MUNDOBASKET VODIČ - GRUPA A: Ima li ko jači od domaćina? (ANKETA)

Izvor: MozzartSport.com, 29.Avg.2014, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUNDOBASKET VODIČ - GRUPA A: Ima li ko jači od domaćina? (ANKETA)

Nesumnjivo najjača i najteža grupa na ovogodišnjem Mundobasketu, u kojoj imamo dva aktuelna prvaka, jednog vicešampiona, domaćina i jednu od najjačih selekcija koje su dobile „vajld kartu“ za skup najboljih svetskih selekcija.

Apsolutni favorit grupe i jedan od glavnih pretendenata za titulu je Španija, kojoj se sprema glamurozni oproštaj jedne velike generacije. Francuska je kao šampion Evrope važila za drugu najjaču ekipu u ovom odnosu snaga, ali su je povrede i otkazi >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << pojedinaca osakatili do kraja. Srbija će na Svetskom kupu igrati u znatno jačem sastavu nego na Evrobasketu lane u Sloveniji, pa je mnogi vide u vrhu tabele.

Brazil na Pirineje stiže posle lutrijskog izvlačenja, zajedno s Turskom, Grčkom i Finskom. Tim koji u svom sastavu ima četiri NBA zvezde biće pravi strah i trepet za svakog rivala. Iako na turnir stižu kao najbolja ekipa Azije, odnosno vicešampioni Afrike, Iran i Egipat se smatraju autsajderima. Ipak, upravo u to konstataciji leži potencijalna pretnja za sve.

U nokaut fazi ukrštaju se Grupa A i Grupa B, koju su zauzele ekipe poput Argentine, Grčke, Hrvatske, Portorika... Tu su još i Senegal i Filipini, ali gotovo je nemoguće očekivati njihov plasman dalje u konkurenciji prethodno pomenutih imena. Dakle, već u osmini finala ljubiteljima košarke se spremaju bombastične utakmice.

Sve kvote za Mundobasket, možete da pogledate na našem Specijalu OVDE

ŠPANIJA

Pau i Mark Gasol, Huan Karlos Navaro, Serž Ibaka, Serhio Ljulj, Rudi Fernandez, Serhio Rodrigez... Kada pogledate kompletan sastav Crvene furije koji će dočekati ostatak sveta, prosto vam se zaledi krv u žilama.

Ovaj tim je u osam pripremnih mečeva ostvario svih osam pobeda, a gotovo svi protivnici ispraćeni su kući s dvocifrenom razlikom. Surova moć Furije najbolje je iskazana u generalki s Argentinom, koja je ispraćena s minusom od 33 poena (86:53). Jasno je da je želja da špansko društvo odabranih ovaj trend nastavi i na prvenstvu.

S tim na umu, četa Huana Orenge puca na zlato, na veličanstveni oproštaj pred svojom publikom, koja spremno čeka možda i najveću generaciju koju je španska košarka iznedrila do sada... A ako uzmemo u obzir da se sa Sjedinjenim Američkim Državama neće sresti sve do finala, Furija ne bi trebalo da ima previše posla na putu do željenog cilja.

MOZZART PROGNOZA: Borba za zlatnu medalju! Sve ispod toga bio bi apsolutni šok...

FRANCUSKA

Posle osvojenog evropskog zlata, činilo se da će Trikolori svoje misli usmeriti ka krovu sveta, međutim... Od trenutka kada je Savez odlučio da Tonija Parkera odmori, bilo je jasno da je Francuska već u velikom minusu. A na listu onih koje nećemo videti na skupu najboljih svetskih asova nadovezali su se Žoakim Noa, Aleksis Ažinsa, Kevin Serafan i nedavno povređeni Nando de Kolo. Čime su muke Vensana Kolea postale ogromne... Veličine Mont Everesta!

Umesto De Koloa pozvan je Le Manov Čarls Kaudi, na spisku je i najbolji strelac francuskog šampionata iz prethodne sezone, bek Asvela Edvin Džekson, dok će centarsku liniju činiti nedovoljno pouzdani Jan Mainmi i dugajlija Rudi Gober. Vođe ove generacije biće NBA asovi Nikola Batum i Boris Dijao, koji iza sebe imaju odlične sezone.

Najbolji plasman Francuske na prethodnih šest učešća na prvenstvima sveta bilo je četvrto mesto, davne 1954. godine. S obzirom na stanje stvari, teško je očekivati neki značajniji plasman. Nokaut faza – da, borba za polufinale – teško!

MOZZART PROGNOZA: Prolaz u nokaut fazu, maksimum četvrtfinale i to ako protivnički tim bude imao loš dan...

SRBIJA

Orlovi su se dugo nalazili u rangu potencijalnih favorita iz senke. Međutim, da silne povrede nisu uništile strukturu tima još od samog starta, ova generacija srpskih gladijatora pod obručima bila bi projektovana za jednu od medalja. Ovako, bez rekonvalescenata Nedovića, Lučića, Kuzmića, Dangubića, Micića, potom Veličkovića i Savanovića i još uvek rovitim Teom i Krletom, situacija je znatno otežana.

Još kada se na to nadoveže nedavni verbalni obračun Vladimira Micova i selektora, postavlja se logično pitanje – koji su realni dometi ovog tima?

Bilo kako, karta za Madrid, gde će Orlovi pokušati da utabaju put do medalje, mora biti obezbeđena. To je imperativ, a svaka sledeća stepenica doneće novu dozu samopouzdanja i eventualno nadigravanje za sam vrh. Partije koje budu pružili Bogdanović, Bjelica, Raduljica i Teo najviše će uticati na naš konačni plasman.

MOZZART PROGNOZA: Četvrtfinale. Ako se bude razigrao tim, može se očekivati i više...

BRAZIL

Na red je došla ekipa izuzetne tradicije – osvajač šest medalja na prvenstvima sveta (po dva zlata, srebra i bronze) i nacija koja uz SAD nikada nije propuštala okupljanja najboljih sastava na planeti.

Kao što se i očekivalo, Brazil će u Španiju doputovati „naoružan“ do zuba – sa četiri iskusna NBA asa koja bi svako poželeo (Nene, Varežao, Spliter i Barbosa), Marselinjom Uertasom iz Barselone i Rafaelom Hetšajmerom, koji je najveći deo karijere proveo u Španiji, a svojevremeno je nosio dresove Unikahe i Reala.

U pitanju je prekaljen sastav, koji je već dugo godina zajedno... Ali tim koji je na prvenstvo stigao uz pomoć „vajld karte“, pošto je prvenstvo Amerike završio već u grupnoj fazi.

Od najprijatnijeg iznenađenja do najvećeg gubitnika granica je gotovo neprimetna, a veliko je pitanje u kom delu će se puleni Rubena Manjana naći...

MOZZART PROGNOZA: Osmina finala je realna opcija, sve iznad toga je bonus

IRAN

Nenad Trajković, Vladimir Bošnjak, Rajko Toroman, Veselin Matić, Memi Bećirović... Jugoslovenska škola podigla je iz pepela iransku košarku i dovela je do drugog uzastopnog učešća na Mundobasketu. Prvak Azije u tri od poslednja četiri navrata (zlato 2007, 2009. i 2013. godine, tron izmakao 2011) nada se da će ove godine učiniti više nego u Turskoj. Gde je, pod vođstvom pomenutog Veselina Matića, s jednom pobedom i četiri poraza zauzeo 19. poziciju.

Sve nade novi selektor Prinčeva Persije Memi Bećirović, polaže u Hameda Hadadija – korpulentnog centra, koji je u periodu od 2007. do 2013. godine igrao za Memfis i Feniks. Hadadiju će podršku pružiti krilni igrač iranskog Petročimi Bandar Imama, Arsalan Kazemi, koji je na Kupu Azije beležio 8,9 poena i 8,1 skok po meču. Ostatak tima sastavljen je mahom od igrača iz domaće lige i čini se da bi samo veliko čudo ovu selekciju moglo da odvede u nokaut fazu. Posebno ako se uzme u obzir da su jedine dve pobede na pripremama ostvarene protiv Slovačke i Portugala...

MOZZART PROGNOZA: Ispada u grupnoj fazi

EGIPAT

Za ovu selekciju sam plasman na Mundobasket je ogroman uspeh, a već sada je jasno da su Faraoni autsajderi. Ovu tvrdnju upotpuniće podatak da selektor Amr Abul Keir neće moći da računa na bivšeg igrača Žalgirisa Omara Samhana, najpoznatijeg egipatskog košarkaša trenutno. Potom ni na gotovo pola tima, najviše zbog klupskih obaveza.

Ipak, najveći udarac za Faraone je neigranje možda i najzvučnijeg imena u ovom sastavu, 22-godišnjeg centra Univerziteta Minesota Stejta Asem Marei. Koji je na šampionatu Afrike prosečno knjižio po 14,6 poena i 11,6 skokova. On nije uspeo na vreme da zaleči povredu kolena i zbog toga ga neće biti u sastavu.

Interesantno, Egipat je tokom priprema odigrao samo jedan susret i to sa Tajvanom, koji je dobio s rezultatom 69:61.

Egipat će ujedno biti i prvi protivnik Srbije na prvenstvu, a meč se igra 30. avgusta, sa početkom u 15.30.

MOZZART PROGNOZA: Ispada u grupnoj fazi

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

MUNDOBASKET VODIČ - GRUPA B: Nikad bolja Hrvatska i “prangijaši” iz Portorika (ANKETA)

Izvor: MozzartSport.com, 29.Avg.2014

Uz Grupu A sigurno najinteresantiji skup selekcija na šampionatu, iz već dobro poznatih razloga. Baš kao i prethodno opisana grupa i ovde je praktično već sve poznato – Hrvatska, Grčka, Argentina i Portoriko će voditi ljute dvoboje za prve četiri pozicije, dok Senegal i Filipini već sada mogu...

Nastavak na MozzartSport.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.