Vernici danas slave Svetog proroka Jeremiju, zaštitnika od zmija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2024, 09:36

Vernici danas slave Svetog proroka Jeremiju, zaštitnika od zmija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Svetog proroka Jeremiju, rođenog šest vekova pre Hrista, nedaleko od Jerusalima. Smatra se zaštitnikom od zmija otrovnica. U nekim krajevima stari ljudi veruju da se danas ne valja češljati da se ne bi izazivale zmije tokom leta.
Svoju proročku službu Jeremija je započeo vrlo rano u svojoj 15. godini, oko 630. godine pre Hrista, zbog čega je često bio u nemilosti vlasti, proganjan i zatvaran.
Iako je zbog svojih proročanstava navlačio gnev vlasti, imao je veliko poštovanje onih koji su u njega verovali.
Sveti prorok Jeremija prorokovao je o stradanju Gospoda Hrista, govoreći: "Ja bejah kao jagnje i tele koje se vodi na klanje, jer ne znađah...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SVETI ATANASIJE VELIKI: Po starom verovanju, danas moramo biti posebno OPREZNI ako dođe do GRMLJAVINE, a vodi ni slučajno NE PRILAZITE

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Maj.2024, 07:10

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 15. maja praznuju svetog Atanasija Velikog, koji je najprogonjeniji svetac u istoriji hrišćanstva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.