Prekinuto ročište po žalbi odbrane Olivera Ivanovića

Izvor: RTS, 28.Sep.2016, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuto ročište po žalbi odbrane Olivera Ivanovića

Prvo ročište po žalbi odbrane Olivera Ivanovića na prvostepenu presudu prekinuto je zbog zahteva odbrane o izuzeću albanskog sudije iz sastava sudskog veća. Proces će biti nastavljen 11. oktobra.
Ročište koje je počelo u 10 časova u Apelacionom sudu u Prištini prekinuto je, a ročište koje je bilo zakazano za sutra neće biti održano, javlja dopisnik RTS-a.

O žalbi Olivera Ivanovića >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na presudu od devet godina zatvora raspravljaće se kada predsednik Apelacionog suda odluči o zahtevu odbrane da iz sudskog veća bude izuzet albanski sudija.
Advokati Olivera Ivanovića tvrde da sudija koji je pripadnik albanske nacionalnosti ne može biti objektivan i da je misija Euleks osnovana da bi sudila u predmetima kao što je ovaj. Ističu da je taj proces baziran na etničkoj osnovi i politički motivisan.
"Naši razlozi za izuzeće sudije su principijelni, a ne lične prirode, i tako treba da budu shvaćeni. Što se tiče ovoga odlaganja suđenja, mi to nismo želeli, mi smo zahtev za izuzeće sudije podneli istoga dana kad smo o njegovom imenu obavešteni – to je bilo pre 20 dana, i očekivali smo da je sud o tome rešio. Međutim, to što sud nije rešio ne ide nikako na našu krivicu, već na njihovu. Mi smo bili spremni da se suđenje danas i sutra nastavi, kako je i planirano – ali svejedno, za dve nedelje će se nastaviti i videćemo kako će ići", rekao je advokat Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić.
Ivanović je više od dve i po godine u pritvoru zbog optužbi da je počinio ratni zločin. 
O tome da li će biti potvrđena presuda protiv Ivanovića ili će slučaj biti vraćen na ponovno razmatranje odlučuje tročlano sudsko veće, koje čine Driton Muharemi, Radoši Petrov i Ana Bednarek, sa Petrovim na čelu.

Odbrana Olivera Ivanovića navodi u žalbi koju je podnela Apelacionom sudu da je Ivanović optužen da je komandovao jedinicom, a pritom niko nije rekao koja je to jedinica, izdao rešenje da se streljaju Albanci, što, ističu u odbrani, nije dokazano, te je i samo jedan svedok potvrdio njegovo prisustvo na mestu gde su ubijeni Albanci.
Ročišta se održavaju u Prištini gde je sedište Apelacionog suda. Ročišta su otvorena za javnost.
Pogledaj vesti o: Ana Ivanović

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prekinuto ročište po žalbi Ivanovića na prvostepenu presudu

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Sep.2016

Prvo ročište po žаlbi odbrаne Oliverа Ivаnovićа nа prvostepenu presudu kojom je osuđen na devet godinа zаtvorа prekinuto je danas zbog zаhtevа odbrаne da se iz sаstаvа sudskog većа izuzme sudija Driton Muharemi...Međunarodno veće sudija saopštilo da je Sudski savet Kosova juče...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.