Nokia
Nokia

Kompanija Nokia je najavila svoj povratak na tržište mobilnih telefona.
Finski gigant, koji je nekada bio najveći proizvođač mobilnih telefona na svetu postigao je dogovor s Mikrosoftom i najavio da će ponovo početi da proizvodi mobilne telefone 2016. godine.
Mikrosoft je kupio Nokijin odsek za mobilne telefone za 5,44 milijardi evra 2013. godine nakon što je finska komisija ustanovila pad prodaje što su uzrokovali Apleovi uređaji. Predsednik Mikrosofta Rajev Suri doneo je odluku da vrati na tržište mobilne najbolje tehnologije. Najbolji prvi proizvod jeste Nokia 3210 koju su svi imali.

Baterija Apleovog ajfona u proseku traje manje od jednog dana a samsungov galaksi s6 nije ništa bolji. Međutim baterija Nokie 3210 mogla je trajati sedam dana, pa čak i duže u zavisnosti od korišćenja. Čest kvar današnjih mobilnih telefona je pucanje ekrana ali se to Nokiji 3210 nikad nije desilo. Ovaj uređaj je bio težak 135 grama, a mnogi su se šalili i govorili da bi mogla da preživi zemljotres koliko je snažna.
Ako bi Nokia ispala na pod otvorio bi se zadnji poklopac, baterija bi ispala i opet bi radila sa savršenom i prostom tehnikom. Naslednik modela 3210 je bila Nokia 3310 i bila je jednako kvalitetna i neuništiva. Dostupna u nekoliko boja a bilo je moguće kupiti i maske napravljene na različite teme. Popularna igra snejk je bila najbolja, danas postoje mnoge igre ali snejk svi pamte.

Sa 126 miliona prodanih primeraka je postao jedan od najprodavanijih mobilnih telefona u istoriji. Proizvedeno je i nekoliko verzija 3315, 3320, 3330, 3350, 3360, 3390, i 3395. Nokia 3310 je kompaktan, bio je popularan za igre i slanje sms poruka zbog mogućnosti pisanja trostruko duže poruke a imao je i opciju glasovnog biranja brojeva. Kompanija Nokia je osnovana 1865. godine i dok je stigla do biznisa sa telefonima nekoliko puta je promenila poslovnu delatnost.

U Finskoj je osnovana firma jedna od najjačih Nokia koja se bavila proizvodnjom i distribucijom različitih vrsta papira, čitavih trideset godina Nokia je proizvodila papir različite namene, uglavnom pisaći ali je krajem 19. veka 1898. godine prvi put promenila delatnost i interesovanje. Sa papirnog je prešla na gumarski posao. Nokia je sve do 1910. godine primarno proizvodila gumu, automobilske pneumatike, i čizme da bi se te godine uključila i u poslove sa distribucijom električne energije. Od 1912. godine je postojala kompanija Finski kablovi koja se bavila distribucijom energije za domaćinstva u zemlji. 1963. godine Nokia je ušla u posao sa telekomunikacijama,zatim je 1967. godine osnovana Nokia korporacija kakva je poznata danas u svetu.

1971. godine Nokia je postavila prvi digitalni prekidač za centrale, da bi 1974. godine predstavila prvi automobilski telefonski uređaj. 1981. godine Nokia je pokrenula prvu svetsku mobilnu mrežu, za koju su prvi telefoni predstavljeni tek kasnije, bili su to veliki portabl telefoni, ipak već 1987. godine Nokia je usavršila svoju tehnologiju i predstavila prvi mobilni telefon koji je mogao da se nosi i koristi jednom rukom. 1991. godine je obavljen istorijski prvi gsm poziv, i to preko Nokia mreže i telefona.

Prvi sms je poslat naredne godine 1992. godine, a Nokia je nastavila da ređa uspehe, predstavljajući javnosti svoje nove modele telefona od kojih je svaki naredni bio sve napredniji i manji.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: ItRešenja.com, 10.Dec.2018, 11:14

Testirali smo Nokia 7.1 – Premium dizajn u srednjoj kategoriji

Testirali smo Nokia 7.1 – Premium dizajn u srednjoj kategoriji

Ako smo Nokia 5.1 Plus okarakterisali kao jedan od najboljih izbora u budžetskoj kategoriji telefona, za Nokia 7.1 možemo da primenimo istu analogiju, ali u srednjoj cenovnoj klasi. Po ceni koja je prihvatljiva velikom broju korisnika, Nokia 7.1 donosi momenat ekskluziviteta. Veliki ekran za „zubom“, kao i staklena leđa su atraktivni detalji koji sugerišu da se radi o znatno skupljem proizvodu nego što zaista jeste. Ekran dijagonale 5.84 inča koristi PureDisplay tehnologiju za...

Detaljnije >>


Izvor: Nezavisne Novine, 07.Dec.2018, 12:33

HMD Global predstavio Nokia 8.1 telefon

Kompanija HMD Global predstavila je Nokia 8.1 telefon, koji pod novom šemom imenovanja predstavlja nasljednika Nokia...

Detaljnije >>

Izvor: ItRešenja.com, 06.Dec.2018, 14:10

Predstavljena Nokia 8.1

Predstavljena Nokia 8.1

HMD je juče u Dubaiju službeno predstavio smartphone Nokia 8.1, koji je zapravo evropska verzija modela X7 za zapadno tržište, a na evropskom će biti dostupna sredinom decembra po ceni od oko 400 evra. Uređaj dolazi u aluminijumskom kućištu, ima 6,18-inčni “PureDisplay” IPS LCD ekran 1080+ rezolucije, sa zubom na njegovom vrhu, koji sadrži 20 MP selfie kameru. Nazad se nalazi 12+13 MP dvostruka kamera sa...

Detaljnije >>

Izvor: KupiMobilni.com, 06.Dec.2018

Nokia 8.1 službeno predstavljena

Nokia 8.1 službeno predstavljena

Kompanija HMD je u Dubaiju zvanično predstavila mobilni telefon Nokia 8.1, ili X7 za zapadno tržište, a na evropskom će biti dostupna sredinom decembra po ceni od oko 400 evra.

Detaljnije >>

Izvor: Objava, 06.Dec.2018

Nokia 8.1 – unapređeno flegšip iskustvo

Nokia 8.1 – unapređeno flegšip iskustvo

Kompanija HMD Global, dom Nokia telefona, najavila je Nokia 8.1 telefon - najnoviji dodatak svom flegšip segmentu. Kao i ostali Nokia telefoni u ovom rangu, uključujući i nagrađivani Nokia 7 Plus uređaj, Nokia 8.1 se ističe izvrsnim opcijama fotografisanja, jedinstvenim senzorom za kameru, ZEISS Optikom i funkcijama optičke stabilizacije slike. PureDisplay tehnologija ekrana sa HDR 10 podrškom i preciznom reprodukcijom boja donosi unapređeno iskustvo fotografisanja čak i u uslovima jake...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 05.Dec.2018, 16:28

Britanci uklanjaju kinseku opremu iz svoje mobilne mreže

Britanci uklanjaju kinseku opremu iz svoje mobilne mreže

British Telecom grupa (BT) je saopštila da uklanja opremu kompanije Huawei Technologies iz osnovnog jezgra postojećih 3G i 4G mobilnih operacija i da neće koristiti proizvode kineske kompanije u centralnim delovima svoje naredne mreže, javlja Rojters.. Novi Zeland i Australija su nedavno zabranili telekom operaterima da koriste opremu Huaweija u novim 5G mrežama, navodeći kao razlog zabrinutost zbog mogućeg "mešanja" kineske vlade u njihovu komunikacionu infrastrukturu.

Detaljnije >>

Izvor: ItRešenja.com, 03.Dec.2018, 03:20

Nokia 5.1 Plus – odličan izbor u budžetskoj kategoriji

Nokia 5.1 Plus – odličan izbor u budžetskoj kategoriji

Nokia je nedavno lansirala nekoliko novih modela Android telefona, a na našem testu našao se Nokia 5.1 Plus. Radi se o odličnom telefonu niže cenovne klase koji je očigledno naslednik modela Nokia 5.1. Ekran je napravljen u 19:9 formatu, dijagonale je 5.8 inča i HD+ rezolucije (1520×720 piksela). Poseban šmek daje činjenica da su ivice ekrana zaobljene, što ostavlja retro utisak. S druge strane, staklena leđa, kao i visoko polirani metalni okvir donose utisak elegancije. Na...

Detaljnije >>