EU: BEZ IZBORA NA KOSOVU

Izvor: Kurir, 22.Mar.2012, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: BEZ IZBORA NA KOSOVU

Odbornici sa severa Kosova traže održavanje lokalnih izbora, Vlada Srbije čeka zeleno svetlo Unmika

BEOGRAD - Izbori tresu Kosovo.

Odbornici četiri opštine sa severa Kosova zatražili su juče od Vlade Srbije da „u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije sprovede lokalne izbore na Kosovu i Metohiji“. Zvaničnici EU u pokrajini se, međutim, tome protive, a i dalje se čeka stav Unmika.

Specijalni predstavnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << EU na Kosovu Semjuel Žbogar juče je poručio da je održavanje lokalnih izbora na teritoriji Kosova potpuno neprihvatljivo, dok su parlamentarni izbori „mogući“ i treba da ih organizuje OEBS.

Povodom najava Prištine da će silom sprečiti održavanje lokalnih izbora u pokrajini juče se oglasio i komandant Kfora, koji je rekao da „neće dozvoliti pogoršanje bezbednosne situacije na severu Kosova ukoliko i tu budu održani srpski izbori 6. maja“.

O Kosovu je juče bilo govora i u republičkom parlamentu, a sednicu skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju obeležio je izostanak ministra Gorana Bogdanovića i šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića. Bogdanović je, kako Kurir saznaje, juče bio na operaciji zuba, dok je Stefanović obavestio odbor da „ne može da informiše odbor pošto Vlada Srbije nije usvojila izveštaj pregovaračkog tima o pregovorima s Prištinom održanim od 22. do 24. aprila u Briselu“.

Poslanik DS Dragiša Đaković rekao je da je nepojavljivanje predstavnika Vlade Srbije na jučerašnjoj sednici „slika i prilika odnosa Srbije prema Kosovu i Metohiji“.

- Neshvatljivo je da se nedeljno šalju dopisi da Vlada nije raspravljala, a kad će, ne zna se - rekao je on, ocenjujući da je reč o opstrukciji i neodgovornosti prema Kosovu i Metohiji i ljudima koji žive tamo.

Za petak je sazvana nova sednica odbora, a tema će biti održavanje lokalnih izbora na KiM.

(R. K.)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.