Izvor: Tech-Lifestyle.com, 17.Apr.2024, 18:02

Prednosti prelaska na preklopni telefon, prema stručnjaku za mentalno zdravlje

Ako ste dovoljno stari da se sećate korištenja preklopnog telefona za pozive, slanje poruka i slikanje, možda se sećate da je tehnologija bila korak napred u pogledu praktičnosti u odnosu na fiksni telefon, ali je bila previše ograničena.
Međutim, nakon što se iPhone pojavio 2007. godine, sve se promenilo. Naši pametni telefoni sada drže celi internet u našim džepovima, pružajući nam stalni pristup društvenim medijima i aplikacijama, e-pošti, GPS navigaciji i beskrajnim ometanjima. Dok nam pametni telefoni omogućavaju da ostanemo povezani s prijateljima, porodicom i kolegama, studije pokazuju da ovi uređaji mogu stvoriti nezdravu zavisnost kod svojih korisnika.
Iako je održavanje snažnih društvenih veza s drugima važno, zapravo nije potreban pametni telefon da biste ostali u kontaktu s drugima. Prebacivanje s pametnog telefona na preklopni telefon (ponekad nazvan „glupi telefon“) koji vam samo omogućuje pozive, slanje poruka i nešto pristupa internetu može biti bolje za vaše zdravlje.
Samsung Galaxy Z Flip Štaviše, možete zadržati pametni telefon u slučaju hitnih situacija. Ali za svakodnevnu upotrebu, možda bi bilo dobro nositi gadgets iz ere Y2K poput preklopnog telefona, mp3 playera i fotoaparata s automatskim fokusom kako biste češće bili prisutni u trenutku.
Iako društveni mediji pomažu ljudima stvarati digitalne veze, moramo biti u mogućnosti odmaknuti se od njih s vremena na vreme. Inače, to bi moglo imati negativan uticaj na naše mentalno zdravlje i produktivnost. Stalni pristup društvenim mrežama od ranog uzrasta može otežati postavljanje mentalnih i emocionalnih granica i vežbanje discipline za razdvajanje i uključivanje u alternativne hobije.
Još jedna prednost prelaza na glupfon je što bi neprekidno skrolanje moglo postati prošlost! Ako imate pristup nekim društvenim mrežama i aplikacijama za vesti putem preklopnog telefona, iskustvo je obično puno jednostavnije nego na pametnom telefonu.
Mnogi ljudi se bore sa željom da provere ili upravljaju anksioznošću koja se javlja kada čuju zvuk obaveštenja koji pokazuje da imaju novi mejl. Za mnoge je borba da postave neophodne granice kako bi ostavili posao na poslu zbog nošenja uređaja koji omogućava stalni pristup. To dovodi poslodavce do nerealnih očekivanja i rokova. Zaposleni mogu da žrtvuju lično vreme kako bi ispunili zahteve i dožive povećanu iscrpljenost.
Ostavljanje posla na svom desktopu (i pridržavanje redovnog radnog vremena) omogućava vam da se zaista odjavite do sutra.
Fotoaparati na preklopnim telefonima su danas možda bolji nego što su bili 2004. godine, ali ne mogu se uporediti sa specifikacijama pametnih telefona. Ne samo da je kvalitet kamera porastao, već postoji i mnogo aplikacija za uređivanje fotografija i filtera koji mogu promeniti karakteristike lica i tela korisnika.
Istraživanje iz 2017. godine otkrilo je da aplikacije poput Instagrama imaju negativan uticaj na mentalno zdravlje, posebno kod mladih, zbog filtera i sočiva koji mogu promeniti izgled osobe. Ako se borite sa fizičkim poređenjem sa drugima na mreži, korišćenje uređaja bez ugrađene selfie kamere (i izbegavanje aplikacija koje podstiču deljenje fotografija) može pomoći.
Motorola Razr flip phone Verovatno ste čuli da pametni telefoni emituju nešto što se naziva plava svetlost – UC Davis Health je definiše kao vidljivu svetlost koju emituju ekrani i LED svetla. Česta i produžena izloženost ovoj intenzivnoj svetlosti može doprineti nekoliko problema, uključujući nesanicu, migrene, naprezanje očiju i još mnogo toga.
Postoje istraživanja koja sugerišu da izlaganje plavoj svetlosti noću može poremetiti naš prirodni cirkadijski ciklus, zbog načina na koji je plava svetlost povezana sa svetlošću ranog jutra. Iako ova povezanost utiče na svakoga drugačije, izloženost ekranima noću može dovesti do teškoća u spavanju, što može prerasti u ozbiljniji hronični umor.
Preklopni telefon možda ograničava vašu sposobnost da listate koliko biste na pametnom telefonu, ali ako imate iskušenje da pređete na tablet ili laptop noću pre spavanja, razmotrite uzimanje knjige ili vođenje dnevnika.
Čak i ako potpuno ne pređete na preklopni telefon, dodavanje aktivnosti bez ekrana u vašu rutinu pre spavanja moglo bi biti velika korist za vaš raspored spavanja.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.