Godišnjica smrti Bet Dejvis

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2015, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica smrti Bet Dejvis

Prva glumica koja je dobila Nagradu za životno delo Američkog filmskog instituta i prva osoba koja je bila nominovana za deset Oskara, čuvena Bet Dejvis umrla je na današnji dan 1989. u Neji sir Senu.

Njeni roditelji su bili protestanti engleskog, francuskog i velškog porekla, a pošto su se 1915. godine razveli Dejvis se sa majkom i sestrom preselila u Lejnsboro gde je pohađala osnovnu školu.

Posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << šest godina provedenih u tom gradu u Masačusetsu Rut Fejvor se sa ćerkama opet preselila, ali ovoga puta u Njujork, gde je počela da radi kao fotograf.

Taj grad je doprineo da Dejvisova poželi da se bavi glumom i tamo je odlučila da će se zvati Bet ako ikada bude glumica. Te odluke je donela pošto je videla Rudolfa Valentina u filmu "Četiri jahača apokalipse" .

Pošto je majka podržala tu njenu ideju, upisala je glumačku akademiju Kušing, a išla je i na časove plesa Umetničkoj koloniji Mariarden.

Godine 1927. nije prošla na kastingu škole za glumu kod Eve LeGalijen jer je bila "neiskrena i neozbiljna" ali je primljena u školu Džon Mari Anderson, gde je pored glume učila i ples.

Beti se 1929. prijavila za audiciju Džordža Kjukora koji je primio, iako nije bio impresioniran. Posle nekog vremena dobila je ulogu Hedvig u predstavi "Divlja patka" Henrika Ibzena, koju je igrala širom Amerike, a po povratku u Los Anđeles debitovala je na Brodveju, sa predstavama "Broken Dishes" i "Solid South".

Tada je agent studija Universal zapazio njen talenat i pozvao je u Holivud na probu da bi tri godine kasnije dobila priliku da odglumi "Divlju patku" na svoj način.

Tokom svoje 60-godišnje karijere odigrala je preko 100 uloga u filmovima. Bila je tražena i cenjena zbog spremnosti da igra negativne likove.

Na samom početku karijere, privukla je pažnju filmskih kritičara ulogama u dramama "Ljudski okovi", "Pobeda nad tamom" i "Pismo". Već početkom četrdesetih godina 20. veka bila je najtraženija, najplaćenija i najuticajnija američka filmska zvezda, sa bioskopskim i kritičkim hitom "Male lisice" iza sebe.

Bila je jedna od malobrojnih holivudskih diva koje su karijeru izgradile jedino zahvaljujući glumačkom talentu. Pored maestralno odigranih uloga, Dejvisova je takođe bila poznata po svojoj plahovitoj i egocentričnoj prirodi. Smatrali su je za ratobornu i naglu osobu zbog čestog suprotstavljanja režiserima i producentima.

Neki od najpoznatijih filmova u kojima je igrala su: Opasna, Džezabel, Male lisice, Elizabeta i Eseks, Huarez, Šta se dogodilo sa Bebi Džejn, Sve o Evi, Svadbeni ručak...

Sve u svemu Bet Dejvis je bila najplaćenija i najpopularnija holivudska zvezda od 1940. do sredine pedesetih, nominovana za deset Oskara, a taj broj nadmašili su samo Meril Strip, Ketrin Hepbern, Lorens Olivije i Džek Nikolson.

Pored Hepbernove, Bet Dejvis se smatra najboljom glumicom 20. veka. Virtuoznost pred filmskim kamerama donela joj je reputaciju jedne od najpoštovanijih filmskih zvezda svih vremena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.