Specijalne letnje olimpijske igre! VIDEO

Izvor: Svet plus, 24.Jul.2015, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Specijalne letnje olimpijske igre! VIDEO

Specijalne letnje olimpijske igre ili Specijalna Olimpijada je sportsko udruženje koje omogućava osobama sa posebnim potrebama bolju integraciju unutar društva kroz sport i sportske aktivnosti.

Specijalna Olimpijada je osnovana 1968. godine u Americi kao program koji promoviše sportske aktivnosti u različitim olimpijskim sportovima za osobe >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << sa intelektualnim nedostatkom.Od tada u ovaj program se uključilo više od 150 zemalja Sveta,i program danas broji preko 4 miliona sportista. Kroz svoje programe Specijalna Olimpijada teži ka pružanju dugoročne koristi zdravom razvoju pojedinca i njegovom uklapanju u društvo.

Od 1988.godine Specijalna Olimpijada Internacional (SOI) postaje pridruženi član Međunarodnog Olimpijskog komiteta. Specijalna Olimpijada Srbije počela je sa aktivnim radom 2002. godine.Cilj naše organizacije je da tokom čitave godine organizuje treninge i takmičenja osoba sa intelektualnim nedostatkom u našoj zemlji, i na taj način omogućava svojim sportistima da uzmu učešća na međunarodnim takmičenjima širom sveta.

Kroz sve naše aktivnosti težimo ka poboljšanju sveopšteg položaja ove populacije u našem društvu, čime oni postaju ravnopravni članovi naše zajednice. Rešavanje Ovog problema je veoma važno iz više razloga, pre svih, zato što sportisti sa intelektualnim nedostatkom redovnim treniranjem i bavljenjem sportom jačaju zdravlje i stiču afirmaciju u sportskoj sredinu,i na taj nacin lakše se uključuju u život zajednice.

Specijalna Olimpijada vrši redovnu kontrolu zdravstenog stanja njenih sportista te se tako izdvaja obavezni lekarski pregled svih njenih sportista 2 puta godišnje koji se uspešno primenjuje. Započet rad na projektima Inkluzivnih (eng.Unified) sportova koji su od višestrukog značaja kako za mlade sa posebnim potrebama tako i za one iz redovne populacije.

Specijalna Olimpijada trenutno uspešno sprovodi treninge u Inkluzivnom fudbalu,košarci i atletici. Ovaj projekat ima višestruki značaj za sve one koji su u njega uključeni;omogućava bolje upoznavanje mladih sa i bez posebnih potreba i poboljšava saradnju specijalnih i redovnih škola kroz sport.

Specijalna Olimpijada Srbije od 2010.godine pripada dugoj grupi sportova prema opštoj kategorizaciji sportova od strane Sportskog Saveza Srbije. Obzirom da je Specijalna Olimpijada zvanični predstavnika sportista sa posebnim potrebama u našoj zemlji, često su organizovani sastanci sa trenerima,direktorima škola i zavoda,kao i predstavnicima lokalnih zajednica.Na tim sastancima prisutni su upoznati sa planom rada Ministarstva omladine i sporta,kao i sa razvojem strategije sporta Specijalne Olimpijade Srbije.Tokom rada razmenjena su i iskustva o dosadašnjem radu Specijalne Olimpijade kao i o očekivanjima u daljem periodu.

Nastavak na Svet plus...






Povezane vesti

Počela Specijalna olimpijada u Los Andjelesu

Izvor: VOA, 25.Jul.2015, 19:12

Jedan mladić iz američke prestonice Vašingtona, jedan je od favorita za osvajanje zlatne medalje u atletici na Specijalnim olimpijskim igrama u Los Anđelesu, koje se održavaju od 25. jula do 2. avgusta...Dimitrijus Kačin jedna je od 7.000 sportista iz 177 zemalja, koji učestvuju na Igrama. Specijalne...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.