MUNDOBASKET VODIČ - GRUPA C: Zagrevanje američke mašine (ANKETA)

Izvor: MozzartSport.com, 29.Avg.2014, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUNDOBASKET VODIČ - GRUPA C: Zagrevanje američke mašine (ANKETA)

Dovoljno je da na listi učesnika ove grupe vidite ime Sjedinjenih Američkih Država kako bi vam bilo jasno da se i kakva zabava sprema navijačima na krajnjem severu Španije. Za sve košarkaške fanove, posebno ljubitelje NBA lige, utakmice u Bilbau biće posebno zanimljive. Jer aktuelni svetski i olimpijski šampion biće prava atrakcija na Mundobasketu. Uostalom, kao i uvek!

Teško onima koji se nađu na >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << putu nemilosrdnoj, teškoj mašineriji...

Što se ostatka grupe tiče, teško je proceniti ko ima i kakve šanse za prolaz dalje. Naravno, Turska kao aktuelni vicešampion sveta pretenduje da se nađe stepenik ispod SAD-a, ali ne treba otpisati ni uvek neugodni Novi Zeland. Za poslednje sedište u avionu za Barselonu podjednake izglede ima preostala trojka.

Sve kvote za Mundobasket, možete da pogledate na našem Specijalu OVDE.

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

U kakvom god sastavu došli, oni su uvek favoriti. Jednostavno, Ameri su svetlosnu godinu ispred ostalih (možda jedino ne ispred Furije) i nebitno je koji će sastav povesti sa sobom Majk Kžiževski, on zna da istera svoje do kraja. Ove godine nećemo imati priliku da vidimo ni Džejmsa, ni Duranta, Grifina ni teško povređenog Pola Džordža... Ali tu su Kari, Harden, Dejvis, Irving, Rouz i ostatak vesele družine. Što je sasvim dovoljno da se lagano obezbedi još jedno zlato.

U ovakvom odnosu snaga teško je izdvojiti samo jedno ime, ali čini se da će lider biti najpoznatiji bradonja u svetu košarkeDžejms Harden. Od njega se očekuje samo jedno – da sipa kao u Hjustonu! Asu Raketa pomoć će pružiti... Pa bukvalno svi! Kžiževski na spisku ima 12 bombardera, od kojih su svi do jednog sposobni da u svakom trenutku ubace 20 i više poena, kao od šale!

MOZZART PROGNOZA: Dajte im zlato odmah, da se ne muče!

TURSKA

Sastav Ergina Atamana imali smo priliku dobro da ispratimo na Trofeju Beograda, gde su prilično namučili Orlove u finalu, ali nedovoljno da bi oduzeli srpskom timu ono što im pripada. U pitanju je reprezentacija koja je za samo četiri godine prevalila put od srebra na Mundobasketu (svi se sećamo detalja iz Turske i kako su sudije poklonile domaćinu mesto u finalu u susretu s Orlovima...), do plasmana od 17. do 20. mesta na prošlogodišnjem Evrobasketu u Sloveniji.

Ali u pitanju je tim u tranziciji, koji vrši smenu generacija (Turkoglu, Turkdžan, Kutlaj, Okur...), koji takođe neće moći da računa na dva NBA igrača – Ersana Iljasovu i Enesa Kantera, ali ni na supertalentovanog Kenana Sipahija. Zato će alfa i omega biti as Fenera Emir Preldžić, a uz njega i će glavnu reč voditi još i Arslan i nama dobro poznati Ašik.

Od Turske ne treba očekivati da napravi čudo kao pre četiri godine, ali ako se karte budu dobro otvorile, četvrtfinale nije tako daleko.

MOZZART PROGNOZA: Maksimum četvrtfinale, više od toga bilo bi veliko iznenađenje

NOVI ZELAND

Srpski stručnjak Nenad Vučinić imaće tu čast da uz Saleta Đorđevića predstavlja trenere iz naše zemlje. Kada kažete „Novi Zeland“ odmah pomislite na čuvenu igru „haka“, kojom tim s drugog kraja sveta pokušava da zaplaši protivnika pred početak meča.

Selekcija koja se gotovo uvek nađe iza Australije na kontinentalnim šampionatima (važeći vicešampion prvenstva Okeanije), mogla bi, baš kao i 2002. godine, vrlo lako da postane jedna od najprijatnijih iznenađenja. Jer svojim borbenim duhom, hrabrom i atipičnom igrom i postavkom napada, gde se praktično ne zna ko je na kojoj poziciji, mogla bi da šokira daleko jače rivale.

Ako je suditi prema onome što smo imali priliku da vidimo u Vršcu i Beogradu, jasno je da će glavno oružje Novog Zelanda biti šut za tri poena! A za to su zaduženi gotovo svi... Posebno Kori Vebster i Kirk Peni, koji su trojke sipali kao ludi u dvomeču sa Srbijom. Podatak vredan pomena – Peni je bio drugi najbolji strelac Svetskog prvenstva u Turskoj, sa čak 24,7 poena u proseku.

Sve u svemu, vrlo zanimljiv sastav koji bi trebalo ispratiti.

MOZZART PROGNOZA: Sve zavisi od toga kako se karte budu „otvorile“, ali ne bi bilo iznenađenje ni četvrtfinale.

UKRAJINA

Novi Zeland bi mogao da bude potencijalni hit Mundobasketa, a Ukrajina u Španiji stiže s epitetom najvećeg „buma“ prošlog Evrobasketa!

Naravno, toga ne bi bilo da nije američkog stratega Majka Fratela, koji je „izmislio“ hit sastav iz Slovenije. Podsećanja radi, Ukrajina je takmičenje završila ispred Srbije, Italije, Grčke, Nemačke, Rusije...

Najveći Fratelov izum je američki plejmejker Judžin Džeter, koji je svojim trojkama, brzim dvokorakom i brzim driblingom uništavao protivnike. Sa 13,5 poena, 3,5 skokova i 4,1 asistencije bio je daleko najkorisniji igrač svog tima. Na njega će defanzivci s druge strane terena morati da obrate pažnju.

Osim Džetera, sve oči će biti uprte i u centra Feniks Sansa Vjačeslava Kravcova (26, 212). Inače, jedinog ukrajinskog igrača u NBA ligi. Mada je imao prilično lošu sezonu iza sebe (jedan poen i 0,9 skokova po meču na 20 utakmica), Kravcov će sigurno biti željan dokazivanja i od ovog momka se mogu očekivati velika dela u grupi.

Teško je reći koji su konačni dometi ove ekipe u trenutnom rasporedu snaga, ali je jasno da je prolaz u nokaut fazu gotovo zagarantovan samo zbog toga što su tu i Finska i Dominikanska Republika.

MOZZART PROGNOZA: Osmina finala, u najboljem slučaju.

DOMINIKANSKA REPUBLIKA

Pogledom na roster, prvo ime koje će upasti u oči je Fransisko Garsija, dugogodišnji NBA šuter, osam godina član Sakramento Kingsa (2005-2013), koji je minulu sezonu proveo je u dresu Hjustona. Tu je i čuveni plejmejker Edgar Sosa, poznat po odličnom pregledu igre i asistencijama, kojim će pokušati da što više razigra Garsiju. Za kupljenje lopti i posao čuvanja teškaša biće zadužen iskusni Džek Majkl Martinez, inače apsolutno najbolji skakač ekipe. Što je i dokazao na šampionatu Amerike, kada je beležio 9,4 skoka u proseku.

Ovo je tek drugo učešće na Mundobasketu za družinu koje je na prošlogodišnjem kontinentalnom takmičenju osvojilo četvrto mesto, prvo još od 1978. godina i 12. pozicije na Filipinima.

MOZZART PROGNOZA: Ispada u grupnoj fazi.

FINSKA

Za kraj ostao je debitant na velikom takmičenju i dobitnik jedne od specijalnih pozivnica. Mnogi se pitaju – otkud Finska uopšte na Mundobasketu? – odgovor je samo jedan. A to je – novac!

Velika ulaganja u razvoj košarke na globalnom i nacionalnom nivou dovela su Finsku u svet elite, što je ujedno i najveći uspeh ove selekcije. Da li je ova skandinavska država zaslužila mesto u Španiji ili ne, pokazaće uskoro.

Jedino zaista poznato ime u rosteru je plejmejker Himkija Peteri Koponen. Treba izdvojiti još i krilnog centra Klivlend Kavalirsa Erika Marfija, koji je tek nedavno (4. avgusta) debitovao za nacionalni tim u meču s Litvanijom. Na tom susretu uspeo je da ubaci devet poena i pokupi pet lopti.

Finska, sa ovakvim timom, može samo da sanja plasman u narednu rundu.

MOZZART PROGNOZA: Ispada u grupnoj fazi.

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.