Ustavni sud smiruje navijače

Izvor: RTS, 09.Dec.2010, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud "smiruje" navijače

Ustavni sud Srbije raspravlja o ukidanju oko 15 navijačkih podgrupa, na predlog republičkog javnog tužioca. Tokom rasprave sudije su imale oprečna mišljenja o tome da li se može zabranjivati rad podgrupa većih udruženja.

Dugo najavljivana rasprava o ukidanju petnaestak navijačkih grupa danas je na dnevnom redu Ustavnog suda Srbije. Sudija izvestilac u ovom predmetu je Dragiša Slijepčević. 

Zabrana je zatražena uz obrazloženje da je njihovo delovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje".

Tokom rasprave sudije su imale oprečna mišljenja. Pojedini članovi Ustavnog suda insistirali su na tome da ne postoji praksa da se zabranjuju podgrupe većih udruženja, kao i da je problem to što pojedine podgrupe nisu registrovane. 

Povodom tog predloga, Ustavni sud održao je nekoliko pripremnih sednica.

Predlog za zabranu ekstremnih navijačkih podgrupa u okviru udruženja građana i vanudruženja i njihovo brisanje iz registra, podneo je 16. oktobra prošle godine tadašnji vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović.

"Huliganske i kriminalne grupe" 

Zabrana se traži za podgrupe upisane u Registar udruženja, društvenih i političkih organizacija - Ultra boys, Belgrade boys, Ultras, Brigate, Alkatraz, Ludaci-Padinska Skela, Anti-Romi, South family, Head hunters, Irriducibili-NBG, Shadows, Extreme boys, Čuvari časti, Brain damage i United Force 1987.

Takođe, zatražena je zabrana navijačke podrgrupe Junajted fors 1987, koja nije registrovana u okviru nekog udruženja, već je organizovana na teritorijalnom principu po mestu stanovanja.

U predlogu su detaljno nabrojane navijačke podgrupe koje se smatraju za "huliganske i kriminalne grupe", kao i sve njihove vođe.

Tužilac traži zabranu Ultra bojsa na čelu sa Markom Vučkovićem, Veljkom Stajićem, Markom Mitrovićem, Miroslavom Jankovićem i Ivanom Bogdanovom koji je uhapšen zbog nereda na stadionu u Đenovi.

Zatim Belgrejd bojsa čije su vođe Velibor Dunjić, Uroš Avramović, Željko Božović i Dražen Dragaš koji je u nedelju uveče uhapšen zbog pretnji vlasniku jednog lokala i nedozvoljenog nošenja oružja.

Traži se zabrana i za Ultras na čelu sa Vladimirom Šavijom, Draganom Vasićem, Milanom Ćopićem i Vukašinom Popovićem, zatim za Alkatraz koji predvode Nikola Dedović, Vladimir Maljković, Aleksandar Vavić, Ljubomir Marković, Đorđe Prelić i Miloš Radisavljević.

Pored toga zabrana se traži za Ludake Padinska Skela koju vodi Dragan Ćurčić, Anti-Rome na čelu sa Predragom Simićem, Saut femili vođe Alena Kostića, Hed hanters koju predvodi Branislav Penčić, Irriducibili-NBG vođe Žarka Vidakovića, Šedous vođe Gorana Klještana, Ikstrim bojs vođe Ljubiše Stevića.

Predložena je zabrana i za Čuvare časti na čelu sa Aleksandrom Vasićem, Brejn demidž vođe Dragana Đurđevića, kao i za Junajted fors koji predvode Dragan Supurović i Marko Bulatović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.