Sud: Nedopustive izjave Kimija

Izvor: B92, 14.Okt.2010, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud: Nedopustive izjave Kimija

Beograd -- Povodom gostovanja Miloša Radisavljevića Kimija na TV Prva, Prvi osnovni sud je objavio da je nedopustivo da se vređa sud i komentarišu nepravosnažne presude.

Prvi osnovni sud u Beogradu je naglasio da je to posebno neprimereno ako čine strane u postupku. NUNS je takođe osudio gosovanje Kimija na TV Prva.

Vođa navijača Partizana osuđen je u avgustu 2010. pred Prvim osnovnim sudom na 16 meseci zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke B92 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Brankice Stanković, a na slobodi će biti do pravosnažnosti presude.

Poruku "Otrovna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija" koja je sa stadiona Partizana 16. decembra prošle godine upućena Brankici Stanković sud je okvalifikovao kao direktnu pretnju.

Radisavljević je bio gost u emisiji "Žarište - Ko je kriv?" emitovanoj sinoć na Prvoj televiziji i pored ostalog izjavio da bi bilo bolje da mu se sudilo u Ugandi.

"Prvi osnovni sud ne može da komentariše odluku koja nije pravosnažna", navodi se u saopštenju i podseća da je u toku žalbeni postupak pred Apelacionim sudom u slučaju Radisavljevića.

Gostovanje Radisavljevića na Prvoj osudilo je i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenivši da je apsolutno neprihvatljivo da se osobi prvostepeno osuđenoj zbog nasilništva omogućava da javno, pred tv publikom pravda nasilje huligana na ulicama i sportskim utakmicama.

NUNS osudio gostovanje Kimija

NUNS je osudio postupak TV Prva koja je u emisiju pozvala vođu navijača osuđenog na 16 meseci zbog ugrožavanja sigurnosti novinara i nasilničkog ponašanja.

To novinarsko udruženje smatra da je autor i voditelj emisije Zoran Baranac prekršio Etički kodeks time što Radisavljevića nije predstavio kao osuđenika, niti je na profesionalan način, reagovao povodom skandaloznih interpretacija sagovornika.

"Neprihvatljivo je da se osobi prvostepeno osuđenoj zbog nasilništva omogućava da javno, pred televizijskim auditorijumom, pravda nasilje huligana na ulicama i sportskim utakmicama, relativizujući značenje poruke 'Otrovna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija', koju je sud okvalifikovao kao direktnu pretnju", navedeno je u saopštenju NUNS-a.

NUNS je podsetio na odredbe Kodeksa: 'Izbor činjenica mora da bude takav da omogućava objektivnu informaciju i uvid u sve relevantne aspekte nekog događaja. Pre objavljivanja informacija novinar je dužan da u što je moguće većoj meri utvrdi sve relevantne činjenice".

U saopštenju se dodaje da je, prema odredbama Kodeksa, prećutkivanje činjenica koje mogu bitno da utiču na stav javnosti o nekom događaju jednako njihovom namernom iskrivljivanju ili iznošenju laži.

UNS: Razgovor pogrešno koncipiran

U Udruženju novinara Srbije, povodom gostovanja Miloša Radisavljevića Kimija na Prvoj srpskoj televiziji kažu da novinari treba da razgovaraju sa svima, ali da je u spornom slučaju reč o odsustvu novinarske kolegijalnosti.

U tom udruženju ističu da je razgovor pogrešno koncipiran i da je trebalo da počne upravo od Radisavljevićeve odgovornosti za pretnje Brankici Stanković.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NUNS osudio TV Prva

Izvor: Šumadija Press, 14.Okt.2010

NUNS je osudio postupak TV Prva koja je u emisiju pozvala vođu navijača osuđenog na 16 meseci zbog ugrožavanja sigurnosti novinara i nasilničkog ponašanja.

Nastavak na Šumadija Press...

Nedopustivo vređanje suda

Izvor: RTS, 14.Okt.2010

Povodom gostovanja vođe navijača Partizana, Miloša Radisavljevića Kimija na "Televiziji Prva", Prvi osnovni sud u Beogradu saopštio je da je nedopustivo da se vređa sud, komentarišu nepravosnažne presude, a posebno da to čine strane u postupku. Kritike uputio i NUNS...Prvi osnovni sud u Beogradu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.