Nokia
Nokia

Kompanija Nokia je najavila svoj povratak na tržište mobilnih telefona.
Finski gigant, koji je nekada bio najveći proizvođač mobilnih telefona na svetu postigao je dogovor s Mikrosoftom i najavio da će ponovo početi da proizvodi mobilne telefone 2016. godine.
Mikrosoft je kupio Nokijin odsek za mobilne telefone za 5,44 milijardi evra 2013. godine nakon što je finska komisija ustanovila pad prodaje što su uzrokovali Apleovi uređaji. Predsednik Mikrosofta Rajev Suri doneo je odluku da vrati na tržište mobilne najbolje tehnologije. Najbolji prvi proizvod jeste Nokia 3210 koju su svi imali.

Baterija Apleovog ajfona u proseku traje manje od jednog dana a samsungov galaksi s6 nije ništa bolji. Međutim baterija Nokie 3210 mogla je trajati sedam dana, pa čak i duže u zavisnosti od korišćenja. Čest kvar današnjih mobilnih telefona je pucanje ekrana ali se to Nokiji 3210 nikad nije desilo. Ovaj uređaj je bio težak 135 grama, a mnogi su se šalili i govorili da bi mogla da preživi zemljotres koliko je snažna.
Ako bi Nokia ispala na pod otvorio bi se zadnji poklopac, baterija bi ispala i opet bi radila sa savršenom i prostom tehnikom. Naslednik modela 3210 je bila Nokia 3310 i bila je jednako kvalitetna i neuništiva. Dostupna u nekoliko boja a bilo je moguće kupiti i maske napravljene na različite teme. Popularna igra snejk je bila najbolja, danas postoje mnoge igre ali snejk svi pamte.

Sa 126 miliona prodanih primeraka je postao jedan od najprodavanijih mobilnih telefona u istoriji. Proizvedeno je i nekoliko verzija 3315, 3320, 3330, 3350, 3360, 3390, i 3395. Nokia 3310 je kompaktan, bio je popularan za igre i slanje sms poruka zbog mogućnosti pisanja trostruko duže poruke a imao je i opciju glasovnog biranja brojeva. Kompanija Nokia je osnovana 1865. godine i dok je stigla do biznisa sa telefonima nekoliko puta je promenila poslovnu delatnost.

U Finskoj je osnovana firma jedna od najjačih Nokia koja se bavila proizvodnjom i distribucijom različitih vrsta papira, čitavih trideset godina Nokia je proizvodila papir različite namene, uglavnom pisaći ali je krajem 19. veka 1898. godine prvi put promenila delatnost i interesovanje. Sa papirnog je prešla na gumarski posao. Nokia je sve do 1910. godine primarno proizvodila gumu, automobilske pneumatike, i čizme da bi se te godine uključila i u poslove sa distribucijom električne energije. Od 1912. godine je postojala kompanija Finski kablovi koja se bavila distribucijom energije za domaćinstva u zemlji. 1963. godine Nokia je ušla u posao sa telekomunikacijama,zatim je 1967. godine osnovana Nokia korporacija kakva je poznata danas u svetu.

1971. godine Nokia je postavila prvi digitalni prekidač za centrale, da bi 1974. godine predstavila prvi automobilski telefonski uređaj. 1981. godine Nokia je pokrenula prvu svetsku mobilnu mrežu, za koju su prvi telefoni predstavljeni tek kasnije, bili su to veliki portabl telefoni, ipak već 1987. godine Nokia je usavršila svoju tehnologiju i predstavila prvi mobilni telefon koji je mogao da se nosi i koristi jednom rukom. 1991. godine je obavljen istorijski prvi gsm poziv, i to preko Nokia mreže i telefona.

Prvi sms je poslat naredne godine 1992. godine, a Nokia je nastavila da ređa uspehe, predstavljajući javnosti svoje nove modele telefona od kojih je svaki naredni bio sve napredniji i manji.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Objava, 02.Jul.2020, 10:16

Kompanija HMD Global, dom Nokia telefona, osniva novi Centar izvrsnosti za istraživanje i razvoj u Finskoj

Kompanija HMD Global, dom Nokia telefona, osniva novi Centar izvrsnosti za istraživanje i razvoj u Finskoj

Novi Centar izvrsnosti momentalno će motivisati potrebu kompanije za regrutacijom, a istovremeno će se udvostručiti napori za pružanje bezbednih, sigurnih i pouzdanih mobilnih iskustava. . • Kompanija HMD Global najavljuje akviziciju imovine kompanije Valona Labs – koja posluje u oblasti mobilnog, poslovnog i sajber-bezbednosnog softvera. • Akvizicija predstavlja deo kontinuirane posvećenosti kompanije HMD Global bezbednosti mobilnih uređaja i predstavlja osnov njenog...

Detaljnije >>


Izvor: Nezavisne Novine, 29.Jun.2020, 09:34

Predstavljen najbezbjedniji telefon na svijetu

Iz Finske, zemlje koja nam je obezbijedila jedan od najpopularnijih telefona ikada, Nokiju 3310, dolazi mobilni telefon "Bittium Tough Mobile 2C", telefon sa najboljim sistemima zaštite.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 26.Jun.2020, 17:28

Amerikanci žele da napakoste Kini: Podstiču na preuzimanje Eriksona i Nokije

Amerikanci žele da napakoste Kini: Podstiču na preuzimanje Eriksona i Nokije

Vašington -- Amerika je spremna da podstakne lidere američkog tehnološkog sektora, kao što je Cisko Sistems, da preuzmu kontrolu nad evropskim kompanijama Erikson i Nokija.. Amerikanci bi ovo mogli da urade kako bi napakostili Kini, piše Vol strit žurnal, pozivajući se na neimenovane izvore. Prema navodima lista, Belom kućom kruži izveštaj čiji su autori, između ostalih, bivši direktor NASA Deniel Golduin i bivši član rukovodstva Nokije Hosein Muin.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 25.Jun.2020, 08:58

Ne žele kinesku opremu: Singapur izabrao Nordijce za 5G

Ne žele kinesku opremu: Singapur izabrao Nordijce za 5G

Singapur -- Vodeće kompanije za telekomunikacije u Singapuru izabrale su Nokiju i Erikson da im grade jezgro 5G mrežu. Ova odluka je doneta nakon zabrinutosti oko bezbednosti opreme koju dolazi iz kineskih kompanija. Navodno, planirano je da 5G mreža u ovoj državi bude dostupna svima kroz narednih pet godina. Nedavno je singapursko regulatorno telo za telekomunikacije Infokom medija divelopment autoriti (IMDA) dodelilo finalne ugovore za 5G mrežu dvema kompanijama...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 08.Jun.2020, 00:57

Nokia 5.3 stiže i kod nas

Nokia 5.3 dolazi sa četvorostrukom kamerom, mobilnom platformom Qualcomm® Snapdragon 665 i prepoznatljivim...

Detaljnije >>

Izvor: Objava, 05.Jun.2020, 08:33

Nokia 5310 sada dostupan i u Srbiji – ne propustite nijedan takt uz najnovijeg člana porodice Originalnih modela

Nokia 5310 sada dostupan i u Srbiji –  ne propustite nijedan takt uz najnovijeg člana porodice Originalnih modela

Kompanija HMD Global, dom Nokia telefona, najavila je dostupnost Nokia 5310 telefona u Srbiji. Kao podmlađena verzija originalnog Nokia 5310 Xpress Music telefona, Nokia 5310 sa sobom donosi MP3 plejer i FM radio, kombinujući ih sa moćnim, dvostrukim prednjim zvučnicima koji vam omogućavaju da slušate svoje omiljene melodije gde god da se nalazite. Nokia 5310 kombinuje klasičan dizajn i bateriju koja je kreirana da traje duže i omogućava vam da danima ostanete povezani sa svojim najdražima.

Detaljnije >>

Izvor: Informacija.rs, 03.Jun.2020, 10:21

Ne postavljajte ovu fotografiju kao pozadinu na svoj Android telefon

Ne postavljajte ovu fotografiju kao pozadinu na svoj Android telefon

Android ima bag koji se ne viđa svakog dana: postavljanje jedne naizgled obične slike, slike zalaska sunca na jezeru, kao pozadine na Android telefonu može uređaj učiniti neupotrebljivim, uzrokujući spontano neprekidno resetovanje telefona. Sliku je na Twiteru objavio...

Detaljnije >>