Nokia
Nokia

Kompanija Nokia je najavila svoj povratak na tržište mobilnih telefona.
Finski gigant, koji je nekada bio najveći proizvođač mobilnih telefona na svetu postigao je dogovor s Mikrosoftom i najavio da će ponovo početi da proizvodi mobilne telefone 2016. godine.
Mikrosoft je kupio Nokijin odsek za mobilne telefone za 5,44 milijardi evra 2013. godine nakon što je finska komisija ustanovila pad prodaje što su uzrokovali Apleovi uređaji. Predsednik Mikrosofta Rajev Suri doneo je odluku da vrati na tržište mobilne najbolje tehnologije. Najbolji prvi proizvod jeste Nokia 3210 koju su svi imali.

Baterija Apleovog ajfona u proseku traje manje od jednog dana a samsungov galaksi s6 nije ništa bolji. Međutim baterija Nokie 3210 mogla je trajati sedam dana, pa čak i duže u zavisnosti od korišćenja. Čest kvar današnjih mobilnih telefona je pucanje ekrana ali se to Nokiji 3210 nikad nije desilo. Ovaj uređaj je bio težak 135 grama, a mnogi su se šalili i govorili da bi mogla da preživi zemljotres koliko je snažna.
Ako bi Nokia ispala na pod otvorio bi se zadnji poklopac, baterija bi ispala i opet bi radila sa savršenom i prostom tehnikom. Naslednik modela 3210 je bila Nokia 3310 i bila je jednako kvalitetna i neuništiva. Dostupna u nekoliko boja a bilo je moguće kupiti i maske napravljene na različite teme. Popularna igra snejk je bila najbolja, danas postoje mnoge igre ali snejk svi pamte.

Sa 126 miliona prodanih primeraka je postao jedan od najprodavanijih mobilnih telefona u istoriji. Proizvedeno je i nekoliko verzija 3315, 3320, 3330, 3350, 3360, 3390, i 3395. Nokia 3310 je kompaktan, bio je popularan za igre i slanje sms poruka zbog mogućnosti pisanja trostruko duže poruke a imao je i opciju glasovnog biranja brojeva. Kompanija Nokia je osnovana 1865. godine i dok je stigla do biznisa sa telefonima nekoliko puta je promenila poslovnu delatnost.

U Finskoj je osnovana firma jedna od najjačih Nokia koja se bavila proizvodnjom i distribucijom različitih vrsta papira, čitavih trideset godina Nokia je proizvodila papir različite namene, uglavnom pisaći ali je krajem 19. veka 1898. godine prvi put promenila delatnost i interesovanje. Sa papirnog je prešla na gumarski posao. Nokia je sve do 1910. godine primarno proizvodila gumu, automobilske pneumatike, i čizme da bi se te godine uključila i u poslove sa distribucijom električne energije. Od 1912. godine je postojala kompanija Finski kablovi koja se bavila distribucijom energije za domaćinstva u zemlji. 1963. godine Nokia je ušla u posao sa telekomunikacijama,zatim je 1967. godine osnovana Nokia korporacija kakva je poznata danas u svetu.

1971. godine Nokia je postavila prvi digitalni prekidač za centrale, da bi 1974. godine predstavila prvi automobilski telefonski uređaj. 1981. godine Nokia je pokrenula prvu svetsku mobilnu mrežu, za koju su prvi telefoni predstavljeni tek kasnije, bili su to veliki portabl telefoni, ipak već 1987. godine Nokia je usavršila svoju tehnologiju i predstavila prvi mobilni telefon koji je mogao da se nosi i koristi jednom rukom. 1991. godine je obavljen istorijski prvi gsm poziv, i to preko Nokia mreže i telefona.

Prvi sms je poslat naredne godine 1992. godine, a Nokia je nastavila da ređa uspehe, predstavljajući javnosti svoje nove modele telefona od kojih je svaki naredni bio sve napredniji i manji.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: KupiMobilni.com, 13.Jun.2018, 09:19

Nokia 5.1 Plus po uzoru na Apple iPhone X

Nokia 5.1 Plus po uzoru na Apple iPhone X

Finska kompanija HMD Global ove godine planira da na tržište plasira još jedan mobilni telefon iz Nokia 5 serije.   

Detaljnije >>


Izvor: ItRešenja.com, 06.Jun.2018, 04:25

Nokia Pro kamera sada za sve Android telefone

Nokia Pro kamera sada za sve Android telefone

Još u doba Nokia Lumia na pokojnoj Windows Phone platformi ti uređaji su imali vrlo sposobne aplikacije kamere sa pregršt opcija. Današnja, nova Nokia odlučila je da oživi Nokia Pro kameru, koju sada u modifikovanom obliku možete instalirati i na druge Android-e. Nokia Pro kamera još je u ono doba na praktičan i oku prijatan način nudila ručna podešavanja kamere poput ISO osetljivosti, balansa bele boje, dužine i kompenzacije ekspozicije. Smestili su sve te opcije u aplikaciju...

Detaljnije >>

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 05.Jun.2018, 20:41

Pobednik sezone u srednjoj klasi – TEST: Nokia 7 Plus

Dizajn, kvalitet izrade, performanse, kamere, ekran, autonomija Softver kamere, nedostatak signalne lampice, osvetljenje ekrana, nedostatak FM tjunera Priča o povratku finskog brenda Nokia od početka do danas ima aromu uspeha. Pod okriljem kompanije HMD Global, na čijem se platnom spisku nalaze i mnoga imena iz „stare“ Nokije, najprepoznatljiviji brend industrije mobilnih telefona se polako ali sigurno probija do kupaca na svim meridijanima. Posle prilično uspešne 2017. godine, u kojoj...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jun.2018

Stiže i Nokia telefon sa Snapdragon 710 čipom?

Izgleda da je novi Snapdragon 710 čipset prilično zanimljiv proizvođačima telefona. Nedavno su se pojavile informacije da Google sprema Pixel telefon sa ovim mobilnim procesorom, a sada se pojavljuju priče i o Nokia telefonu sa pomenutim čipsetom.. Novi Nokia model će, prema glasinama, biti objavljen u periodu jesen-zima (moguće tokom IFA sajma u septembru). Kodno ime telefona je Phoenix i...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 02.Jun.2018, 13:11

Nokia made in China, nova, stara i drugi odgovori

Nokia made in China, nova, stara i drugi odgovori

Daćemo vam odgovor da li je “nova Nokia“ zaista ona stara Nokia. Saznali smo iz prve ruke.. Nokia je u Moskvi 29. maja predstavila tri nova mobilna telefona - Nokia 2.1, Nokia 3.1 i Nokia 5.1 - naslednike popularnih modela, koji su bili izuzetno dobro primljeni (i još uvek jesu) posebno u Srbiji. “Srbija je izuzetno uspešno tržište za nove Nokia telefone“, rekao je Tomislav Himbele iz HMD Global kompanije (dom Nokia...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Maj.2018, 16:14

Kako se Nokia 3310 bori sa milion volti?

Jedan od najotpornijih mobilnih telefona ikada svakako je Nokia 3310.

Detaljnije >>

Izvor: Domino Magazin, 31.Maj.2018

Predstavljena nova generacija Nokia 5, Nokia 3 i Nokia 2 pametnih telefona

Tri nova Nokia pametna telefona sa Android Oreo The post Predstavljena nova generacija Nokia 5, Nokia 3 i Nokia 2 pametnih telefona appeared first on Domino magazin.

Detaljnije >>