvaničnici su optuženima tražili da prikupljaju osetljive ekonomske obaveštajne podatke o eventualnim američkim sankcijama protiv ruskih banaka i naporima u SAD da se razviju alternativni izvori energije, navedeno je u optužnici.

Optuženi Jevgenij Burjakov bio je zaposlen u filijali ruske banke na Menhetnu, a preostala dvojica, Igor Sporjušev i Viktor Podobnji su bili na nižim diplomatskim pozicijama.

Zbog njihovog diplomatskog statusa, oni su se, kako se veruje, vratili u Rusiju i izbeći će sudski proces.

Taj slučaj pokazuje "našu čvrstu opredeljenost da se borimo protiv pokušaja tajnih agenata da nezakonito prikupljaju obaveštajne podatke i regrutuju špijune u SAD", istakao je u saopštenju američki ministar pravosuđa Erik Holder.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.