Svjetska tržišta: Grčke i američke slabosti spustile indekse

Izvor: SEEbiz.eu, 31.Maj.2015, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svjetska tržišta: Grčke i američke slabosti spustile indekse

LONDON - Grčka dužnička kriza i mogućnost povećanja američkih kamatnih stopa razlozi su tjednog pada indeksa na svjetskim tržištima kapitala.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones pao 1,2 posto, na 18.010 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,9 posto, na 2.107 bodova, a Nasdaq indeks 0,4 posto, na 5.070 bodova.

To je uglavnom posljedica slabosti američkog gospodarstva, s obzirom da je u prvom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << tromjesečju palo, a ni pokazatelji iz drugog kvartala nisu impresivni. Prema drugoj procjeni, američki bruto domaći proizvod (BDP) pao je u prvom tromjesečju 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je znatno slabiji podatak od prve procjene o rastu za 0,2 posto. Investitore brine i grčka dužnička kriza. Iako grčka vlada tvrdi da je blizu sporazuma s kreditorima koji će joj omogućiti daljnju međunarodnu financijsku pomoć kako bi izbjegla bankrot, dužnosnici eurozone poručuju da Atena neće dobiti dodatnu pomoć bez vjerodostojnog plana reformi.

 I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,7 posto, na 6.984 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,4 posto, na 11.413 bodova, a pariški CAC 2,6 posto, na 5.007 bodova.

Na Tokijskoj su burzi, pak, cijene dionica prošloga tjedna porasle 1,5 posto, na 20.563 boda, novu najvišu razinu u 15 godina. Regionalni MSCI Asia Pacific Index bilježi tjedni pad veći od 1 posto.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Grčke i američke slabosti spustile indekse na svjetskim tržišima kapitala

Izvor: Capital.ba, 31.Maj.2015

LONDON , Grčka dužnička kriza i mogućnost povećanja američkih kamatnih stopa razlozi su sedmičnog pada indeksa na svjetskim tržištima kapitala. Na Wall Streetu je prošle sedmice Dow Jones pao 1,2 odsto, na 18.010 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,9 odsto, na 2.107 bodova, a Nasdaq indeks...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.