Zabrana ekstremnih grupa?

Izvor: S media, 08.Dec.2010, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrana ekstremnih grupa?

Ustavni sud Srbije razmatraće sutra na javnoj sednici predlog Republičkog javnog tužioca za zabranu 15 ekstremnih podgrupa navijačkih klubova "Partizana", "Crvene zvezde" i "Rada".

Povodom tog predloga Ustavni sud održao je nekoliko pripremnih sednica, a na sutrašnjoj bi sudija izvestilac trebalo bi da predstavi slučaj i eventualno predloži odluku.

Predlog za zabranu ekstremnih navijačkih podgrupa u okviru udruženja gradjana i vanudruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i njihovo brisanje iz registra, podneo je 16. oktobra prošle godine tadašnji vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović.

Zabranu je zatražio uz tvrdnju da je njihovo delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje.

Zabrana se traži za podgrupe upisane u Registar udruženja, društvenih i političkih organizacija - "Alkatraz", "Belgrejdbojs (Belgrade boys)", "Ludaci Padinska Skela", "Ultra bojs", "Ultras", "Anti Romi", Saut femili (Sought family), "Hed hanters" (Head hanters), "Irricucibili-NBG", "Šedovs" (Shadows), "Ikstrim bojs" (Extrime bojs), "Čuvari časti", "Brejn demidž" (Brain damage) i Brigejt (Brigate).

Takodje je zatražena zabrana navijačke podrgrupe "Junajted fors 1987" (United force) koja nije registrovana u okviru nekog udruženja, već je organizovana na teritorijalnom principu po mestu stanovanja.

U predlogu su detaljno nabrojane navijačke podgrupe koje se smatraju za huliganske i kriminalne grupe, kao i sve njihove vodje.

Tužilac traži zabranu "Ultra bojsa" na čelu sa Markom Vučkovićem, Veljkom Stajićem, Markom Mitrovićem, Miroslavom Jankovićem i Ivanom Bogdanovom koji je početkom uhapšen zbog nereda na stadionu u Djenovi.

Zatim "Belgrejd bojsa" čije su vodje Velibor Dunjić, Uroš Avramović, Željko Božović i Dražen Dragaš koji je u nedelju veče uhapšen zbog pretnji vlasniku jednog lokala i nedozvoljenog nošenja oružja.

Traži se zabrana i za "Ultras" na čelu sa Vladimirom Šavijom, Draganom Vasićem, Milanom Ćopićem i Vukašinom Popovićem, zatim za "Alkatraz" koji predvode Nikola Dedović, Vladimir Maljković, Aleksandar Vavić, Ljubomir Marković, Djordje Prelić i Miloš Radisavljević.

Pored toga zabrana se traži za "Ludake Padinska Skela" koju vodi Dragan Ćurčić, "Anti Rome" na čelu sa Predragom Simićem, "Saut femili" vodje Alena Kostića, "Hed hanters" koju predvodi Branislav Penčić, "Irricucibili-NBG" vodje Žarka Vidakovića, "Šedovs" vodje Gorana Klještana, "Ikstrim bojs" vodje Ljubiše Stevića.

Predložena je zabrana i za "Čuvare časti" na čelu sa Aleksandrom Vasićem, "Brejn demidž" vodje Dragana Djurdjevića, kao i za "Junjted forse" koji predvode Dragan Supurović i Marko Bulatović.
Pogledaj vesti o: Zvezda - Partizan,   Večiti derbi

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ustavni sud Srbije sutra o zabrani ekstremističkih grupa

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Dec.2010

Ustavni sud Srbije razmatrati će sutra prijedlog Republičkog tužilaštva za zabranu rada 14 ekstremnih podgrupa koje djeluju kao navijačke skupine beogradskih klubova Crvena zvezda, Partizan i Rad. Inicijativu za njihovu zabranu podnio je bivši republički tužilac Slobodan Radovanović, 16. oktobra...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

O predlogu zabrane ekstremnih navijačkih grupa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2010, 03:42

BEOGRAD -..Ustavni sud Srbije razmatraće na javnoj sednici predlog Republičkog javnog tužioca za zabranu 15 ekstremnih podgrupa navijačkih klubova "Partizana", "Crvene zvezde" i "Rada"...Povodom tog predloga Ustavni sud održao je nekoliko pripremnih sednica, a na sutrašnjoj bi sudija izvestilac...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

USS ponovo bez odluke o zabrani

Izvor: B92, 09.Dec.2010

Beograd -- Ustavni sud Srbije nije doneo nikakvu odluku o inicijativi da se zabrani rad 15 ekstremističkih grupa, problem je stav o nadležnosti za neregistrovane grupe...Ni 14 meseci nakon inicijative Tužilaštva, sudije nisu mogle da se dogovore da li su nadležne za odlučivanje, jer grupe čija...

Nastavak na B92...

"Ultraši" pred Ustavnim sudom

Izvor: RTS, 09.Dec.2010

Ustavni sud Srbije raspravllja o ukidanju oko 15 navijačkih podgrupa, na predlog republičkog javnog tužioca. Tokom rasprave sudije su imale oprečna mišljenja o tome da li se može zabranjivati rad podgrupa većih udruženja. ..Dugo najavljivana rasprava o ukidanju petnaestak navijačkih grupa danas...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.